Последователи

сряда, 10 март 2010 г.

ТУРСКИ ГЕВРЕЦИ




Продукти:
¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече
Чаената чаша е 240 мл.



Приготвяне:
В купа сипвам затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивам с тел хубаво.
После сипвам брашно и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса, вдига се доста.
Намесвам го, деля на 8 топки.
Всяка топка деля на две и правя две фитилчета, усуквам ги, хубаво слепвам краищата.
Оформянето на гевречетата може да видите стъпка по стъпка по линка към източника под рецептата,
Докато ги оформя, те почти си втасват пак.
Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам.
Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава.
Трябва да има малко разстояние между тях в тавата.
В това време фурната е включена да загрява.
Тавата с готовите гевречета слагам на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре.
Като се нагрее фурната на 150 град., слагам гевречетата да се пекат.
Пекат се на 170-180 град. 20-ина мин. за моята фурна.
Трябва да се позачервят.
Хубаво е в разбитото яйце да се сложи малко куркума, тогава стават по-жълтички, но и без нея изглеждат добре.
Меки и пухкави са и не съхнат, поне колкото се задържат вкъщи.
От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.
Тези гевреци ги месих във машината и резултата е страхотен...



ИЗТОЧНИК
labrexhttp://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.135

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...