Последователи

вторник, 24 август 2010 г.

ДВА ПЪТИ ПЕЧЕН СЛАДКИШ




ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни





ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Сместа трябва да е малко по твърда от кексовото.Добавяте или отнемате брашно защото на по рядкото мляко иска повечко брашно,и обратното на гъсто мляко по мъничко брашно,вие преценете според това какво мляко използвате.
Сместа се дели на две равни части.
1/2 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече на 180-200 градуса /аз пека на скарата от печката на най долното за втория блат като се пече понякога дигам с едно нагоре/След като се захване блата и стане твърд,/като го пипнеш да е като изпечен кекс/но без да е запечен нацяло ,вадя и мажа със сладко от боровинки. Изсипвам другата половина от сместта в която съм сложила пресни или замразени боровинки и отново пъхам във фурната.Пече се на по-слаба температура 170-180 градуса до готовност.



Сладкиша е невероятен горещо препоръчвам .
Тази рецепта е универсална и с нея можете да правите вариянти по желание.
Аз например между двата блата съм слагала и шипков мармалад,сладко от смокини,сладко от сливи.Понякога и начукани орехи слагам върху сладкото и заливам останалата половина от сместа.
Мъфините пък са фантазия...
Пека в тава 28-30 см.


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...