Последователи

неделя, 31 октомври 2010 г.

ПИТА

Питата я правих за помена на баща ми стана супер.... една педя висока и много вкусна. Сигурно СЕ ПОЛУЧИ, защото я правих с много любов за него.










ПРОДУКТИ
4 -яйца,
500 мл -пр. мляко,
4 с.л -олио,/аз слагам 6с.л./
1 с.л -сол,
1 с.л- захар,
1- кубче мая,
1.200 гр- брашно

200гр.- масло за обилно намазване между пластовете и тавата





ПРИГОТВЯНЕ:
Меся я в хлебопекарната на два пъти иначе на ръка си я меся наведнъж.
НАПРАВО ОФОРМЯМ!
Част от тестото правя на 5 фитила и плета плетеница,на която подвивам с пръсти навътре краищата и, става на топка и слагам в средата на намаслената тава.
В 30см диаметър тава пека,/може да я направите и в по голяма тава да не е толкова висока/ но правя стени с картон увит във фолио и намазан с масло. Правя борд колкото искам да е висока питата и така пека.

Околовръст 3 топки ги разточих на дълго намазах обилно и сложих една върху друга и ги усуках ,сложих ги така, че да покрие празното пространство около плетеницата в средата.
Като втаса,мажа с яйце и украсявам по желание.
Пека на 180 гр около 1 час .

Тази украса е от брашно и вода ...  направих розички, листенца,пиленцата, кръста...
Само от брашно и вода се меси тесто... МАЛКО ПО ТВЪРДИЧКО ДА МОЖЕ ДА СЕ ОФОРМЯТ ПО ЛЕСНО и да се правят фигурките. Като втаса питката и тогава ги сложих да не потънат при втасването.
Значи първо я мажа с яйцето после я украсявам с фигурките.... те се залепват и остават там където съм ги сложила ,не се мажат с нищо и остават бели.
Също така и питата може направо да я сложите на топка и с фигурите само да я украсите .






Това е друга пита с половин доза направена по същата рецепта.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...