Последователи

вторник, 23 ноември 2010 г.

БЮРЕК СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ




ПЛОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
350 мл прясно мляко
100 мл вода
25 гр прясна мая
1 1/2 чаена лъжичка сол
600 г брашно
4 с.л. зехтин или олио

1 яйце за мазане
сусам ,мак
Над 100 г масло ,олио,свинска мас ...за мазане на пластовете като се оформя





ЗА ПЛЪНКАТА
350 г сирене
400 г спанак
по желание може да сложите на едното листо и бекон,шенка,или колбас



КАК ГО ПРАВЯ
Тестото омесих в машината иначе и на ръка става да е меко и еластично тектото.
Постоя малко 5-10 мин завито.
Тестото разделих на три равни части и всяко още на две да станат 6 топчета.
Първото разточвам на колкотосе можа по тънка кора.
Мажа обилно с масло и ръся с малко сирене и малко спанак.
Разточвам втората кора и слагам върху първата.
Намазвам пак обилно с масло или с каквото мажем .. и поръсвам с половината от спанака.
Разточвам и третата кора, поставям я върху втората.
Отново намазваме обилно с масло и поръсвам с половината от сиренето.
Тогава започваме да сгъваме
Единия край до 1/3 разточеното и отсрещнатап страна захлупих върху нея.
После другите два краища ги прегънах до средата.
Така стана като плик.
Взех го и го сложих с прегънатото в единия край на тава покрита с домакинска хартия.
По същия начин правя и другите три топчета.
Слагам го плътно до другото и нарязах на кръст и после всяко парче на триъгълник.
Така завих със кърпа и сложих във фурната на 40 градуса да втасва.
Когато удвои обема си намазах отгоре с яйцето и поръсих със сусам ,мак ,сусам ,мак парчетата.
Така пекох на 180 градуса до готовност
На едната кора може да сложите и шунка или колбас или бекон .




Рецептата е измених малко .... източник    .... а тя от другаде и така от няколко събрах тази горе. Получи се страхотен бюрек свърши още топъл топъл:)

6 коментара:

  1. Ехааа.....изглежда превъзходно!Поздрави Nanita!

    ОтговорИзтриване
  2. Нанита наистина стана безумно вкусно.Мислех си че много е пипкаво да се направи ,но стана бързо всъщност.Заслужава си да се опита.

    ОтговорИзтриване
  3. Супер се е получил бюрекът ти!!! Много е вкусен, нали - поне у нас много го харесаха :)


    Поздрави,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  4. МИНА наистина стана чудесен пухкав и още същата вечер го излапаха буквално.:)
    Казаха ,че само него искат да им правя.Другият път ще опитам със бекон или шунка,предполагам че още по хубав ще е.

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре се получава с бекон, но и твоят - със спанак и сирене - изглежда божествено!!! И у нас вече има заявки за следващ бюрек :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...