Последователи

събота, 11 декември 2010 г.

ХЛЕБЧЕТА С КАШКАВАЛ И ЧЕСНОВО МАСЛО




За тестото:

500 г. брашно (плюс допълнително за доомесване)
1 яйце – на стайна температура
250мл. прясно мляко – леко затоплено
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 г. прясна мая




За плънката:

100 г. кашкавал, настърган на едро
50 г. чесново масло, замразено


За чесновото масло:

50 г. масло, на стайна температура
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, пресована
Щипка сол (по желание)


За глазурата:

1 яйце, леко разбито
1 с.л. сусам
1 с.л. маково семе



ПО ТОВА ОПИСАНИЕ ГО ПРИГОТВИХ

Преди да започнем с тестото, приготвяме чесновото масло.
Размачкваме с вилица отпуснатото на стайна температура масло и добавяме ч с.л. ситно нарязан пресен магданоз, пресована скилидка чесън и щипка сол (по желание). Размесваме добре.
Прехвърляме сместа върху лист пластично фолио, оформяме на руло и завиваме с фолиото стегнато.
Замразяваме в камера или фризер за 2-3 минути - за по-лесно нарязване, или за 4-5 минути - за по-лесно настъргване. Съхраняваме в хладилник.

В голяма купа или купата на електрически миксер разтваряме маята в затопленото мляко и прибавяме яйцето, зехтина и захарта. Разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме ½ част от брашното и солта и добавяме към разбърканите вече течни съставки. Разбъркваме на средна скорост и оставяме да отпочива за около 10 минути.
Добавяме останалото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако се получи твърдичко, добавяме 1-2 с.л. затоплено мляко или вода.
Покриваме купата с еластично фолио или кърпа и оставяме да отпочива 15-ина минути на топло.
Докато тестото отпочива, настъргваме кашкавала и втвърденото вече чесново масло и размесваме добре. Оставяме в хладилник докато приготвим корите.
Изсипваме тестото от купата върху равна набрашнена повърхност и разделяме тестото на две равни части.
Разточваме правоъгълни кори около 40х60 см. всяка, с дебелина около 0.5 см.
Поръсваме равномерно със смесените кашкавал и чесново масло ВСЯКА ЕДНА ОТ ТЯХ ПО ОТДЕЛНО и навиваме .
Навиваме на руло и нарязваме на трапецовидни парчета (8-10 см. в основата).
Застиламе с пекарска хартия подходяща тава или намасляваме и поръсваме с браашно и подреждаме хлебчетата на разстояние едно от друго – да не слепнат при печенето.
Покриваме с фолио или кърпа и оставяме да втасат на топло за около 15 минути.
Притискаме леко хлебчетата по средата с пръчица (или дръжката на дървена лъжица), покрита с брашно, за да се разтворят пластовете на тестото по-добре.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме половината със сусам, а другата половина с маково семе (по желание) или с настърган кашкавал.
Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 25 минути или до златисто.



моето допълнение:
Моята грешка беше в това че сложих двата правоъгълника един върху друг и по средата плънката.Не разбрах добре обясненията в рецептите.Тъй че всеки един от двата разточени правоъгълника се ръси с плънката и сам се завива и реже.

Тези снимки доло са само със кашкавал без чесновото масло, защото дъщеря ми чесън не консумира.Станаха и те хубави няма разлика от оригиналните.
Само, че на първата кора намазах маргарин и тогава сложих настъргания кашкавал.








Оригиналната рецепта

ИЗТОЧНИК

2 коментара:

  1. Станали са страхотни двойни кашкавалени хлебчета!!! На майстор като теб, една объркано написана рецепта не може да се опре :) - надявам се да са се харесали...

    Поздрави,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  2. МИНА излапаха ги още топли топли....
    Много вкусни особено с чесновото масло мммммм...
    Другият път ще ги направя както си трябва ха ха ха

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...