Последователи

понеделник, 21 март 2011 г.

РЯЗАН ХЛЯБ - ала зиче





ПРОДУКТИ
350 -хладка вода
100мл-прясно мляко
1/2-кубче- жива мая /аз използвам Турската която е 42 гр./
1-яйце
2ч.л.-сол
3ч.л.-захар
3ч.л.-олио
Брашно колкото поеме за средно меко тесто.... около килограм и нещо...



ПРИГОТВЯНЕ
В хладката вода слагам маята разбивам докато се стопи ... после слагам захарта и малко брашно да стане на каша .
Завивам с кърпа и оставям 20 мин да втаса.




Слагам го в машината с останалите продукти сипвам по малко брашно докато започне да не маже под бъркалките.
На ръка също може да се меси ....да не лепне по ръцете и да е меко като мекичкото на ушите .../така казваше баба ми/:)



За оформянето видях една супер красиво оформена рецепта на МИНА която е страхотен майстор на тестените неща.
Разточвам цялото тесто на голям правоъгълник дебелина около 1см.
Мажа го обилно с олио и завивам на руло.


Така завито го разразвам с ножа по дължина цялото руло но се старая да не го разрежа много на дълбоко, а до средата някъде.
Така разрязано го усуквам два три пъти ....
Единия край на фитила го завивам на охлюв като края го пъхам отдоло все едно завръзвам.
Така правя и с другият край ...
Получава се нещо като осмица


Оставям в подмазана тава да втаса на топло ..аз пускам фурната на 50 градуса и там втасва завито с кърпа.
Може да се намаже с жълтък може и така без да се маже да се пече.
Когато е готово втасалото тесто увеличевам фурната на 190 градуса и пека до готовност ...суха клечка.
Като извадих от фурната и намазах отгоре с масло.

4 коментара:

  1. Зиче,хлябът е невероятно красив!Много харесвам такива усукани тестени неща!Поздравления,голям майстор си!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕЛЕКСИРЧЕ МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОЦЕНКАТА ТРОГНА МЕ.

    ОтговорИзтриване
  3. Зи4е, фантастичен е станал хлябът ти!!! Ама как само си го докарала - като за изложба!!! Възхищавам ти се, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  4. МИНА това вдъхновение е от тебе подтикнато тъй, че и ти имаш заслуга в това :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...