Последователи

неделя, 24 април 2011 г.

Козунаци,мини-козунаци и козуначени рула




ПРОДУКТИ

3 яйца + жълтъка/белтъка може към тестото да се сложи/
около 1 ч.ч прясно мляко
60мл разтопено масло 1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
4, 1/2ч.ч брашно /докато спре да мажи под бъркалките /
1/2 пакетче - жива мая
- настъргана кора от един лимон настъргана кора от един портокал.
стафиди,локум,орехи,

Важно: За успеха на козунаците всички продукти трябва да са със стайна температура.




ПРИГОТВЯНЕ
От горните продукти се замесва тесто, в машина за хляб на цикъл бърз хляб(може разбира се и на ръка).
В кошничката първо се слагат млякото в което е разтворена маята, леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта, после прибавете маслото и настърганите кори, брашното,солта.
В процеса на месене, след като тестото стане на топка и се отделя от стените на кошничката, се добавят по малко 2с.л. олио(на два или три пъти), като след всяко прибавяне се поръсва малко брашно.
Сладкото тесто втасва по-бавно,тъй ,че го завийте хубаво и сложете във фурната на 50градуса да втасва или в дълбока тенджера с капака и завита с дебера кърпа.
Pазделям тестото на две или три части. Обикновено правя или три продълговати козунака или 2 кръгли във кръгла форма за кекс.
Всякя част се разделя на 3 или 4части, от които се правят дълги щнурчета, омазват се хубаво с олио и се плетът на плитка.
Плитката се поставя в намазнена и поръсена с брашно форма за печене.
Покрива се и се оставя да втаса на топло.
Втасалите козунаци се намазват с жълтъка, разбит с няколко капки прясно мляко или вода и се поръсват със захар.
Може да се поръсят с филирани бадеми или да се забучат цели, обелени бадеми.
Пекът се на 185- градуса фурна.




В шнурчетата може да сложите орехите и локума, стафиди(предварително накиснати в ром докато омекнат), сладко със счукани орехи, или орехи, канела, стафиди и захар.




Направих и малки козуначета във формички за кекс





Може да разточете тестото на правоъгълник, да намажете със сладко и да навиете на руло,нарязвате и подреждате във формата,става страхотна козуначено руло.


Рецептата е на Tanita с малки изменения!

5 коментара:

  1. От къде ли ми е позната тази рецепта?
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Твоята е твоята Танита, аз и в темата писах че са твоите козунаци :)))
    Много хубави станаха пак за втора година ги правя БЛАГОДАРЯ ТИ!

    ОтговорИзтриване
  3. Zi4e, прекрасни са козунаците ти, мила!!! Чак ми се приисква да си чупна :)) всеки път като ги погледна!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Зичка,страхотни козунаци си направила!И във всякакви форми и плънки най-различни,браво,много са сполучливи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех,че вкусниииии-много са ти хубави,Зиче!Не устоя и ти на тема козунаци....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...