Последователи

вторник, 25 октомври 2011 г.

ХЛЯБ СЪС ЗЕХТИН - ала зиче



Почна се със домашните хлябове при мен, зимата винаги предпочитам да си го направя и да знам какво се яде в къщи.
Вече за втори път го правя това хлебче защото първият слагах продуктите така на око,:) и не знаех каква рецепта да пиша.:)
Та днес горе- долу схванах продуктите и ви ги пиша.



около 600-700гр.-брашно
400мл.-топла вода 50 градуса
1пакет на Йоткер- 7гр суха мая
2 с.л. -захар
1с.л.сол
2с.л.-зехтин



*В дълбока купа слагам брашното като малко отделям за месене
* изсипвам маята от пакетчето
*захарта
*солта
*зехтина
*и топлата вода
*започвам да бъркам с пластмасова шпатула или с дървена лъжица докато се събере тестото
*изсипвам на плота и започвам да меся до меко тесто(може и още да прибавите брашно ако не ви стигне грамажа) ,по начена както е италианското хлебче,... на руло и после го обръщам на дълго рулото и пак навивам с притискане с длан (меся)
*МНОГО ВАЖНО Е ТЕСТОТО ДА Е ТОПЛИЧКО (на ръцете ти ,да се усеща топлината при месене)!
*така около 5 минути се меси
*оформям хляба пак с навиване и притискане с длан
*поръсвам с брашно отгоре
*слагам го в тава с намазана хартия със зехтин
*завивам с кърпа
*поставям така във фурната на 40-50 градуса да втаса за 40 мин.
*когато вече е втасало махам кърпата и включвам на 200 градуса да се пече
*готов е за 35-40 минути
*вадя на решетка да изстине


** уникално вкусен и пухкав хляб се получи!

**Голям селски хляб ..ммм как ги обичам такива големиии..:)))




**вижте отдолу ,каква коричка има само...



**а вътре е като памук



**можете и в машина да го месите но оформянето на руло си го направете на ръка преди да го сложите да втаса.



**това е всичко..., става бързо, без да се чака няколко втасвания.
**хубавото на този хляб е ,че на следващият ден си остава пак пухкав и не се втвърдява или да стане жилав.

13 коментара:

  1. Зиче,мила,страхотен е хляба и е подходящ за моята диета!Проглуших ви ушите стази диета,но приятелите са за това,да се подкрепят:)))
    Ще си го направя!Благодаря за споделената рецепта!
    Прегръщам те силно и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце ,и аз си го хапвам с кеф защото и аз съм на диета нали знаеш.:)
    Нека да диетуваш то е хубаво нещо човек малко да се поизчисти от натрупаните мазнини. На мен не ми пречиш ,че споделяш за това, даже много ти се радвам!
    Много си хубавка с тази перука ох ,че си сладурка...
    Силно те прегръщам миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Нищо не може да ме изкуши така както прясно изпечен домашен хляб с хрупкава коричка.
    Зиче, чудесно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Зи4е страхотно хлебче,браво,колко е пухкаво
    с малко шарена сол и сиренце-направо мечта
    лек и усмихнат ден ти желая

    ОтговорИзтриване
  5. ЕЛИ ,МАРИЯ ,когато се пече така ухае на хлебарница в къщи ,че едвам изтрайват да го извадя:) Нападат го и половината хляб изчезва за минути. Аз за това правя такива големи хлебчета ,та да остане за вечеря поне.:))))
    Благодаря ви момичета ,че ми бяхте на гости!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав хляб си направила, и подробно оси обяснила!!! Имаш награда от мен, заповядай - http://magi-bg.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче, много искам да направя този хляб. В обяснението пишеш, че се навива като итал. хляб. Търсих при теб този италиански хляб, за да видя навиването, но не намерих.
    Извинявай, че питам, но съм начинаеща в месенето...

    поздрави

    Галя

    ОтговорИзтриване
  8. Зиче, толкова ароматен хляб, и както
    съм гладна :))))
    Чудесна си!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. МАГИ, благодаря ти за уважението.

    АНОНИМЕН,италианското хлебче го има по надолу или в раздел ХЛЯБ ето ти и линка към него http://zi4e57.blogspot.com/2011/10/blog-post_22.html
    Ако има нещо неясно пиши ми.

    Дани отчупи ли си? Дано да ти е сладко и си се нахранила.:))

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче,усещам че тази зима и при мен се очертава месене на хляб,запленена от твоите тестени рецепти.Само като го гледам това хлебче и направо ми идва музата за месене,но е късничко.Утре може и да се пробвам.
    Приятна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам домашно приготвени хлябове -
    не мога да устоя на аромата и вкуса им, а твоите изглеждат великолепно.
    Ще очаквам новите ти идеи,
    поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. ЖИВЕ, ще чакам да се похвалиш с хляба.

    Dzoli ,благодаря ти мчиличка!

    ДИАНА, ще има със сигурност рецепти защото тестото ми е любимото нещо което много обичам да правя.

    Прегръдки момичета!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...