Последователи

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

ПИТА





Продукти:

750 гр- брашно
1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая(7гр. суха) и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца единият жълтък за мазане го отделяме
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
2с.л.-зехтин




ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтварям във хладката вода с едната лъжица захар.
Омесвам с продуктите средно меко тесто.
Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.
Разделям го на 4 или 6 бр.топки.Броя на топките няма значение.
Всяка се разточва на кора мажат се обилно със зехтин или масло.
Така ги слагам една върху друга като между тях е намазано с мазнината А НА ЕДНАТА ОТ ТЯХ СЛАГАМ И МАКОВО СЕМЕ.
Трябва да е на хартия за печене за да можем да го принесем след оформянето в тавата.



Пластовете режем с къдрав нож (става лесно с него)в средата на кръст.


После всяко триъгълниче на половина и стават 8 триъгълника.


Всяко триъгълниче хващаме от средата и завъртаме по часовниковата стрелка два пъти.

Така докато всичките се завият на спирали.

Слагаме във фурната завита тавата с кърпа на 50 градуса за около 1ч.
ВНИМАВАЙТЕ С ВТАСВАНЕТО ХУБАВО ДА СЕ НАДУЕ ....ВТАСВА ПО БАВНО ЗАРАДИ ЗАХАРТА.
Когато втаса мажа с жълтъка,малко прясно мляко и зехтин за да лъска.


Включвам фурната на 190 градуса и пека до готовност.
Още топла вадя от тавата и мажа с масло отгоре.



Толкова е нежна и пухкава даже и на следващият ден си е същата.



Ето за какъв памук става въпрос!
Гордея се с това си тесто направо фук..фук...




МОЖЕ ДА СИ ОМЕСИТЕ ТЕСТОТО И ВЪВ МАШИНА ЗА ХЛЯБ.

21 коментара:

  1. Зиче,памук не ами....пухинце цяло е питката!И толкова красива,и въпреки,че е бухнала как хубаво си личи рисунъка!Много ми харесва твоят начин на завиване.Аз пробвах по линка на Лабрекс,обаче парченцата станаха много начесто и като взех да усуквам,пък тестото да се разпъва и станааа-едно мазало,което все пак успях да спася с малко фантазия и неволята,че и толкова бързах тогава за гости.
    Та твоят начин си го крадвам да знаи'ш!

    Поздрави,миличка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ееех, де да можех да си чупна през монитора от тази питка, чудно вкусна изглежда!

    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, поздравления за пухкавелката! Наистина е чудесна ! А как ми се иска да си чупна парченцеее!
    Моля те топни ми залъче в медец да си засладя....:)))
    Цунки за Медунчо!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се присягам за едно парче - уникална е! Браво, Зиче, голям майстор си!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. РОСЕ,и аз пробвах по оня начин но и при мен стана мазало ,даже не снимах а си я изядохме такава неугледна.
    Тогава реших да пробвам и по моя начин и се получи по добре ,макар че още много има какво да се желае.
    Та опитай и ти така ще видиш ,че е по лесно.
    Радвам се че тестото си е мое ,обожавам тесто с кисело мляко и стана толкова сполучливо, че от два дена вече четери пити правя от него.
    Благодаря ти миличка ,прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  6. ЯНА,ДОБРЕ ДОШЛА В БЛОГА МИ!
    Надяваом се по често да си ходим на гости.
    Благодаря ти за коментара!

    ОтговорИзтриване
  7. ТУТУЛИНА,топнах ти залъче в медец дано да ти се е усладило.:)))
    Медун също е нацелуван:)))
    Брагодаря ти приятелко мила!
    Прегръдки най сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  8. ГУИНЕТ, ТЕЗИ ДУМИ ОТ КУЛИНАР КАТО ТЕБЕ НАПРАВО СИ Е МЕХЛЕМ ЗА ДУШАТА!
    Благодаря ти миличка за комплимента!
    Силно те прегръщам и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Страшна е , Зиче! Гали окото направо, за слюнкоотделянето няма смисъл да говоря:)Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче,
    чудесно е тестото ти :)
    И още по-майсторски си го завъртяла!
    И както съм гладна....
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Pogaca super izgleda ovaj nacin do sada nisam videla moram da probam. !!

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче,размечтах се!
    Сега,както съм стъкмила една царска туршийка с мед и имам хубава ракийка,да направим една гозбичка със сосче,че да му седнем с тази дъхава питка...
    Уникална е!Ще я направя задължително!
    Голям майстор си!
    Прегръщам те силно и поздрави на всички в къщи!

    ОтговорИзтриване
  13. Траянче, благодаря ти миличка.

    Дани ,чупни си де ,няма гладна да седиш :))))))))

    Весна ,добре дошла в блога ми, много мило ми стана да прочета коментара ти.
    Ще чакам да покажеш и твоята пита когато я направиш.

    Катенце тя много не е в режима ти ама се прежалваш един ден защото наистина си заслужава.

    Момичета сърдечно ви благодаря за коментарите ви ,винаги ми топлят душичката.
    Прекрасна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз да се присъединя към похвалите, Зиче!Страхотна е!
    Разгледах идеите на Valentina Zurkan, и наистина мога високо да оценя твоята пита -
    изглежда много красива, нежна и пухкава, много апетитна!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Ех,ама ти не се спря,та покрай тебе и ние.От хубави по-хубави рецепти вадиш и да се чудя коя по-напред да направя.И на тази няма да и се размине-с теб започнах хлябовете-до сега беше само по празници и това е.
    Благодаря ти,Зиче за тези прекрасни ,вкусни хлебчета ,които ни предлагаш-прегръщам те!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, пипите на Valentina Zurkan са много хубави но трудно изпълними та само идеята на рязане направих но не е като нейната съвсем побългарена е:)))))
    Радвам се че ти е харесала моят начин защото е много по лесен:)
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ЖИВЕ, сезона на тестени е открит тъй че чакай още изненади :))))
    Прави и показвай ще се радвам.
    Прегръщам те и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Ех,Зиче,пак изкушения, пак вкусотии. От идната седмица се завръща у дома моя "стимул" и мятам питките и аз. Домъчня ми за "игра" с тестото и сега с голям мерак ще замесвам една след друга. А Валентина Цуркан направо ни срази с нейните красоти. И ни "подпали фитилите" да месим,месим,че и ядене иска после. Хи-хи.

    ОтговорИзтриване
  18. НИНЧЕ, запрятай ръкави не се моткай :))))) Пък килограмите ще видим да ги смъкваме на пролет:)))))

    ОтговорИзтриване
  19. Имам колело,Зиче, ама далече е компанията ти,а и то нещо е височко.Та ме е страх да се яхна на него. На пролет ще взема да се престраша, че от тия питки страшна работа.

    ОтговорИзтриване
  20. Отивам веднага да я пробвам....само един въпрос в предварително заггятя фурна ли се пече, или я включвам,когато сложа питата :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...