Последователи

сряда, 4 януари 2012 г.

Хляб със суроватка (цвик)



Бях си подквасила домашно кисело мляко и тъй като в тенджера го подквасвам, когато взимам от млякото, се събира цвик.
Някъде бях чела,(май Лабрекс беше правила) че и цвик слагат за месене на хляб, та реших да пробвам какво ще се получи.
ХЕМ ДА НЕ ХВЪРЛЯМ МАТЕРИАЛ ,:) ...ЧЕ ЦВИКА Е МНОГО ПОЛЕЗНО НЕЩО.
Резултата една педя пухкав и ароматен хляб.:)))





ПРОДУКТИ
1 - яйце
300 мл.-Суроватка (цвика от киселото мляко)
1/2 с.л.-сол
1 ч.л.-захар
1 ч.л.-зехтин
1/2 ч.л.-оцет
1/2 кубче - мая
около 500-600 гр.- брашно





ПРИГОТВИХ ТАКА
*Маята натроших в суроватката и разбърках докато се стопи
*Сложих я в машината и всички останали продукти и замесих меко тесто.
*По същият начин и на ръка семеси.
*Оформих на топка набрашних и сложих в дълбока метална купа която хубаво намаслих.
*Покрих с кърпа и на 50 градуса във фурната втаса за 40 -50 мин.
*Увеличих на 190 градуса и пекох до готовност.






*****Хляба стана по различен от обикновеният и с един особен аромат който много ни допадна*****

9 коментара:

  1. Прекрасен е , Зиче! Супер е санал!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен хляб си направила!Изглежда толкова пухкав и апетитен....поздравления!
    Ще пробвам този вариант някой ден,благодаря за идеята!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче,Зичеее,пак "изтрепа рибата" с този хляб! Страшен е и нищо,че съм сита пак огладнях при вида му.
    За тези,които нямат нито цвик,нито квасят мляко,с какво да заместим- кисело мляко или прясно, може би айрян?

    ОтговорИзтриване
  4. ТРАЯНЧЕ, МИРА, НИНЧЕ,наистинастана хубав хляба.
    Както е казала Нинка ,че може с айрян да се направи защото много рядко можеда съберем суроватка толкова.Киселитемлека пускат много и си мисля че ако събираме в бурканче и стои в хладилник не е невъзможно.
    Благодаря ви момичета ,че ми бяхте на гости!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен хляб си омесила,Зиче.И аз съм чела, че става с цвик,така че няма как да не се получи и при теб.
    Рецептата отива при тези със заглавие-Зиче,станаха дооооста...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче,
    и ти си царица на тестото;-)
    Много пухкава хлебец;-)
    Някой ден ще ти дойда на гости да ми омесиш;-)))

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. ЖИВЕ,тивече си майстор на тестото тъй ,че почвай :)

    Мъхче,нямаш грижи, ти само ела пък и пита ще ти спретна:))))

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглежда, Зиче,
    ново попълнение в колекцията - пухкав хляб. Чудесна рецепта,
    поздрави и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...