Последователи

сряда, 15 февруари 2012 г.

Болярска пита на Звездев





Тази пита я правих няколко пъти от БГ мама рецептата ,но не се получи ако ,че с тестото горе долу се оправям ,и реших ,че ще видя източника как я е направил.
Ми тя рецептата съвсем друга.... без олиото което е страшно много за тесто според мен.
Но както и да е...вече съм доволна от резултата благодарение на Звездев и тяхната рецепта.



Продукти:
400 мл. хладка вода
1 кг брашно
4 яйца единият жълтък отделяме за намазване(аз сложих 4 яйца вместо 3)
1 кубче мая за тесто
125 г масло
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам за декорация





ПРИГОТВЯНЕ
В дълбока купа изсипваме брашното.
Правим кладенче по средата, счупваме яйцата, като отделяме един от жълтъците.
В друг съд разбъркваме маята, солта и захарта. (аз разтворих маята в топлата вода)
След като се разтворят, изсипваме в купата с брашното.
Добавяме около 400 мл хладка вода, разбъркваме до средно меко тесто.
(Моето тесто месих в машината.)
Разрязваме го на 4 части, омесваме всяко парче поотделно.
Покриваме тестото с кърпа докато втаса.
Разточваме всяко парче на кора с големината на тавата, в която ще печем.
В отделен съд разтопяваме маслото.
Намасляваме тавата, поръсваме дъното с брашно.
Поставяме първата кора, намазваме я обилно с масло.
Повтаряме действието и с останалите парчета.(На едната кора поръсих с маково семе)
Увиваме на руло четирите кори, като издърпваме леко.
Завиваме тестото на геврек и го оставяме в тавата да втасва.
Намазваме с жълтък, поръсваме със сусам.
Печем на 220 градуса до зачервяване и суха клечка.




А това е изобретението на бабин Медун.:)
Винаги като меся той е до мен ,давам му една топка тесто и той си творял с "пателина"(пластелина) :)))
Казах да го навие на руло като го разточи... нави го...:)
Викам хайде сега направи на охлювче (като си мислех ,че ще го завие така както е питата) и ето резултата.... даже и очички искаше да му сложи ,че не можело да вижда "охувчето" :)))))


29 коментара:

  1. Зиче, неустоима е питката!
    Малкия, голям творец!

    ОтговорИзтриване
  2. ехаааа много вкусно изглежда Зиче
    аз съм правила питката от бг мамата няколко пъти,но ще пробвам и тази
    а бабин медун се е справил чудесно,какво хубаво охлювче е направил,да го целунеш
    прегръдки и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна пита, Зиче! И бабин сладък е направил чудна фигурка:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах този бабин сладък Медун :) взел сръчните ръце на баба ! Питката е супер ,Зиче ! Чудна !
    Хубава вечер ,мила и целувки !

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче, сладкия Медун е направил чудесно охлювче!
    А твоята питка е чудесна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна ти е питката отново,Здравче!Толкова бухнала и обемна,че и на пластове вътре,душичка направо!Като малкия Медун!И той какъв ми е сръчко,гледай какво сполучливо охлювче си е направил!И съвсем правилно го е навил нагоре,нали все така го рисуват по книжките!

    Прегръдки за теб и за него!

    ОтговорИзтриване
  7. Vau zi4e prekrasna ti ova pita, a pogotovu ovaj pužić na kraju!

    ОтговорИзтриване
  8. Привет на славната болярка и малкото болярче.Спретнали сте пита за приказ , а охлювчето си е симпатяга отвсякъде!
    Да ви е сладко и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариянка благодаря мила за това че ми беше на гости!
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Мимка, и аз правих но не се получи при мен.:(
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Траянче, обича бабин да се плеска с тесто много:)))като баба си..:)))
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. ВАНЧЕ, наистина този път ме изуми бабин Медун със сръчните си дебели ръчички.:)
    Прекрасна вечер ,целувки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. ДАНИ,БЛАГОДАРЯ ТИ МИЛИЧКА !
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. РОСЕ,аз не бих се сетила така да го навия ама той ми даде идея и ще му направя голям оФлюФ:))
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. ВЕСНА, благодаря за коментара !Охлюва ми стана любим.:)
    Прекрасна вечер и прегръдки от България!

    ОтговорИзтриване
  16. Вили, тя почти се изяде питата, но пак ще запретнем ръкави с бабин помощник.:))))
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Най-после ти се предаде тази болярска питка. Мъчеше те от край време,но сега е направо божествена. Аз винаги я правя по Звездев и не съм обръщала внимание,че има съществена разлика.
    Поздравления,Зиче,прелестна е и ми напомни,че скоро не съм я правила.

    ОтговорИзтриване
  18. Нинче, в рецептата на Биляна има много олио в тестото докато в тази няма такова ... Това е разликата .
    Тази много ни хареса и ще си я правя.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Зиче, ще ме извиниш, но първо ще аплодирам Медунчо и "охувчето"! А твоята болярска пита е станала невероятно красива! Знаеш, че съм фен на хлебните ти произведения!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесна е станала питката!Поздравления и за малкия готвач, да те радва винаги!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравче,когато се чудеш как да оформиш нещо-Медунчо е насреща.Фантазията трябва да се развива...ДЕТЕТО Е ИСТИНСКИ ТВОРЕЦ-нацелувай го този пухкав сладур...
    А ти отново се справяш перфектно-просто без забележки.
    Приятен ден,мила-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  22. Супер си!! Звездев дали може да направи питата като теб? Съмнявам се, ама много! А, детенцето определено има пластичен талант и триизмерно виждане. Виж, че охлюва му е в пропорции. Доразвийте го.

    ОтговорИзтриване
  23. Много добре ти се е получила питката, но пък и при майсторка като теб, бих се учудила на обратното. Ще пробвам и тази рецепта, щом казваш че е по-добра.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Зиче, ти си знаеш, че питата си я направила прекрасна, майсторски завъртяна и изпечена, бюрека - също.
    Харесах и другите ти рецепти. Страхотна си!
    Сърдечни поздрави и целувки за малките талантливи ръчички на бабин Медун :)!

    ОтговорИзтриване
  25. Зиче, страшно е красива! Винаги си възхищавам на твоите пити.
    Браво на малкия творец! Много сладко "охувче" :))
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. КАНДИ,
    СОНЯ,
    ЖИВЕ,
    МИРА,
    ЛИНЧЕ,
    ДИЯНЧЕ,
    ЕЛИ,
    БЛАГОДАРЯ ви момичета за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  27. Болярска,пухкава и на конци!Чудна питка!А на баба внучето определено има кулинарни заложби,трябва да поеме щафетата!Охлювчето е голяма симпатяга!
    Приятни събота и неделя и на баба и на внуче!

    ОтговорИзтриване
  28. Знаех си!Аз сега я правя по рецептата от Бг-мама, чакам да втаса и да я опека. Но течните съставки и на мен ми се сториха много, въпреки че за пръв път правя питка - 1/2ч. олио, 400мл. вода и 100мл разтопено масл. Още от олиото всичко ми се разтече от кладенчето, че то и яйцата....Водата не можах да сложа всичката, просто нямаше да поеме, около 200мл. съм сложила.Сега ще я опека и ще видим какво ще стане, но...задължително си записвам и оригиналната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Адрианче аз тази в БГ мамата я правих един път и нищо не стана ,а смея да твърдя ,че тестото го усещам.
      Също така там всички които са правили питата казват че се е получила а не дай си боже да кажеш ,че не е станала "авторката "в кавички те наругава на лични с най обидни думи. Тъй ,че сама прецени коя да правиш миличка!
      Успех и ще чакам да се похвалиш с хубава пита като моята защото наистина стана много вкусна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...