Последователи

събота, 10 март 2012 г.

Моята икономична рецепта за козунак



Куд-ко-дяк !Куд-ко-дяк
Снесох ,снесох , утре пак !
Е,момчета ,гражданчета ,
та къде сте ? Я излезте ,
приберете ми яйцето ,
оправдайте ми лицето.
Ще ви нося пак и пак.
Куд-ко-дяк ! Куд-ко-дяк !

Петко Р.Славейков





Тъй като яйцата вече са лукс реших да си сътворя козунак с малко яйца ..малко, малко две яйца, за два големи козунака:))))
Така по се търпи нали?:)...,вярно ,че козунаците не са жълти, но пък станаха неочаквано вкусни.
За Великден ще им сложа жълта боя да жълтеят ха ха ха....
Пък и от прясното мляко спестих половината вода сложих :))))
Голяма скрънза излезнах май:)))



Важно:
За мен най важните неща за хубав козунак са:
Топли продукти на стайна температура преди месене.
Повечко месене, ако се меси на машина да се пуска два пъти програмата за месене.
Тестото да е меко.
Да се сипва мазнината ВЪВ ВЕЧЕ ОМЕСЕНОТО ТЕСТО по лъжички докато я усвои тестото .
Да втаса хубаво тестото, да удвои обема си, като го докоснеш да е като памук.
Да се пече на не силна фурна, аз пека на 180 градуса.
Да пробва със клечка и когато е суха да се остави още поне 5 минути
Да не се вади топъл от тавата а да е изстинал тогава.

Продукти за 2 големи козунака
2 - яйца единият жълтък за намазване
300 мл.-вода( това може и прясно мляко да е)
300 мл.-прясно мляко
2 щедри щипки -сол
1 ч.ч.200гр -захар
2 с.л.-зехтин
1/2 пакет масло разтопено
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около1,200- 1,300кг.- брашно
сушени плодове по избор,нарязани орехи
кората на един лимон
(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)





ПРИГОТВЯНЕ:
*Смесих водата и млякото и го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих меко тесто в машината.(може и на ръка)
*Месих около 20мин. и прибавих нарязаните сушени плодове и настърганата кора от лимон.(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)
*Хубаво омесих да се разпределят плодовете в тестото.




*Изсипах на плота върху малко брашно и започнах да прихлупвам тестото на две докато обрах брашното.
*Намазах плота с олио за по лесно оформяне на козунаците.
*След това разделих тестото на две .
*Едната част от тестото разделих на три и оформих фитили които усуках и сплетох плитка.
*Сложих в дълга форма за кекс която намаслих и леко поръсих с брашно.
*Втората част от тестото направих на 4 фитила и сплетох на плитка.
*Вторият сложих в кръгла форма която също намаслих и леко поръсих с брашно.
*Оставих да втасат завити във фурната на 50 градуса за 1ч. 10-15мин.
****Козунаците втасват бавно заради захарта в тестото,тъй ,че изчакайте търпеливо да втаса хубаво, за да е и хубав козунака.Ако не втаса добре става глетав.****
*Втасалите козунаци намазах с жълтъка,1с.л. прясно мляко,1с.л.зехтин и щипка захар и поръсих единият с кафява захар а другият с обикновена кристална захар.
*Пекох на 180 градуса до суха клечка.




***ТЕСТОТО Е С ЕДНО ВТАСВАНЕ!!!***
Опитайте може и на вас да ви хареса.:)







17 коментара:

  1. Браво, Зиче! Чудно си го измислила! Много пухкави са станали козунаците!
    А за яйцата... вече се чудя дали да не почна да снасяям:)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Куд-ко-дяк !Куд-ко-дяк
    Снесох ,снесох , утре пак !
    Е,момчета ,гражданчета ,
    та къде сте ? Я излезте ,
    приберете ми яйцето ,
    оправдайте ми лицето.
    Ще ви нося пак и пак.
    Куд-ко-дяк ! Куд-ко-дяк !

    ТОВА СТИХЧЕ Е МНОГО АКТОАЛНО Траянче:))
    То само това остана да започнем и да снясяме :)))))

    За това и реших да опитам и се получи.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е козунакът, Здравче :) Ароматен, пухкав и със страхотни конци :) на мен и нежълт си ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
  5. Браво на теб! Идеална рецепта! Направила си чудо с яйцата. Благодаря ти!! Чудех се какво да правя с козунаците за Великден, а сега знам. По отношение на цвета, все ми е едно какъв е - жълт, зелен, лилав, бял или друг. Ям козунак /твърдя го със сигурност/, а не цветния спектър.

    ОтговорИзтриване
  6. ЕОС, и ние нямаме претенции че са бели:))) Хапнаха си ги с кеф домашните аз само едно парченце да го опитам:(
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Мира, вижда се и на снимките стана на конци и пухкав хареса ни с по половин яйце на козунак.:)))
    Пък и от прясното мляко спестих половината вода сложих :))))
    Голяма скрънза излезнах май:)))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Eeeee,козунак трепач!Направо ме разби Зиче!То какво е станало с тия яйца в БГ че ми е убягнало и не съм разбрала?
    Ама да си призная баш с толкова малко яйца козунак не съм правила,но като гледам твоите значи можело,хем и водичка вместо мляко си сложила и така тъкмо ще е по малко калорично.Всяко зло за добро!
    Поздравления за идеята и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. gogolina Ми яйцата в БГ струват от 50 до 65 ст. С тези нашите мизерни заплати как да си купим яйца ,те златни станаха.
    Та затова и реших да пробвам и стана.
    Хубава вечер ,и благодаря ,че намина.

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче,добре че си ти,та да ядем козунак и тази пролет...
    Чуден е станал-прегръдки мила моя!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда много апетитно, Зиче!:)

    А за въпроса със снасянето - явно всички си го задаваме напоследък, мен също ме вълнува тези дни. Но щом може да се спестят, защо не:)

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен козунак ,Зиче!Много ми допадна рецептата!Миналата година ги правих по подобна рецепта и станаха невероятно пухкави козунаци.
    Стихчето за яйцата ме развесели истински!:)))

    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  13. Зиче, невероятно изглеждат козунаците ти! И аз мисля в посока за намаляване на яйцата ;) Много ме впечатли чинийката с нарязаните сухи плодове. Страшно обичам! Представям си колко са вкусни козунаците с такава плънка. Ще се сдобия и аз с плодчета за Великден.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Зичееее, събра ми очите, бе жена! Ти по-голяма габровка от габровци излезе....
    Поздравления и благодарности от мен за пухкавелкото дето си стъкнала, а за конците.....виждат сеее!
    Аааа, ще яде Асан и КОЗУНАК...
    Спорен ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  15. Тъкмо се зарових из блога ти ,Зиче да намеря някоя лесна рецепта за козунак и някой безплатен съвет :)...щото ще ми е първият в живота :)
    ...ама много голям този бе, кой ще го яде :)...,но пък много хубав е станал ! Ще потърся по надолу , ако не избера рецепта тук при теб ,няма къде другаде да открия :) ! Целувки ,мила !

    ОтговорИзтриване
  16. Строхотно изглеждат :)и мисля да пробвам рецептата дано се получи и моя козунак.Само да питам колко големи са тавичките, ча да ги изпълни тестото добре
    Мерси и весели празници :)
    Диди

    ОтговорИзтриване
  17. страхотна рецепта благодаря,даже мисля да пробвам с същото тесто да направя и рулце!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...