Последователи

събота, 24 март 2012 г.

Чесново-билкови картофени хлебчета



тази питка е без варене





тези франзели са варени и намазани с маслото.


Ето и оригиналната рецепта която я взех от тук




Приблизителна цена: 4.20 лв.

Необходими продукти:
2 картофа,
3 ч.ч. брашно (1 ч.ч. за доизмесване),
2 с.л. захар,
1 пакетче (от 11 г.) суха мая или 20 г прясна мая,
1 ч.л. сол,
2 яйца,
3 с.л. олио



; за чесново-билковото масло:
100 г маргарин или меко масло,
1 ч.л. гранулиран чесън,
1 ч.л. наситнен магданоз,
1 ч.л. сух копър,
½ ч.л. риган,
сол на вкус.





Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват.
От водата, в която са се варили, се отделя 1 ч.ч.
Пюрирайте картофите.
Брашното се пресява в купа и към него се прибавят маята, захарта и солта.
 Размесват се.
Добавете картофената вода, олиото, картофеното пюре и яйцата, леко разбити с вилица.
Тестото се измесва допълнително с брашно и се оставя завито да втаса на топло за 30-40 минути.
След това се наръсва с малко брашно и отново се размесва.
Разделя се на 6 части, от които се оформят 6 франзели.
По повърхността на всяка се правят по 4-5 разреза с остър нож.
Слагат се в леко кипяща вода за около 2-3 минути или докато изплуват на повърхността и станат златисти.
Нареждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята на 200˚С фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист загар.
Маслото (или маргаринът) се смесва с подправките.
Изпечените франзели се намазват обилно с ароматното масло и се покриват с домакинска кърпа за кратко.




П.П. Моите забележки...
Едно от хлебчетата не го варих във вода и стана по хубаво от тези варените.
Иначе с варенето ми беше много трудно и формите на питките се разпукаха и стана мазало.Следващият път няма да ги варя.
Чесновото масло е приказно много вкусно особено докато са топли питките.
При мен повече брашно ми пое тестото .
Вместо олио аз сложих зехтин.



16 коментара:

  1. Миличка,пак ме предизвикваш с тези чеснови хлебчето.Това с варенето и аз ще го пропусна и ще сложа пресован чесън.Усещам как ухаят само....благодаря за рецептата!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, преди време се бях вманиачила в една картофена фокача, която беше (и е) невероятно вкусна. Така че вече съм навита на твоята рецепта - чудесна е! Благодаря ти, че я сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страшни хлебчета, Зиче! Скоро правих картофени соленки, тъй че си представям просто вкуса:)
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, изкушаваш ме и с един вариант, а ти тука няколко показваш!:) Честито Благовещение! С пожелания за повече благи вести!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче,моите поздравления!Честит Благовец!

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче, хлебчетата изглеждат божествено, при първа възможност ще ги пробвам!
    Новата визия на блога е прекрасна :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава рецепта ,Зиче и много вкусно изглеждат хлебчетата :) ! Абе , майстора си е майстор :* !
    Целувки и хубава нова седмица :* !

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета благодаря за коментарите ви.
    Наистина стана супер питката но тази без варенето повече ни хареса.
    Честит празник и на вас да получавате ежедневно благи вести.
    Прегръщам ви и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит ти празник,мила ЗДравче!
    Я какви хубави хлебчета виждам пак!
    Това с варенето не съм го пробвала,но щом казваш,че без него е по-добре ще те послушам!
    Страхотни са и толкова ароматни и глазирани!

    п.п.Здравче,писах ти на мейла още на 11 март и още чакам отговор,моля те,погледни си пощата,за хубаво е,да не вземеш пак да се притесниш!
    Прегръдки,другарче!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит Празник,Зиче!Питката е супер!.Аз правих картофеното тесто, без варене, на малки питки, стан а много вкусно !Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Много свежи, апетитни и напълно пролетни са новите ти предложения за питки, Зиче!
    Изглеждат неустоимо вкусни и ароматни, благодаря за споделените рецепти и обяснения.
    Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче, пак ме зашемети!
    Много си добра с тези питки, баници , хлебчета и всичко останало.
    А понеже не успях да намина по-рано, да ти кажа, че и спанакът от предния пост е просто върхЪТ!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Роска, Соня ,Диани,Мъхче,благодаря ви за прекрасните думи момичета.
    Не ги варете питките така направо втасвайте много по хубави стават.
    Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Зиче, ти си истинска вълшебница!
    Всеки път, когато надникна при теб виждам нова рецепта за хубави пухкави ароматни хлебчета.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Зиче, мила, както винаги невероятни хлебчета си ни предложила :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче,най-накрая успях да стигнаи до теб.
    здравей,миличка!Прекрасна нова визия!Много приветливо и ароматно е при теб!Итолкова пролетно!Ще се разходя из блога ти,знам ,че нямаш нищо против:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...