Последователи

понеделник, 9 април 2012 г.

Варено сЪ сиренЬе



Това ястие от 1895 година по нищо не отстъпва от сегашните изискани блюда.
Опитайте... и си представете че сте в миналите векове в някое крайпътно ханче.
Ние си облизахме пръстите.

Ето го и моето съкровище.





Постарах се да напиша рецептата по реда, както е написана в книгата на старобългарски .



Ето и рецептата


Нарязваме на късове месо -телешко,свинско,пилешко по желание каквото ни харесва.
Сваряваме го до готовност да стане крехко.



*Запържи една глава ситно нарязан кромид с една лъжица масло.
Разбъркай
В него сложи една лъжица брашно и пак бъркай да се позапържи.

**Отделно разбъркай около 1,1/2 чаша за вода сметана и 1 чаша бульон от месото дето сме варили в него.
Слага се на огъня да кипне и отстраняваме .

***Разбиват се 2-3 жълтъка от яйце и ги разбъркваме в тази смес.
Тази смес прибави към брашняната смес.

Нареждат се в тавичка резените месо и поливаме с готовата смес.



Отгоре обилно настъргваме кашкавал .
Слагаме във фурната на 220 градуса да се зачерви соса и да се разтопи кашкавала.
Аз първо само соса посгъстих и после сложих кашкавала.




Дано да ви хареса!


13 коментара:

  1. Здравче,от къде извади сега тази архивна книжка-със сигурност тези рецепти са много вкусни и лесни за приготвяне.Ще трябва да се пробва..
    Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееее Зичка ,рецепта супер си направила ! Много вкусно звучи , а за книжката ти завиждам да знаеш :)) ! Целувки ,мила и хубава Светла седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, благородно ти завиждам за това съкровище, което притежваш. И аз изпитвам някакъв особен сантимент към вещите, съхранявани десетки години и предавани от поколение на поколение. Наистина е много ценна тази книга.
    Рецептата звучи много интригуващо.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. ЖИВЕ, от свекър ми е тази книга а той я има от баща му такава библиотека имаше (за съжаление вече я няма)с такива все стари книги че беше си истинско съкровище.
    Аз успях да запазя няколко и си ги пазя много.

    ОтговорИзтриване
  5. Ване, наистина беше много вкусно и дедко каза да го слагам в любими.
    За книгата съм си за завиждане наистина защото в нея има и за болести за чистене ,за отстраняване на ликета,за каквото се сетиш за дома.
    Таякива простички неща има и толкова ефектни че сегашните препарати ряпа да ядат.

    ОтговорИзтриване
  6. ЕЛИ, може би в България аз само притежавам това съкровище и дано някой не ми я вземе защото много неща взеха на свекър ми така за един музей като го принудиха да ги дари.
    Всичките тези неща са събирани от неговият баща и дядо..но в деветдесетте години такива неща щом разберяха че притежаваш и ти ги "конфискуваха" така все едно си ги дарил.
    За това ви казвам ,че това наистина е съкровище което притежавам.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравче, истинско съкровище е тази книга! Убедена съм, че при теб е в най-добри ръце :)
    Ястието е много интересно и определено ме провокира да го опитам!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда супер, мила!А такава книжка за първи път виждам:)

    ОтговорИзтриване
  9. Браво Здравче!Как си изровила и запазила това Съкровище!А в твоите ръце рецептите направо възкръсват! Това месенце, запечено с кашкавал е страхотно!Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче, книгата е страхотна!!! Това си е наистина съкровище!!! Така ми се иска да видя и твоите кулинарни подсказки! Дали ще се смилиш?!:) Рецептата е супер вкусна, направо да си оближеш пръстите! Прегръдки, Зиче и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Ее, супер! И аз си имам една такава архивна книжка. Много хубави рецепти има:) Предполагам и твоята. Ще очаквам следващи такива от нея. :)
    Предложението е чудесно!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, че вкусно изглеждааа :)
    И завид за книжката.
    Светли празници!
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен10 юни 2012 г., 1:41

    Ако книгата Ви е "на старобългарски", както пишете Вие, няма да разберете нито дума, камо ли да си я преведете. 1895 година е след Освобождението на България от турско робство. Въпросната кулинарна книгата е писана на новобългарски език, преди още да бъде засегнат от по-късните правописни реформи. Тъй че, при цялото ми уважение към уменията Ви в кухнята, гответе си и не се произнасяйте неподготвена по периодизацията на езика ни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...