Последователи

сряда, 25 април 2012 г.

УШМАР





Това е пак от Родопските ми традиционни ястия.
 Аз не бях го яла от дете.
Мама нали ми беше на гости та я накарах да го направим защото в спомените  ми е останало колко вкусно ястие беше.
По принцип в Родопската кухня се използва  само домашно масло за готвене.

За това и всичко става много вкусно.
 Вярно е ,че не е за диетуващи ,но си струва човек да се прежали и да опита тези уникални гозби.
Ушмара става на конци от кашкавала и е безумно вкусен.
Ушмарат е овчарски специалитет синдирмьо  и обикновено овчарите са го приготвяли с прясно обезсолено овче сирене.
То е  ястие богато на мазнини и белтъчини.
Правило се е в празнични дни,като основно ястие или на скъпи гости когато са им гостували.





Ето и 
ПРОДУКТИТЕ
200мл.вода
200гр.-кашкавал 
1пакет 125гр.-масло
сол ако е необходимо защото кашкавала е солен
150-160гр.-царевичен грис





ПРИГОТВЯНЕ

В тенджера сложих водата ,нарязах и кашкавала в нея,също и маслото.
Осоляваме ако има нужда.(ако кашкавала е солен не солете!)
Бърках постоянно  да се разтопи кашкавала да стане на конци.
Прибавих по  лъжички царевичният грис при непрекъснато бъркане.
Бърках докато се отдели маслото и ушмара започна да се събира на топка и се отдели от тенджерата.




Извадих и  сервирах веднага защото се консумира топло.
Когато изстине ефекта на конците от кашкавала се губи.



Горещо ви препоръчвам опитайте  това ястие с което преди векове са посрещали скъпи гости .
Посрещнах ви и аз, защото и вие за мен сте  скъпи гости в моето кътче.





19 коментара:

  1. Зиче, много вкусно изглежда.
    Не обещавам да го приготвя, но когато съм в Родопите ще питам за Ушмар!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравче,личи си от кого си наследила дарбата да готвиш уникално вкусно!
    И тази родопска рецепта е страхотна,и си заслужава да прегрешиш с нея!Все още не съм си оползотворила царевичния грис,но като се наканя по твоята рецепта ще е!Благодаря,че я сподели с нас и ни беше отново любезен домакин!
    Прегръдки за теб,мама и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче,страхотно ястие,как изкусително се точи...
    Мисля ,че не съм приготвяла нищо от родопската кухня,и трябва да поправя тази грешка
    прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  4. Леле,Зиче.... влюбих се в това ястие да знаеш!Вкусотия голяма!Благодаря за рецептата,много уважавам родопските ястия!
    Винаги е приятно да ти гостувам,невероятна домакиня си!
    Поздрави на майка ти за това ,че е съхранила и предала на теб тази и сигурна съм още много други рецепти!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче,заедно с майка ти изваждате истинските съкровища на Родопската кухня-благодаря ви!
    прекрасно ястие-трябва да се опита.
    Хубав ден,миличка и поздрави на майка ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче, този блог трябва да бъде събран в книга! Уникални рецепти! Трябва да бъдат съхранени! Благодаря ти за споделянето! Поздравявам те за таланта и мерака!

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче , страхотно е това ястие , толкова вкусно изглежда !
    Благодаря ти мила за рецептата :* !
    Ще я опитам :) .....
    Хубав четвъртък ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  8. Мале Зича, ще се дебелее, то е ясно :) Страхотно изглежда това родопско чудо! Вече знам кой ще му се израдва много вкъщи :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересно ястие, може би ще го пробвам, благодаря ти за всички тези стари традиционни гозби!Магьосница си!

    ОтговорИзтриване
  10. МАРИАНЧЕ,
    РОСЕ,
    МАРИЯ,
    МИРА,
    ЖИВЕ,
    КАНДИ,
    ИВАНА,
    ГАБИ,
    СОНЧЕ,
    благодаря ви момичета ,че оценявате моите родопски рецепти.
    Не знам може би защото съм си от този край и съм израснала с тях си ги обожавам.
    Когато съм правила на гости от тях всички са ги харесвали и за това искам да има рецептите в интернет ,за да могат повече хора да се докоснат до тази кухня.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравче, направих го и много ни хареса!Ще сложа снимки ,ако са станали, че бързо се изяде и не знам дали смогнах!Но бързам тук да ти се похваля!

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче, не го знаех този Ушмар! Но никога не е късно за нещо ново! Супер е! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересна рецепта, Зиче! Сефте я чувам:) Изглежда чудесно!
    поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Сонче, много се радвам ,че ви е харесал ушмара.То няма ше как да не ви хареса, защото и в ресторанти се предлага в родопите и много се поръчва.:)))
    Ще чакам да видя снимчиците.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. ЦВЕТИ ,ТРАЯНА, никога не е късно да опитате.Пробвайте и ще видите за какво ястие става на въпрос.
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче, ако предлагаш всеки ден такива специалитети, които не съм опитвала, просто ще започна да се харесвам дебеля- видяло се е;))
    На хубавото трудно устоявам;)))
    Идеята ти е чудесна!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  17. Ококорих се, и как да не се, като изглежда толкова апетитно!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Една Родопска вкусотийка!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравче, страхотни са нещата, които показваш! Уникални!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...