Последователи

събота, 28 април 2012 г.

Постен какаов манник /какаов кекс с грис/









Предлагам ви оригиналната рецепта която копирах от тук.
Толкова добре го е обяснила и написала че ще е кощунство да  променя каквото и да е.
Вижте и нейният кейк колко е прекрасен аз нямах време че чакаше цяла глутница от 7човека да го опустошат та направо го поръсих с пудра захар.
Следващият път ще си го направя така както Дианчето    го е направила.










Продукти:
1 ч.чаша грис
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша вода/сок*
1 ч.чаша брашно
3 с.л. какао /заоблени/
½ ч.чаша олио
1 ½ ч.л. бакпулвер
1щ. сол
1щ. канела /по желание/
1 ч.л. портокалова кора
1 с.л. ванилова захар
¼  ч.чаша орехи и/или други ядки/
¼  стафиди и/или други сушени плодове/
¼  боровинки и/или и други пресни плодове/, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
* използвах портокалов сок

Шоколадов сос:
1 с. л.вода
2 с. л. захар, или на вкус
2 с. л. какао
1 с.л. маргарин
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш. 

Бадемови трохи:
2 с.л. бадеми, счукани или ситно нарязани
2 с.л. захар
Бадемите се запичат леко в сух тиган и добавя захарта. Непрекъснато се разбърква до нейното карамелизиране, и поемане от бадемите, след което се маха от котлона и охлажда. Сместа се разрохква се и с нея се поръсва сладкиша.

В купа се поставят захарта и гриса, ароматизира се с ваниловата захар и портокаловата кора, след което се налива водата или сока. Оставя се около 1,5 - 2 /или повече/ часа на стайна температура, за да може грисът да набъбне.
Фурната се загрява на 175С.
Брашното се пресява с какаото, солта, канелата и бакпулвера.
Към получената грисова каша се налива олиото и разбърква до хомогенизиране. След това се поръсва и сухата брашнена смес. Хомогенизира се, получената гъстота трябва да бъде с консистенция на гъста сметана /при изливане има вид на лента и да остава за кратко на повърхността/, и ако е необходимо де долива още малко вода.
Накрая се прибавят орехите и стафидите,аз ги поръсих отгоре.
Малка форма за кекс или друга се намазнява и в нея се излива тестото. Пече се около 30-40 мин., според големината на формата, до суха клечка, но без да се препича – при мен 35 мин.
Изважда се, леко се охлажда със формата, след което окончателно изважда извън нея.


Стана невероятно вкусен и много го харесаха гостите.




10 коментара:

  1. Да ти кажа и аз не бих чакала....чуден е!По-добре 7 човека да го изядат ,отколкото да се подмята тук там...Много ти е хубав кекса ,Зиче!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Зичеее,страхотен кекс мила,с удоволствие ще го пробвам,отбелязвам си го в списъка
    прегръдки и хубав следобед

    ОтговорИзтриване
  3. Моите поздравления!Прекрасен кекс,Зиче!
    Весела почивка!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, факта че толкова гърла са го чакали, за да го опустошат, много добре говори за вкусът му!
    ЧУдесен е , па макар и само поръсен с пудра захар!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е, Зиче! Ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е, Зиче! Ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче, толкова е пухкав и ухае чудесно!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Ако харесвате ръчно изработени бижута, моля заповядайте! http://thejewelryland.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен кекс,Зиче! Подсещаш ме,че скоро не съм правила никакъв кекс,а у дома ги обичат тези сладости.Благодаря за прекрасната идея!
    Весели и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче, много апетитно изглежда!
    И аз съм му хвърлила око, но кога ли ще му дойде ред, не знам.
    Да се похваля - имам успех с майонезата :)
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...