Последователи

четвъртък, 3 май 2012 г.

Питка с пресен лук,салам,сирене,шарена сал





 Загубих се малко но много ангажименти ми се натрупаха тези дни та за това така не се появявам.
Видях тази рецепта и направената пита и още на другият ден я спретнах.





НА Elena Dimitrov   е рецептата , направих я с малки изменения  и забравено сирене в плънката:)))))))))))









Ето и оригиналната рецепта

Тестото: 2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
1/2 кубче прясна мая или 1 пак. суха
250 мл хладка вода
1с.л. сол
1ч.л. захар
5 с.л. зехтин или олио
околко 600гр. брашно(за меко тесто)

ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме тестото и оставяме да втаса. 
През това време задушаваме 5-6 стръкчета пресен лук в малко чесново масло и оставаме да изстине.
Настъргваме или нарязваме мек салам или какавто обичате,и натрошаваме 150гр сиренце. 
Тестото се премесва и разточва на намаслена повърхност.
 Посипваме с задушения лук и останалите продукти, навиваме на руло и режем на шайби по 2см. подреждаме в намаслена и набрашнена тава.
 В средата се правят розички от тесто с малко салам. 
Оставяме да втаса, мажем с яице и порасваме с шарена сол. 



Аз процедирах така:

Тестото го направих по оригиналната рецепта

ЗА ПЛЪНКАТА сложих 
телешки салам
сирене, което забравих да сложа:)
една връзка пресен кромид
малко олио за задушаване на кромида







Омесих тестото в машината и оставих в нея докато си нарежа и задуша кромида с малко олио .
Разточих тестото на дълъг и широк правоъгълник.
Сложих равномерно задушеният кромид , нарязаното саламче на кубчета и забравих да сложа сиренето:)))) Вие си го сложете.Smile))Но нищо и така стана хубаво и апетитно.
Разрязах правоъгълника на две по дължина, но едната част да е по тясна от другата да стане по тънко руло като се навие.



Навих на рула и двете половини и нарязах на два пръста разстояние ....по тънкото руло наредих от външният край ,а по дебелото руло вътре в кръгчето.




Набучих парчета салам помежду парчетата тесто и в средата от салам направих розичка.



Оставих да втаса така и намазах с жълтък ,зехтин и прясно мляко объркани хубаво.
Пекох на 190 градуса.






13 коментара:

  1. Здравче,пак поднасяш чудна питка,направо усещам аромата и.....
    и толкова красива
    браво мила
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  2. Еее,Зиче, този път нямаш милост! Как я сътвори тази красота? Перфектна е и да ти е жал да я начупиш.Определено винаги има с какво да ни изненадаш. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо мислех да приключвам с тези тестени вкусотии, и какво да видя-пак нещо интересно при тебе.Много вкусно бе,миличка-само като го гледам и си представям вкуса ...
    Хубав ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, как се появяваш само!!! Страхотна пита, страхотна! Вкусна и толкова красива! Браво, Зиче!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей това Зиче ..:)...ама то разкош от всякъде ...толкова е красива и пухкава питката ,че как да сложа моята сплескана фокача :)!
    Целувки приятелко и се радвам на появяването ти :) ...питах се вече къде изчезна :) !

    ОтговорИзтриване
  6. БЛАГОДАРЯ ВИ мили момичета знаете ,че коментарите ви ме карат да се усмихвам и да продължавам да публикувам.
    Ванче много задачки мила няма време да се докопам до компа.
    Силно ви прегръщам всички !

    ОтговорИзтриване
  7. Много е красива, Зиче! А представям си и колко е вкусна.
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Е, не може така! И тази ли я изядохте? А, аз какво ще нося в "Музея на изкуствата"? Майсторке, /не че не ти знам името/ отново триумфираш, и отново ни събра очите в точка. Да ти кажа "Браво!" - малко е, СУПЕР СИ!!

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, като започнеш да ги въртиш едни тестени вкуснотии и просто всичките ми мераци да се повталя, отиват на вятъра;)) Но все пак предпочитам да съм щастлива и нахранена, отколкото фина;)
    Прекрасно изпълнение!
    Хубава уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Много примамливо предложение, представям си колко е вкусничка питката и колко ароматна....Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна е .Зиче! Браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, магьоснице, пак си спретнала невероятно творение!Поздрави и много усмивки !

    ОтговорИзтриване
  13. жИстоко не, ами мега жИстоко :))
    Не само красиво, но и много майсторски приготвено. Отвътре е като памук!!!
    Поздравления за ръчичките ти :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...