Последователи

четвъртък, 24 май 2012 г.

На гости при едно лъчезарно МИМИ!



Днес пак съм радостна,че имам щастието и удоволствието да гостувам на една дама която много си я харесвам и ценя като кулинар.
 Това е Мария  ,чаровна,мила,способна и куп още човешки качества които притежава.
 В нейният блог може да намерите всякакви вкусотии  правени с много любов.
 Миме благодаря за вниманието и за приятелството което ми даваш.
 Щастлива съм от вниманието към мен, това значи ,че съм докоснала сърцата им поне малко с моето хоби.
 Нека  този празник  24-ти май огрее пътя на цялото Ви  семейството .
 Дечицата да станат учени хора и вие да се гордеете с тях.


 Сицилиански "Аранчини"

 

Взаимствано от тук http://myruse.net/news/arancini

 

Продутки:
 250 гр.- сварен ориз
 100 гр.- сварен грах
 1 сварен -морков нарязан на кубчета
 100 гр, пармезан или твърд кашкавал нарязан на кубчета
 2 яйца
 пресен магданоз
олио за пържене
 галета
сол и черен пипер

 

Приготвяне:
 Сварих ориза ,морковите и граха.
Оставих го да изстине .
 Отделих жълтъците от белтъците на яйцата .
 Ориза  смесих с жълтъците, накълцания на ситно магданоз и подправките.
 От сместта оформих топки, в центъра на които сложих кубче  кашкавал.
 Овалях  ги в разбит белтък, след това в галета и ги оставих за 1 час в хладилника, за да стегне ориза.
 Извадех ги, овалях  отново в галета и ги пържих в сгорещено олио.

 




.


ИСПАНСКА МАНДЖА С ПИЛЕШКО

 

 Тази манджа преди 15-сетина години я записах от телевизията .Един испанец в испанска телевизия всеки ден готвеше. Аз понеже не знам испански гледах какво слага подред и записвах. Толкова хубави и вкусни неща съм правила от този готвач че до ден днешен си ги правя.

 Ето я рецептата така както съм я записала.
 В олио се слага 1 нарязана на ситно чушка и половин глава праз нарязан на ситно да се запържат.
 Посоляваме със щипка сол.
 Разфасованото пиле се осолява и се ръси с чер пипер и прибавяме към чушката и праза. 5 скилидки чесън счукваме в хаванче и него прибавяме към запръжката.
Две лъжици брашно се слагат объркваме и се прибавя вода да покрие продуктите.
 Така ври 30-35 минути.
 През това време белим 5 картофа нарязваме на късове и ги пържим в олио да се зачервят . Прибавяме към манджата ври още 5 минути.
 Нарязваме половин връзка магданоз и слагаме във вече отстранената от огъня манджа.
 Това е бързата и безумно вкусна и ароматна испанска манджа(така я нарекох)

 

Понеже нямах праз лук този път  я направих с една връзка пресен кромид и с  пилешко филе ... получи се същата вкусотия.
 Правила съм я и за гости и много се е харесвала от всички.
 Опитайте няма да съжалявате.

 

 За тази вкусна манджа не може и без пита.
Ето едно ново мое тесто  стана много сполучливо.

 

ПИТА ЗА МИМИ

 

ПРОДУКТИ
3-яйца единият жълтък се отделя за намазване
 1с.л.-сол
 3с.л.-захар
 1с.л.-оцет
 5с.л.-зехтин или олио
 2щипки сода бикарбонат
200гр.-кисело мляко
 300гр.-прясно мляко
 1суха мая или 1/2 прясна около
 1, -1,100 кг брашно

 

ПРИГОТВЯНЕ
От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина .
 Хубавото на това тесто е ,че няма предварително втасване.
 Разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.
 Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с мазнина /аз мажа с НЕ разтопен маргарин /по желание(може и сирене да се наръси).
 Нарязах със нож на 7 парчета и всяко усуках три пъти и завързах на възелче.
 Наредих в тавата намазана обилно с мас, масло,олио ...каквото имате .
Оставих във фурната завито тестото на 50 градуса да втаса
. Втасва,намазва се с жълтъка поръсвате   със сусам и маково семе и се пече на 180 градуса.

 

Не може и без сладичко нали?:)
За вас и Мими сътворих това лятно изкушение

 ЛЯТНА ПЛОДОВА ТОРТА

 

Продукти
 6-7 бисквити Закуска
400гр.-заквасена сметана
400гр.- цедено кисело мляко
 1пакетче -желатин
 1к.ч.-захар
 1 -ванилия
 плодове -ягоди ,банан,ананас, киви,череши,боровинки,праскови, кайсии ,може и със сушени плодове да се направи но предварително да са накиснати във вода да омекнат.... кой каквото се сети това може да  сложи вътре.

 

ПРИГОТВЯНЕ
Нарязвам плодовете в отделни чинии.
 Натрошавам бисквитите на едри парчета.
 Желатина накисвам по описанието  на пакетчето.
Смесвам захарта,млякото и сметаната в една купа.
Сипвам разтопеният на водна баня желатин  вътре в сместа.
 В дълбока купа нареждам от всички плодове сипвам от сметановата смес като хубаво се старая да влезне между плодовете.
Насипвам и част от бисквитите + плодове ,пак сметана и така докато изчерпих продуктите. Покрих купата с фолио за опаковане и сложих в хладилника за 5часа.
 Най добре ще е ако престои за една нощ в хладилника.
 Внимателно с ножче отделих от купата сместа  и обърнах тортата  в подходяща чиния . Украсих с ягоди ,а вие по желание си я украсете.

 

Това беше моето представяне при МИМИ ,дано да ви е харесало.
Мимче благодаря ти още веднъж за поканата и ,че бях твой гост  в твоето прекрасно кътче,

На гости в моята кухня


18 коментара:

  1. Здравче,благодаря ти миличка.
    Гостуването е наслада за очите,а се надявам да стане и за стомаха в най-скоро време!
    Всичко е чудесно
    благодаря отново и прегръдки мила
    хубава вечер и честит празник

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, много вкусно и богато меню!
    Прекрасно гостуване :)!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз ти благодаря Мимка за гостоприемството ти.Щастлива съм ,че бях твой гост и на този празник!
    Прегръдки за една хубава вечер и прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариянче, сърдечно благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче,ама какви са тез засукани ястия,засукана погача-добре че десерта е по-достъпен за правене...Гостувала си на една много мила дама с твоите прекрасни гозби-поздравления!
    Лека и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  6. Казвала ли съм ти някога, че си страшна?! :)) Твоите близки са големи късметлии :))

    Хубав уикенд, с много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. ЖИВЕ, напротив много са лесни всичките неща.Нали знаеш че аз съм все по лесното:))))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  8. ФЕДОРЧЕ, бе не знам дали съм страшна но в къщи хубаво си хапнаха:)
    Благодаря за милите думи.
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  9. Аааа бях там и видях, и си похапнах!:) И тук пак същото ще направя, защото всичко е прекрасно! Ще те хваля и тук, Зиче, колкото и банално да звучи вече, ама тази трапеза си е за хвалба!!! Комплименти и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Ама какви вкусотии си спретнала, мила, тъкмо като за гости!

    ОтговорИзтриване
  11. КАТЕНЦ, не ме хвали много, че интриганти дебнат в коментарите кой кого хвали .:)))))
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  12. Здравче,не бъди скромна,всичко е страхотно !

    ОтговорИзтриване
  13. Траянче, идвай мила има за всички.

    ОтговорИзтриване
  14. Мимче това беше сериозно за интригантите!

    ОтговорИзтриване
  15. Те интригантите нека си дебнат ...ти си знаеш че си супер и се възхищавам на всички вкусотии които приготвяш ,а при Мими си пак на ниво ! Чао , приятелко ! С обич и прегръдка :*!

    ОтговорИзтриване
  16. Еее, този път си надмнала себе с , Здравче!Много богато меню и чудесно представяне!На мен ми останаха очите в тези аранчини, как само се е разтекло това кашкавалче...., а питката , както винаги прекрасна!Десертът е точно за сезона, както го харесвам!Поздрави!
    не разбрах каква е интригата с хваленето, но аз си хвалякойто ми харесва!:)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Ванче, обичам те нали си знаеш?

    ОтговорИзтриване
  18. Сонче ,аранчините станаха супер пробвай рецептата става бързо не е пипкаво много.
    Иначе и аз си хваля хората които ми харесват но без лицемерие а искрено , интригантите да си живуркат в собствената си помия!
    И аз те прегръщам миличка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...