Последователи

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Едно гостуване при Бонбончето

Да си постна ястията с които гостувах на Катето  в блога и  ,за да си имам рецептите и аз.
Благодаря ти за гостоприемството  на канапето!






Крем супа от тиква,картофи и моркови



Тази рецепта е спонтанна дойде от едно парче тиква която не ми се хвърляше.
ПРОДУКТИ
парче тиква
3бр.--картофи
1 голям - морков
1с.л. - масло
чер пипер
прясно мляко
ЗА КРУТОНИТЕ
2 филии хляб
резен масло
малко зехтин
къри
ПРИГОТВЯНЕ
Нарязах тиквата,картофите и моркова на кубчета и сложих да варя с вода (да покрива зеленчуците) посолих и добавих черният пипер.
През това време нарязах филиите хляб на кубчета и поръсих с къри.
В тиган разтопих маслото и зехтина и сложих крутоните да се изпържат като бърках непрекъснато да попие мазнината в тях и да се зачервят.
Когато се свариха зеленчуците ги пасирах ,без да изцеждам водата в която са вряли.
Добавих прясно мляко и 1с.л.п масло до необходимата гъстота.
Хубаво разбърках.
Сервирах с крутоните и капки сметана.




САМУСА




Това е индийско ястие.
Рецептата я имам от много години ,но никога не съм я правила ,не знам защо.
Записах я от някакво предаване по телевизията ,даже не помня кой я е приготвял.
Дойде и неговият ред ,и много съжалявам ,че не съм го правила до сега ,защото стана невероятно вкусно ,леко пикантно и много ароматно.
Ето и рецептата

ПРОДУКТИ за плънката на палачинките
1 глава -кромид лук на ситно
2 скилидки - чесън на колелца
1 люта -чушка на ситно
1 малка -червена чушка (нея я сложих от мен иначе рецептата е само с лютивата чушка,може и да не я слагате)
100гр-грах
100гр-сварена леща
1 -картоф на кубчета
1 жълтък
къри
куркума
сол,
чер пипер
2 с.л.-олио




ПРИГОТВЯНЕ
Олиото слагаме в тиган и прибавяме подред лука + чушката + чесъна + граха + картофите + сварената леща + къри, куркума, сол,чер пипер и запържваме всичко до готовност.
Когато махнем плънката добавяме веднага жълтъка и разбъркваме добре.
Оставяме да изстине .
През това време правим -

ПАЛАЧИНКИТЕ
Правих ги по тази рецепта от моя блог
Продукти за около 20-24бр.
250 гр.-брашно;
0,5 литра -прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки - яйца
2 щипки- сол;
1 с. л.- пудра захар;
1 - ванилия;
1 с.л.- олио;
20 грама разтопено масло.
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се слага в дълбок съд.
Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото.
Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг.
Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни.
Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пекат се в тефлонов тиган или сач на слаб огън.
Не е нужна тигана да се маже с мазнина ,много хубаво се отлепят .
След като палачинките са готови продължаваме с направата на САМУСА.
Палачинките намазваме с масло и ги режем на две.
в едната половина слагаме от плънката в края и започваме да навиваме на триъгълник така
Готовите палачинки пържим в тиган с малко масло и олио до получаване на хрупкава коричка.
Това е рецептата дано да ви хареса!








ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С КАРАМЕЛЕЗИРАН ЯЙЧЕН КРЕМ





Толкова мислех какво сладичко да направя за гостуването си при Катето ,като знам тя какви разкошества прави .
Та като направих палачинките си измислих тази торта която стана учудващо вкусна .
Лека ,ароматна и нещо по различно и приятно на вкус ,пък и красива на всичкото отгоре.
Палачинките са от същите които са за САМУСА.
Крема е по тази рецепта   която си я правя от години .
продукти:
1 литър-прясно мляко
5с.л. -захар за карамел сипва се по чашите или купичките.
1 ч.ч.-захар
3 пълни с връх с.л. -брашно
3 - жълтъка,
ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.




ПРИГОТВЯНЕ
1 литър- прясно мляко завира и се прибавя карамела в прясното мляко докато се разтвори напълно при непрекъснато бъркане.
Тогава сложих сместа за крема.
Когато се сгъсти махнах от котлона и оставих да поизстине крема .
В купа подходяща по размер за да се събере диаметъра на палачинката слагаме най отдолу палачинка ,крем ,палачинка ,крем и така доколкото искате да е висока тортата ,като завършвам с палачинка.
Сложих съда в хладилник за около 1ч. да се изстуди хубаво.
Трите белтъка + 1ч.л.- оцет + 100гр .захар се бият на гъст сняг , намазах тортата отгоре и украсих с вишни.
Това са моите предложения дано да ви допаднат.




7 коментара:

  1. Чудесни са ти рецептите Зиче!
    Това самуса, моите момчета много го харесват но не знаех че така се казва!Заради плънката ли така се казва или може да се използват и други продукти за плънка, не само грах, картофи и леща?
    А тортата как вкусно изглеждаааа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинче,не знам защо се казва така ,тази рецепта съм я написала от преди поне 10 години и си стоеше в тефтера.Като се разрових за нещо с палачинки я видях и я направих.Историята на самото ястие даже не знам какво е.
      Стана много вкусно хареса се на всички и ще си го правя пак със сигурност.
      То човек може да си прави промени но вече ще е подобие на САМУСА предполагам .:)
      Тортичката също е моя импровизация и се излапа за часове:)

      Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  2. Зиче, а ние ще се насладим още веднъж на тези вкусотии!:) Страхотни рецепти, много ми беше драго да си ми гост, Зиче! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче ,и на мен ми беше драго да съм ти гост ,а днес пак какъв неповторим гост имаш ,супер сте и двечките.
      И от мен прегръдки за хубава и неповторима седмица!

      Изтриване
  3. Зиче, мила, какъв разкош си сътворила :) Направо облизах монитора като видях тортата :) Чудно гостуване си направила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравче,представила си невероятни рецепти,от теб винаги има какво да се научи!!!
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  5. Лелее, каква торта, Здравче :)
    С удоволствие бих си хапнала от нея. Кремчето много ми хареса :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...