Последователи

неделя, 16 декември 2012 г.

*здравословна* СУПА С ЕЛДА , ПИТКА И ХЛЯБ





Тази супа си я правя от време на време за разтоварване ,само аз си я ям другите не харесват ЕЛДА та за това.
 Иначе за тези които са на диета и се хранят здравословно е много полезна.

 Ето и рецептата.

 За супата 
Месо пилешко, бяло по принцип без кожа се слага да се свари с малко сол.
Сложете и зеленчуци по избор да се сварят със месото .
 Аз сложих морков,един кромид,гъби,и елдата .
 Сложих и две с.л.- зехтин.
 Когато беше готово отстраних от огъня и застроих с 2с.л.-кисело мляко и яйце.
 Сервирах с накълцан магданоз.




За хляба и питката няма да пиша наново рецептата тя е бриош тесто от на Ванчето рецептата. Ванче пак ти благодаря за нея!



Рецептата е ТУК стана ни любимо това тесто ,невероятно вкусно е за всичко ,за пирог ,за пити ,за хляб ,за кифлички за каквото се сетите!




28 коментара:

  1. Здравче,и аз като твоите хора прескачам супата и право при питките-невероятни са!Поздравление,миличка!
    Хубав ден-целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Целувки и от мен Живе! Благодаря!

      Изтриване
  2. Здравче, ако не дойде краят на света, минавам на диетични чорбички, но преди да се разбере......давай питките.
    Ама пък хубави ти стават !!!
    Да ти е спорна и много приятна седмицата преди Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили моята слабост са хляба и питките нали знаеш че баба обича с тесто да си играе хахахаха
      Целувки мила!

      Изтриване
  3. Здравче чудни са и хлябчето и питката.А супичката бих я опитала ,елда така и не съм виждала, нямам идея какъв вкус.Хубав неделен ден Здравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче Елдата също се казва и Греча и е много полезна за организма. Прилича на ориз но е като малки пирамидки .На вкус не е нещо което да те грабне но пък за организма е невероятна.
      Прекрасен ден и на тебе миличка!

      Изтриване
  4. Зиче, за мен от супичката ако може, че не съм опитвала такава- вкусна ми изглежда! Питката е ясна, то при теб питките са разкош винаги! Много весели човечета си сложила в блога:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце супичката си я хапвам аз другите ако щат то не че често я правя но когато бях на диета, моя си някаква,:) все си готвех с Елда разни неща.
      Питките са наистина страхотни на вкус опитай.;)
      Целувки и прегръдки от мен!

      Изтриване
  5. Зиче, ни е с елдата не се разбрахме, подбутвам супичката, но от питката ако може двойно парченце;)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мйхче и тройно парче си чупни има за всички а като свърши пак ще направя.:)))
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Чудна супичка, не съм яла от елда, но знае ли се:) А пичка не отказвам!

    ОтговорИзтриване
  7. Перфектно, колкото повече народ пропуска супето, толкова повече ще има за мене :))
    Зиче, ще пробвам аз това тесто, щом го препоръчваш, че за наближаващите празници питки си трябва на трапезата.

    Усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федорче, няма да съжаляваш за тестото уникално е и много вкусно. Ще чакам да се похвалиш!
      Прекрасна седмица и на теб !

      Изтриване
  8. От супата именячката да остави и за мен! ")))
    Здравче, и трите предложения са много апетитни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Еха, и аз си отчупвам от разкошната пита, но и от супичката бих хапнала! :) Сърдечни поздрави! :) Хубава и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани !
      Страхотен ден днес!

      Изтриване
  10. хайде и аз да оставя по още една порция за любителите на супичка,но ще си взема двойна порция от питката :))
    много са сладки тези клатушкащи се сладури!!!
    Прегръдки и прекрасна седмица мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чупвай питка ,че не останаааа :)))))))
      Прегръщам те Мимка!

      Изтриване
  11. и аз не знам какво е елда, но за питките, всичко давам:)!Отдавна съм те обявила за царица на питкомесенето!Хубава предпразнична седмица,Здравче!

    ОтговорИзтриване
  12. Забравих да кажа за новата картинка - много е хубава:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче !Ти си майсторица тъй че замеси една питка и това е ,ще ви хареса със сигурност!
      СЪРДЕЧНИ ПРЕГРЪДКИ!

      Изтриване
  13. Зиче,елда не съм опитвала,но като гледам апетитната супичка с удоволствие бих пробвала!За питките нямам думи,там си ненадминат майстор!
    Поздравления за топлата и уютна публикация,подейства ми чудесно в студения и мъглив ден!
    Прегръщам те и ти желая приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире не сме и свикнали на Елдата и за това аз в продължение на 6 месеца я ядох и и свикнах на вкуса ,защото е малко по особен.
      Ама нали казват че е полезна и аз да не се мина случайно:)))
      Не трябваше да ям ориз(а много обичам) и това беше заместителя ,та за това проядох :)
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  14. Аз съм сигурна, че ще е много вкусна супичката.
    Не съм опитвала елда, но обичам различни зърнени култури.
    Хлебчетата както винаги са перфектни!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели ,както казах и в предишните коментари ,че Елдата е заместител на ориза и е със специфичен вкус ,но се свиква.
      Поздрави и хубав ден !

      Изтриване
  15. Зиче, у нас трудно пробиват супите на кулинарния фронт, защото им се мръщят, но аз обичам :)
    И понеже не успях нещо да открия как да ти пиша "лично" по моето питане ще си изкажа въпросът относно месенето тук :) Понякога ми се случва след като сложа всички продукти в брашното (втасала мая, яйца, мляко, сол и т.н според рецептата)и започна да замесвам (на ръка) да се получи нещо като "пресичане"... тестото става твърдо и на пластове и много трудно се събира ... не е меко и еластично, а след изпичане е ронливо... Няколко пъти ми се е случвало и не знам на какво се дължи това ... и не е от рецептата, защото първият път всичко е ок и става супер питка, а следващият е провал ... ако ти хрумва къде греша споделия :) Благодаря ти мила, предварително! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи ,извини ме за закъснелият отговор, но много работа ми се събра напоследък.
      Според мен омесваш твърдо тесто и за това така се получава.
      Аз не втасвам маята направо я разтварям в топла водичка и сипвам.
      Когато си направя кладенче (понякога и в голяма купа меся)слагам всички продукти и започвам да взимам по малко от ръбчетата брашно и като видя че тестото се събере НО да е меко отстранявам останалото брашно и започвам да меся като прибавям по малко от него за доомесването му.
      Брашното ако не ти е хубаво също може да се получат такива издънки ,не всякое брашно става за месене. Аз използвам напоследък на София МЕЛ класик и другите са им хубави също.
      Брашното никога не може да се даде точно колко ще поеме ,зависи от това колко течност поема и също така от гъстотата на другите продукти като мляко яйца и т.н....
      Когато се меси тесто най важното е по малко да се слага (добавя) брашно хубаво да се омеси да поеме и тогава пак да се слага . Ако наведнъж омесиш всичките продукти с брашното става по този начин който описваш. Брашното по малко смесвай и като видиш че е мекичко и се е събрало добавяй по малко до желаната мекота.
      Дано да съм помогнала ако има нещо питай .
      Във ФБ съм Здравка Николова намери ме .
      Прегръдки и опитай тази питка в този коментар става страхотна но доста месене иска:)))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...