Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 10 януари 2013 г.

ТРАХАНА попара


Видях я в блога На гости в моята кухня на Мария и много ми хареса.
Чувала бях за трахана, но в нашият край от царевично брашно се прави.
Споделих в коментара на Мария ,че много съм любопитна какъв е вкуса и ,че ще си направя когато има продуктите ,а това е есента.
Мимчето веднага ми писа на лични и поиска да ми прати да опитаме. Това за мен е човек раздаващ се щом така реагира.Hug
Срам не срам Embarassed  дадох и го ,защото много настояваше за адреса ми.



Получих пратката след два дена с много мили пожелания на красива картичка .Love
И ето сега си хапнахме сладко сладко трахана ,която не бяхме опитвали в къщи никога.


Даже и сушена арония ми е пратила Мимка ,ще и намеря мястото и на нея някой ден.Blush
 В тази трахана има много зеленчуци ,плодове и някаква подправка но  ще чакам Мими да ми каже, какво да си набавя и ще си направя, хареса ни много на вкус.Hug

 Ето как я приготвих и аз като четях от блога на Мими.
 Копирам нейната рецепта че е направо от извора.

 Траханата е подправка от изсушени зеленчуци и плодове ( червени чушки, известно количество зелени и жълти, камби, малко домати, задължително дюли и няколко ябълки, люти чушки и каквито други зеленчуци има наоколо - малко лук може. И, разбира се, отвара от траханово -подправката,която дава специфичният вкус и обезателно квас) Зеленчуците се сваряват и претриват през сито. Прибавят се брашното и останалите продукти и се замесва тесто,което втасва 1-2 дни. От него се оформят малки топки, които когато започнат да засъхват се претриват през гевгир.Получените зърна се изсушават.



ВАРЕНА ТРАХАНА



Продукти 
150 гр - изсушена трахана
60 гр- краве масло или олио
натрошено сирене
лук
хляб
червен пипер
сол

Траханата се изсипва в литър,- литър и половина вода и се оставя да ври на котлона!
През това време си надробявате хляб в тавичка и натрошавате отгоре сирене.
Варите траханата докато се сгъсти като крем супа,след това заливате натрошените хапки. Запържвате нарязаният на ситно лук в маслото,добавяте и червеният пипер.
Като стане готово заливате попарата.
Сервирате я гореща!


Благодаря ти Мими за удоволствието да опитаме това вкусно ястие! 
Силно те прегръщам !

13 коментара:

  1. Е малеее , много интересно ! Чувала съм думата ,но нямах и идея какво се крие зад нея :)! Браво на Мими , браво и на теб ,Зиче !
    Много кокетно си я сервирала ,аморе :) !
    Целувка и топла прегръдка :* !
    Хубава вечер ,мила !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе ,и аз така бях чувала за трахана но Мимка ми даде възможност да я опитам.
      Голямо мазало стана със снимките изтриха се от картата и това са вторите ,наново правих трахана та така днес не ми е ден нещо.
      Целувки и прегръдки най сърдечни от мен миличка!

      Изтриване
  2. Много вкусно изглежда, Зиче! Направо да му се дояде на човек! Чудесна картичка и много мил жест от страна на Мими!
    Да ви е сладко!
    Прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани наистина беше вкусно благодарение на Мими.
      Хубава вечер и на теб ,прегръдки!

      Изтриване
  3. В това керамично съдче си я поднесла много апетитно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехеее,страхотно си е приготвила ,Здравче!
    Радвам се ,че Ви е харесала!!!!
    целувам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първата дето и се бъгнаха снимките беше по хубава на вид поне ,ама и тази стана много вкусна ,макар ,че на око я правих този път.:)
      Целувки и от мен !

      Изтриване
  5. Честити подаръчета и вкусотийки!

    ОтговорИзтриване
  6. За първи път виждам това нещо!У нас трахана казваха на едно нещо подобно на кус-кус, което баба ми правеше.техниката е същата с претриването на тестото през сито, но нямаше зеленчуци , плодове...Много интересно..Хубави снимки , Здравче!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха,аз на всяка манджа мерудия...
      Соня,това с белите топчета при нас се нарича "ръсеница" и него ще го направя в най-скоро време
      поздрави

      Изтриване