Последователи

сряда, 23 януари 2013 г.

Родопски сърми - АПРАЦИ




Мама ги навива сърмичките ,тя е като машина за навиване на сърми.Party
На оскъдното листо слага само по няколко зърна ориз ,завие сърмата леко я стисне и слага в тава.
После нарежда в тенджера. Само да я гледаш колко е сръчна и как тези малки сърмички се трупат на купчинка.Crazy
Аз не посмях да навивам ,че нямам нерви за такива малки сърми , само  ги наредих в глиненото гърне .Peace

Снимах ги само сурови ,наляти с водата и зелевата чорба преди да ги сложа във фурната ,защото на Андонов ден се изядоха, пък тогава нямаше как да снимам ,че имахме много гости.





ПРОДУКТИТЕ са на око според това колко сърми ще се навиват:
кисело зеле
1кромид
1ч. -ориз
червен пипер но не много ,
чер пипер,
джоджен,
олио повечко ,че носят на мазнина
при желание се слага и кайма.
вода и зелева чорба
Свинска кожа за покриване отгоре


ПРИГОТВЯНЕ:
Всичките продукти ги смесете на сурово или леко ги запържвате (стават и по двата начина).
Взема се малка лъжичка от сместа, слага във зелевият лист и се зави на сърмичка.
На дъното на гърнето се слага свинска кожичка ,за да не залепнат сърмите пък и мазнинка да пусне.
Наредете ги в гърнето залейте с олио и зелев сок и малко вода до най горните сърми да е течността. Покриват се пак с кожа
Слагате във фурната и включвате на по силно и като заврат се намалява само да къкрят.



26 коментара:

  1. Зиче,чудни са сармичките!
    Въобще не се й съмнявам за вкусът им!
    Наскоро ми подариха машинка ,но нещо не успях да я ползвам.:(
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире, моята мама "машинка" ако е до мен изобщо нищо не ми трябва,така бързо ги прави че съм я гледала в захлас как ги свива бързо.Ама всеки си има дом ,поне сега докато е при мен ми помага.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Яла съм такива сармички в Пловдив и останах възхитена!Чудесни са, Здравче, възхищение и поздрави за майка ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче ,аз винаги не мога да им се насита на тези сърмички. Кожата която се слага на дъното дава такъв вкус че не можеш да се спреш да ядеш.
      Поздравявам мама и тя се радва на поздравите ви!

      Изтриване
  3. Здравче,превъзходни са сармичките!Поздравления за златната ти майчица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка ,разчувствува се мама когато и прочетох коментара ти.
      Благодаря!

      Изтриване
  4. Супер сърмички Здравче.Приядоха ми се като ги гледам.Поздрави на майсторката да ти е жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прие поздравите ти с голяма усмевка и каза БЛАГОДАРЯ!

      Изтриване
  5. Здравче, да ти е жива и здрава майсторката!
    Прекрасни сарми! Това с кожата е интересно!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ТИЛИ, кожата е елексира на сърмите пробвай и ще разбереш за какво говоря! И ти имаш ,БЛАГОДАРЯ ОТ МАМА!

      Изтриване
  6. Поздравления за майсторката! Тъкмо оформям подобна публикация за сармички, явно доста хора сме на тази вълна. Ама се зачудих родопските с името "япраци" не са ли по-едрички....Ха сега, асеновградски или родопски? Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, в моето село така се правят апраците мънички и за това си ги наричам родопски. Понякога се смеем че трябва по две да си бучкаш на вилицата за да не ти се закачат на зъбите каквито са дребни.:))))
      Прекрасна вечер!

      Изтриване
  7. Това е изкуство, Зиче! Не мога да им се нагледам колко са еднакви и подредени като картина. А за вкуса се знае... при теб всичко ми изглежда много вкусно. Специални поздрави за мама! Ти на нея си се метнала сръчна и неуморна :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, наистина станаха много красиво подредени и даже гостите снимаха преди да ги разтуря за да им сипвам. На вкус са невероятни.
      Поздравих мама и ти благодари най сърдечно. Каза че много сте мили.
      Прекрасна и спокойна нощ!

      Изтриване
  8. Зиче, ето от кого си се сдобила със златни ръчички! Да е жива и здрава майчето ти, целуни й ръка от мен! Сармичките изглеждат уникално вкусни!
    Сърдечни прегръдки и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, разплака се мама защото и целунах ръка.:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Милата тя! Благодаря ти за този жест! Прегръдки! :)

      Изтриване
  9. И аз нямам нерви, обаче се възхищавам на тези, дето имат:) Страхотни са станали, Зиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези пипкави работи не са за нас Траянче:)

      Изтриване
  10. Зиче,майка ти е уникална жена -кулннарка.За тази работа се иска да ти идва от вътре,а тя го може и си е търпелива женицата.Живяла си е в Родопите-какво повече да кажа.Такава вкусотия не се яде всеки ден,а и гостите ти с право са снимали.Поздрави и целувки и за двете ви-придставям си ви в кухнята да шетате,да готвите-много ви се радвам.Бъдете живи и здрави и си гостувайте още мнооого години...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Живе за милите думи за мама.
      Гостите бяха от Труд две семейства и много им харесаха наистина.
      Мама си ми е готвачка и тя много сладко готви и се старая да и подражавам но за такива пипкави неща не успявам ,много съм сприхава.:)
      Да ми е жива и здрава още много години ,Амин!

      Изтриване
  11. Няма как с такъв майстор като мама да не готвиш и ти чудесно !
    Луда :) съм за сарми ,Зиче ! Разкошни са !
    Поздрав за майсторката и силна прегръдка за теб :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо си толкова далече веднага щях да ти пратя да си хапнеш. Я кажи за колко дни куриера идва до Италия :))) Те сърмите не се развалят бързо :)))
      Благодаря за поздравите и много голяма прегръдка от мен !

      Изтриване
  12. Ммм много вкусни сърмички!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравче, убивам за такива сърмички :)) Много са симпатични!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...