Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Две дърпани баници сладка и солена

сладката 



солената


 със сиренето


Направих две тави, една малка с локум и една средна със сирене.
Рецептата я видях тук


Парче с локума


Използвах същите продукти с няколко изменения ,но начина на приготвяне го измених тъй като не разбрах много обяснението как се прави.
Тестото стана много и за това реших да направя две баници една със локум и една със сирене.
Направих ги като дърпаната баница.
С локума стана невероятен сиропиран десерт, а тази със сиренето я оставих така и да ви кажа приличаше на тутманик,.. и то какъв ..,безумно вкусен отгоре и отдолу препечен нежно хрупкав все едно кори на баница, а вътре плътен като тутманик .







Ето рецептата и как я направих аз.

ПРОДУКТИ
4 бр.- яйца
400 мл.-вода
42 гр.-мая
1 с.л.-захар сложих пълна с връх
1 с.л.-сол аз сложих по малко
3 с.л.- кисело мляко
2 с.л.-оцет
3 с.л.-олио
1 кг. брашно на мен малко повече ми отиде

ЗА СИРОПА
3ч.ч.-вода
2ч.ч.-захар
1-ванилия


ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря със захарта хладката вода и се замесва тесто с останалите продукти.
Разделя се на 4 топки по големи за тава - 33см.
и 3 топки по малки за малката тава -28см..
Оставих да починат завити с кърпа , около 30мин.
Като втасаха хубаво и омекнаха....
Всяка топка разтеглих с пръсти върху покривка да стане тънка и прозрачна кора.
Маже се с олио и се слага плънка натрошено сирене .



Завива се на руло, като вдигаме постепенно краищата на покривката .
После се усуква и издърпва, за да стане равномерно.
Навива се на охлюв и се поставя в намаслена тава.

Така направете и с другите топки .
Поръсих отгоре още с олио.





ЗА БАНИЦАТА С ЛОКУМ



Пак по същият начин ,но по малко олио се ръси на корите и накъсах локума.
Завих  пак по същият начин.
Оставих да втасат баниците покрити с кърпи на топло за около 45мин.

Така втасаха и станаха на пльокали .



Пекох на умерена фурна 180 градуса.
Печете докато се изпече хубаво и отдолу и отгоре и с клечка проверете вътре дали е изпекана.

Тази със сиренето не я поливах със сироп защото стана като тутманик и невероятна на вкус.
Препоръчвам ви я горещо.




Сладката с локума трябва да е добре изстинала, преди да я залеете със сиропа, приготвен от 3 ч.ч вода и 2 ч.ч захар.
Студена баница,топъл сироп.
И тя стана много вкусен десерт ммммм....



34 коментара:

  1. Не една, а цели две! Прекрасни са, Зиче!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления Зиче,
    Нали не ми търпи търпилото, веднага в блога ти да прочета какви си ги свършила отново.
    Ооооооххх, няма ли кой да те спре, че трябва външен асансьор да си направя......
    Ще ги правя, няма начин.....само ми промиваш мозъка...../ колкото е останал.../
    Приятна вечер
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Норче и аз така като теб съм ама като искат все нещо да има тестяно какво да ги правя. Аз като коте обикалям и накрая си хапна и после килограмите на мен се трупат.:)
      Направи я и ще чакам отзиви стават невероятно вкусни и двете ,макар че на мен повече солената ми допадна много вкусна тутманик с многолистно тесто все едно е.
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Ех, Зиче, направо си магьосница на тестените произведения и всяко следващо е все по-красиво и апетитно. Какви конци и каква златиста коричка само. Как да устои човек на това вълшебство???
    Прегъдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони ,аз пък се възхищавам на твоите торти и не мога да им се нарадвам като ги гледам.На мен пък тестото ми е любимото.
      БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА МИЛИТЕ ДУМИ МОНИ .
      ХУБАВА ВЕЧЕР И ПРЕГРЪДКИ ОТ МЕН!

      Изтриване
  4. Зиче, аз тези дърпани баници не може ли да ги дръпна?!:) Майсторка си и това е! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дърпай че не останаха :))))))
      Благодаря приятелче любимо за това че не ме подминаваш никога за да ми кажеш мили думи.
      Прегръщам те!

      Изтриване
  5. Здравче, невероятно са и двете баница! Майстор си и това си е!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравче, още като видях снимките във фейсбука знаеш, че пак си направила нещо изумително вкусно :) Ама с тези баници направо "изби рибата" както казват рибарите :) Направо ме сърбят ръцете да опитам да ги направя, но за сега само ще се радвам на твоите снимки.
    П.П. смених брашното и се справям по-добре вече :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, подлудиха ме наистина и на лични и вав ФБ :)))) Станаха наистина и се радвам когато рецептите харесват на хората.
      Като те сърбят ръцете заеми се със направата на баниците стават лесно.
      Радвам се че си намерила точното брашно!И хубаво втасвай тестата това е най важното а не колко пъти се втасват!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ооо…веднага си записвам рецептата:) Чудесни банички!
    Май скоро ще ме засърбят ръцете Зиче:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Здравчееееее и двете банички са неустоими.Как да не опита човек тези красоти.Ще ги правя няма начин.Прегръдки Здравче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче ,чакам да споделиш резултата:)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. изглеждат страхотно и двете!Никога не съм правила дърпани кори :(.Струва ми се непостижимо.Иначе съм правила баница от тесто с мая , но с точилката, на по-дебело става.Представям си само колко са вкусни тези тънки кори!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как непостижимо Сонче? Ти си толкова навътре в кулинарните изяви. Не е нужно да са толкова тънки корите.пък и тестото не позволява да станат като онова за дърпаните баници,съвсем друго е това. Та аз си ги раздърпах като нямаше обяснение какво се прави. Пробвай ще видиш че ще се получи.
      Прегръдки от мен и хубав ден!

      Изтриване
  10. Ай, ай, ай... разкошни, разкошни!!!
    Много ми харесват и двата варианта, а и как да не ми харесват, като изглеждат адски пухкави и изкусителни!
    Прегръдки, майсторице :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федорче, разкошни бяха наистина ,благодаря за похвалите!
      Пак ще се правят със сигурност.
      Прегръдка и от мен миличка!

      Изтриване
  11. Ауууу разкошотия!!! И в двата варианта много ми хареса. Аз не бих се справила така блестящо като теб, така че ще им се любувам виртуално. Поздравления, невероятна си!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче как няма да се справиш ? Много е лесна рецептата и не трябва да са тънки корите като на дърпаната баница. Сигурна съм че ще се справиш!
      Хубава и спокойна вечер! Прегръдки!

      Изтриване
  12. Това са най-апетитните баници, които съм виждала. Дано един ден успея да сътворя нещо такова.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери ,пробвай се сигурна съм, че ще се справиш,защото не е трудна направата.
      Благодаря за коментара.
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  13. Зиче , страхотни са и двете , но тази с локума ми грабна сърцето ! Браво ,аморе !
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,аморе ! Запрятай ръкави и това е ти знаеш!
      Силно те прегръщам!

      Изтриване
  14. Яя, какво има тук.. Баници? Че и две! Много са пухкави и мекички!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, и много вкусни бяха.:)))) Благодаря за милия коментар!
      Хубав ден!

      Изтриване
  15. Майсторката си е майсторка-не една ,ами две баници.За всеки според вкуса.Браво,Зиче,баниците изглеждат фантастично!
    Хубава вечер-целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ехааа, много са красиви, Зиче!
    Поздравления!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  17. Да си жива и здрава, Зиче! Да ни радваш с такива невероятни рецепти. Пробвах соления вариант, стана страхотен тутманик. Всъщност всичко, което съм направила от твоите рецепти ми се получава!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте :) Най-после намерих място, където да ви попитам. Кога корите за дърпана баница стават твърди, след печене, защо по-време на дърпане въпреки намазняването се късат? Правихме я заедно с майка ми, която и преди я правила, но вече 2 пъти все твърди и не сдъвкаеми кори стават. Имам желание да се науча, но дори и следвайки рецептите ...не става. За тестото слагам брашно, вода, сол, оцет и мазнина за намазняване на корите - това.

    ОтговорИзтриване