Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Пестил от сини сливи и ябълки



Рецептата е от Иван Пейчев

Добър апетит с Peych!

  
Това е, онзи мармалад който продаваха на калъпи в магазините и режеха от него кой колкото иска.
Стана същият ,ароматен и безумно вкусен.
Пектина купих от аптеката и да ви кажа върши чудеса със сладкото.




Продукти:
1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/,
1 кг. различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част,
1 кг захар,
1 с.л. пектин
1бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.(аз сложих индрише)




Приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.
Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин.



След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка.(АЗ САМО ПАСИРАХ то не остава нищо за прецеждане, ако е хубав пасатора )
Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.
Връщаме в тенджерата ДОБАВЯМЕ ЗАХАРТА ОБЪРКАНА С ПЕКТИНА и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане.
Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин..
Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.



Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.

Този пестил може да се направи със плодове по ваш избор....
ябълки, круши, ягоди ,череши, сливи ,и всичко каквото се сетите.

10 коментара:

  1. Зиче, при Ванчето го гледах, сега и при теб... Милост нямате с този пестил, прекрасен е и твоят!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е приятелко моя, мислех ,че няма да правя сладка вече , но ти направо ме уби с този пестил! Тези дни ще ида да си купя сливи и ще се пробва. Изглежда УМОПОМРАЧИТЕЛНО както всичко което правиш! Много целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен се е получил-как да не го направя и аз?
    Хубав ден и целувки от мен,миличка....

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата! Получи се, ароматизирах с ванилия и лимонови корички, уникален е. Пак благодаря

    ОтговорИзтриване
  5. Az go napravih, kolko vreme trqbva da stoi za da stegne? I moje li v hladilnik?

    ОтговорИзтриване
  6. Тази рецепта не се казва пестил, а Желе. Желе се прави и от дюли, като не се използва пектин. В дюлите има достатъчно пектин за да се стегне желето. Само трябва повече да се вари. Получава се чудесно сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от ПАТРЕШ за ПАТРЕШ Тази рецепта съм я взела от източник и така е наречена. Колкото до желето ,ами не мога да се съглася с вас няма нищо общо със желе а си е по близко до гъст мармалад.
      Но мисля че не е толкова проблема в името важно е да е вкусно.
      Желе от дюли съм правила и то се прави единствено от изрезките и семената част.
      Хубав и прекрасен ден ви пожелавам.

      Изтриване
  7. Много е хубав и много го обичам особено шипковия,а сега вече го продават в нашия магазин и го режат в пластмасови кутийки за по 1 левче,но е по мек .не е точно като ланския ,Зичеееее,върна ме в детството ,радвам се за което

    ОтговорИзтриване