Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 20 септември 2013 г.

ЛЮТИ ЧУШКИ В СЛАДКО- КИСЕЛ СОС С МНОГО КОПЪР И ЧЕСЪН



Прословутите чушлета  на Маргарита Димитрова  bouquet

Понеже в къщи много се яде сладко кисело, а и лютиво та реших да пробвам нейната рецепта.
Станаха супер чушлетат направете си и вие да опитате.
Благодаря Марго за хубавата рецепта,СТАНАХА СТРАХОТНИ. bouquet



Ето и натюр рецептата ,Марго я е обяснила прекрасно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
люти чушлета
захар
оцет
сол
повече чесън
доста копър

Чушленцата се пукат на котлона и не се белят.
Сосът се прави като в тенджера сложите да кипнат оцет и захар в съотношение 1: 1 / например 1 кг захар с 1 литър оцет/ и сол на вкус.
Солите и опитвате, докато ви хареса на вас.
Колкото повече сос направите, толкова по- хубави ще бъдат чушленцата, защото не се приблъскват и мачкат в буркана.
А и от опит знам, че като си отворим бурканче от тях, първо топим с хлебец в пикантната " водичка"/ поради страхотния и вкус/ и чушлетата остават на сухо .
Преценете " на око" колко ще ви трябва, а ако не ви стигне, проблемът е нулев- сварявате още и доливате .
Та... Като кипне сладко- киселият сос се маха от огъня и веднага в него се пускат печените лютички нещица с добавка на повечко нарязан чесън и копър. Всичко се разбърква няколко пъти и се изчаква да изстине.
Насипвате в бурканчета и ако не ви достига сосчето- сварете си още / както вече ви написах/ и долейте.
П.П. Напоследък като изпукам ЧУШКИТЕ ГИ ТЪПЧА В БУРКАНА И КАТО СИ СВАРЯ МАРИНАТАТА , ЗАЛИВАМ ДОКАТО Е ТОПЛА И ЗАТВАРЯМ ВЕДНАГА БУРКАНА.Завивам капачката и обръщам да се запечата!
Този вид консерва е с дълъг срок на трайност.
Не се слага никакъв консервант, НЕ се стерилизира!

4 коментара:

  1. Чудни са, Зиче, обичам чушлета и тези са просто разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, Зиче! Точно така трябва да изглеждат :).

    ОтговорИзтриване
  3. Направих ги, Здравче! Истинско удоволствие са тези чушлета! Специални благодарности!
    Вече така ще приготвям чушлетата! Благодаря за рецептата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи ,много се радвам ,че са ви харесали ,защото и аз от както знам рецептата все тях си правя.Тази година съм направила 15 омния буркани и се страхувам ,че няма да ни стигнат. :)
      Поздрави!

      Изтриване