Последователи

вторник, 10 декември 2013 г.

Яхния със спанак, праз и свински ребра и питка разкош



Яхния със спанак, праз и свински ребра

ПРОДУКТИ
1,5кг.- спанак
к.ч.- олио
1 стрък -праз нарязан на колелца
2-3 -домата или доматено пюре
1с.л. -брашно
червен пипер
50г -масло
1- морков
свински ребра -предварително сварени



ПРИГОТВЯНЕ
Изчистеният, измит и нарязан се слага в запръжка от кафена чашка олио, праза , 2-3 домата или 1/2 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно и 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Към спанака се добавя 1/2 чаена чаша от бульонът в който са врели ребрата, посолява се ако има нужда, разбърква се и се слага на огън да заври.
След като заври , прибавяме месото ,намаляваме на слаб огън да ври тихо 10-15мин. , отстранява се от огъня и се прибавя парче прясно масло .

При поднасяне по желание може да се прибави по 2-3 супени лъжици кисело мляко.

Тази яхния може да се приготви и с прибавка на 1/2 чаша ориз, който се слага заедно със спанака. В този случай в запръжката не се слага брашно, а водата се увеличава до 1,5 чаена чаша.

По същия начин се приготвят и яхнии от лапад и коприва.
Яхнията от коприва преди поднасянето се поръсва със счукани орехи.





*******************************

ПИТКА РАЗКОШ

Тези дни си правя експерименти с тесто и каквото имам в наличност от това правя пити и хляб. Имах доста направен айран и използвах него за питата .
 Стана невероятно пухкава и нежна.
Рецептата си е лично моя измислена на момента ,а оформянето съм посочила най отдолу.





 Продукти
400мл.-айран
7гр.-суха мая
2-яйца единият жълтък отделих за намазване
1ч.л. с връх -сол
2ч.л.- захар
1ч.л. - оцет
2 ч.л.- олио
около 900гр.- брашно
олио за намазване на пластовете


за намазване
жълтъка+няколко капки олио и няколко капки прясно мляко
маково семе за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ
Омесих тестото от горните продукти.
Разделих на две.
Едната половина разточих на правоъгълник ,намазах с олио и навих на руло
и сложих в кръг в тава с хартия за печене на дъното.
С ножичка нарязах еднакви парчета като всяко обръщах ту наляво ту надясно да се разминават.
От втората топка откъснах малко и сложих на страна за декорация.
Направих топче от голямото и поръсих обилно с маково семе ,а от малкото разточих и нарязах шахматно с нож за пица да се получи мрежа.Сложих върху топчето с мака и изрязах отстрани излишното тесто.
Топчето с мрежата поставих в средата.
Така доукрасих питата с розички и плетеница.



Оставих да втаса завита с кърпа във фурната на 50 градуса.
Намазах я с яйцето и сложих да изпека на 190 градуса до готовност.




Вижте ВИДЕОТО  на Катеринка за оформянето на тестото. Започва от 11-стата минута.



Извинете ме за лошите снимки на питата в готов вид !

22 коментара:

  1. Зиче, шапка ти свалям за умението, просто е прекрасно това, което виждам! Ама как си я изрисувала тази питка, сякаш не човек я е изваял... Чудесна е!
    Би ме било жал да си отчупя от нея, да знаеш...
    Ама от манджичката със сигурност бих опитала. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери само един краешник остана даже като видях ,че снимките са лоши нямаше как да снимам отново защото вече беше разчупена ,,ама здраве да е пак ще направя.
      Благодаря ти мила ,че не подминаваш блога ми !
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Зиче, как да подмине човек толкова вкусно и уханно местенце... Ама едно е лошото - че след наминаване, после съм страшно гладна, някога и по никое време... А снимките са си добре, не го мисли. :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
    3. Благодарности Гери ,много си мила!

      Изтриване
  2. Зиче, толкова сладкодумно го обясняваш това правене на питка сякаш е най-лесното нещо на света, ама на мен хич не ми се вижда така! Браво, аморе! Сртахотен разкош си направила! А пък такава яхнийка много харесвам ...и точно с кисело млекце:)!
    Прегръдки, мила! Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе то и не може да се обясни хубаво и за това така :)))))
      ЦЕЛУВКИ!

      Изтриване
  3. Извинявам се, не видях праз лук кога се слага в рецептата за яхнията...?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЯХ ПИСАЛА КРОМИД ЛУК, НЕ ПРАЗ ,ИЗВИНЯВАМ СЕ... ПОПРАВИХ ГО.

      Изтриване
    2. Страхотен майстор сте! Браво ,моите уважения! :)

      Изтриване
  4. Никак не са лоши снимките! Питата е разкошна!

    ОтговорИзтриване
  5. Аплодисменти Здравче!
    Как я разчупихте тази красота? Това е един разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оххх и на мен ми беше гадно че я разчупиха веднага и не можах даже да и се порадвам ама друга ще направя! :)

      Изтриване
  6. Здравче, питката ти е толкова красива, то това бижу си е само за гледане, жал да му е на човек да хапне, нямаш равна в питите! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Иглика има още какво да се желае :)
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  7. Леле, Зиче, тази питка е като дантелена! Голяма красота! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце като за на ръка правена мрежата а не с валяк стана добре.
      Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Зиче,каква красота си сътворила отнова-винаги ти се радвам на това което правиш.Абе страхотна си-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, верно е чудо! Красиво, красиво! Много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, сърдечни благодарности мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...