Последователи

неделя, 16 февруари 2014 г.

Козунак месен в машина за хляб




Продукти:

3 яйца + 1 белтък(1 жълтък остава за намазване отгоре)
1/2 ч.ч прясно мляко
150 гр захар
1/4 чаша (1/2 разтопено масло и 1/2 мас) + 1/4 чаша олио
1 пакетче суха мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно (на мен ми отиде повече)
настъргана кора от един лимон
2 ванилии





Разбих яйцата със захарта в купа ,а в друга разтворих маята с топлото мляко, 5 лъжици захар и 5 лъжици брашно.
Настроих машината само за месене и сложих първо яйчената смес,после брашното и след това шупналата мая и маслото с олиото.
Оставих да се меси.... пусках машината 3 пъти да меси.
Ако има нужда се слага още брашно или малсо и се оставя да се меси ,
Като свърши цикъла на месене  извадих тестото (може да сложите стафиди или ядки  и го умесете с тях,)
Разделих на 3 равни части тестото, направих фитили и ги оплетох на плитка, сложих в предварително намазнена тавичка и го оставих да втаса във фурната нагласена за леко подгряване на 50 градуса.
Трябваше му доста време да втаса може би около 2 часа ,заради сладкото тесто, обикновено  се чака  доста да втаса.
Загрях фурната на 180 градуса  и го мушнах отново да се опече този път.


източник  


5 коментара:

  1. Зиче, страхотни конци, имало е защо три пъти да го размесваш това тесто, чудна репетиция за Великдена си спретнала! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех колко разнищен козунак! Пуснал си е всичките бримки :) Пак ме изненада приятно...
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Отрано започваш репетицията с козунаците! :)
    Мек като памук и на конци, какво повече може да се желае?!
    Прекрасна седмица, Здравче!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче,козунака ти е "един път"както се казва.Така ми се иска да си отчупя....

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...