Последователи

събота, 1 март 2014 г.

Хляб и питка за баба Марта


Честита Баба Марта приятели и читатели!
Бели и червени ,румени и засмени през цялата година!
Много здраве и късмет на всички!


Ето и рецептата


ПРОДУКТИ за тестото
1кофичка -кисело мляко
200мл.- вода
1кубче - мая и щипка сода бикарбонат
4бр-яйца 1 жълтък го отделяме за намазване отгоре
1пълна с.л.-сол
6 с.л.-захар
1,200 -1,300 -брашно
Масло за намазване на плетениците


Това оформяне видях в една от групите от ФБ само не помня името на жената, която ни писа как го е оформила даже и ни показа с хартия как го прави. Искрено и благодаря и да се обади да и напиша името. :)

ПРИГОТВЯНЕ
Омесих тестото от горните продукти.
Отделих тесто за хляба ,а по голямата част я разделих на 8 равни топки.
Всека разточих ,намазах с разтопено масло и нарязах ТАКА....


Сплетох на плитка и завих на охлюв ТАКА



Сложих в намаслената тава всичките и я покрих в кърпа и във фурната на 50 градуса поставих да втаса.
Когато удвои обема си намазах с жълтък и включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.






Хляба



направих така
разделих на два топки едната направих на дебел фитил а другата част разточих на правоъгълник и нарязах на ленти двете дълги края.
Ето така.



Започнах да сплитам като едната лента се слага ту отдолу ту отгоре на противоположните ленти.
Ето тука така.



Сложих готовата плетеница във форма за кекс което намазах с масло.



Сложих в намаслената форма и покрих в кърпа и във фурната на 50 градуса поставих да втаса.
Когато удвои обема си намазах с жълтък и включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.

4 коментара:

  1. Зиче, честита Баба Марта! Бъди здрава и все такива красоти да твориш. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, майсторско изпълнение! Чудни са!
    Здравче, честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита баба Марта,Зиче!
    Пак вкусно при теб-целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...