Последователи

сряда, 26 март 2014 г.

Голеник с коприва




Не знам така ли се прави родопският голеник ,но този път ударих в десетката, рецептата! :)
Много пъти съм пробвала и казвали са ми как се прави, но не беше това което аз помня.
ЕЕЕЕ.... това е голеника от моето детство ,който до ден днешен помня с невероятният си аромат и вълшебен вкус!
Опитайте, няма да съжалявате !



Ето как го направих

ПРОДУКТИ за една тава
Одрински кори /може и други ,аз такива имах в момента/
коприва около 500гр. /моята беше от фризера ,също така и със спанак може да се направи и с киселец/
250гр.-извара
200гр.-сирене
5 -яйца
1/2 кофичка - кисело мляко
сол ако е нужно в плънката
1 пакетче 125гр. -масло

Приготвяне
Ако ви е прясна копривата ,измийте я, нарежете я и бланширайте във вряща подсолена вода.
Изстискайте от водата!
Обърках копривата,изварата,натрошеното сирене,яйцата,киселото мляко, малко
сол ,че ми беше безсолна изварата.
В тава 30см. поръсих олио на дъното да не залепят корите.
Наредих 4бр. кори на дъното така, че да излизат от тавата от страни ,/после да можем да го загърнем/
Сложих няколко резенчета масло и изсипах плънката .
Загърнах стърчащите кори върху нея и сложих отгоре още една кора.
Нарязах отгоре масло навсякъде и сложих във фурната на 200 градуса САМО ДОЛНО ГОРЕНЕ да се пече.
От време на време с нож поглеждам дали се е запекло отдолу.
Когато е готово на дъска /или на голям капак или на голяма тортена чиния/ го обърнах .
Сложих олио пак отдолу на тавата и изтръсках голеника отново в тавата.
Сложих да се запече и от другата страна .
Това е!!!
Да ви е сладко, както и на нас ни беше!

12 коментара:

  1. Чудно е, Аморе! Много обичам такива неща със зеленко! Коприва нямам, но пък разни други ядливи тревички колкото искаш:)! Даже нали се фукам, че мога да точа и дърпам миналата седмица си правих баничка със спанак:) ...такава се харесва и на Роби!
    Голяма прегръдка от мен, Зиче! Чао, аморе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе става със всичко зелено тази рецепта но аз имах коприва и тъй като я обожавам с нея я направих.Роби със сигурност ще я хареса! :)
      Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Зичка, рецептата е трепач. Веднага и станах фен. Много харесвам родопската кухня и твоето местенце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели няма да съжаляваш много вкусен е и нали знаеш родопските рецепти с масълцето са уникални! :)
      прегръдки!

      Изтриване
  3. Интересно и заинтригуващо наименование и рецепта!
    Не само изглежда, но съм и убедена че е много вкусно!
    Приятна вечер, Здравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много беше вкусна и утре ще ходя да си бера коприва ,че вече във фризера няма :) та така да има за голеник :)
      Прегръщам те Тили!

      Изтриване
  4. Зичонииииии, защо дразниш отново? Ще ми докараш инфаркт мила моя приятелко!
    Впечатлена съм и ще си направя и аз, нищо че вече се търкалям по пътя.......
    Зиче, само не разбрах кои одрински кори си ползвала. Правоъгълните, или кръглите на сач......обясни като за блондинка.....:)
    Целувки за Медунчо
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Норче, правоъгълните но няма значение с какви ще ги направиш и с обикновени става също.
      Ще чакам да се похвалиш.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ох, Зиче, този голеник, галеник не съм го чувала, но вече го запомних и то много добре! Страхотен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голеника е много стара родопска баница демек, :) но е и много вкусен!
      Прегръдки Катенце!

      Изтриване
  6. I love pitki with nettles but in Canada ground is still frozen and we do not have them yet. Enjoy it. Regards:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорица няма ли суха коприва в аптеките или в магазините също става като я попариш и после я изстискате от водата .
      Аз обикновено пролета си бера измивам, нарязвам и в пликове във фризера . Ако има и там набери си и така ще си имаш винаги!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...