Последователи

понеделник, 25 август 2014 г.

Компот без варене






Първо да споделя за сливите които използвах за компота.
Това са сливи с форма като сините ,
но са жълти
и сочни,
и меки ,
и леко нагарчащи когато са по зелени ,
но узрели ли , са сладост голяма, не можеш да спреш да ядеш.
Тези сливи се казват МАРИНКИ и виреят само в Родопите .



Донесени са от Гърция преди много години от рибарите, които са работили в Порто Лагос.
Та така, намерих рецепта за компот без варене, а това за мен е най удобното нещо, защото знаете в апартаментите е трудно за варене на буркани.
Станаха за нула време,  капачката се запечата и със сигурност ще е хубав, но след някой ден ще докладвам нека пуснат сливите сока си и ще опитам.

Рецептата видях ,тук

Пиша ви я така както са я представили в сайта .

Необходими продукти

меки плодове - малини, ягоди, вишни, кайсии,череши, праскови, маринки :)
5 с.л. (50 г) захар


Начин на приготвяне
Плодовете (трябва да са меки) се слагат в буркан от 1 л и се допълва с вода.
След това водата се връща в съд на котлона и се добавя захарта.
След като заври, се заливат плодовете в буркана и се затваря с топла капачка.
Обръща се и стои така докато изстине напълно.

Количествата в тази рецепта са за буркан от 1 л.
Може да се използва кафява захар вместо обикновена.
-------------------------------
Аз процедирах така:
Напълних бурканите със сливи ,сложих по 5с.л.-захар и в една тенджера заврях вода.
Когато завря хубаво, сипах в буркана и веднага завих капачката и обърнах с капачката надолу.
През това време водата е на котлона да ври и така и другите  буркани направих, сипвам вряла вода завивам и обръщам буркана.




п.п. Вече със сигурност мога да кажа НЕВЕРОЯТЕН Е КОМПОТА плода не е преварен ,а е твърд и вкусен.




ТРИ КОМПОТА ИМАМ БОМБАЖ ....предполагам ,че от костилките на сливите.
НЕ СЛАГАЙТЕ ПЛОДОВЕ С КОСТИЛКИ ИЛИ СЕМКИ ....ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО МЕКИ ПЛОДОВЕ!
А опитах явно с НЕ подходящият плод.
Още 4 бомбаж  
 ЗА МЕН ТОВА НЕ Е СПОЛУЧЛИВА РЕЦЕПТА!!!!!

7 коментара:

  1. Все новости при тебе,Зиче.Щом са го правили сигурно ще стане без да се разваля-бързо и удобно.
    ХУБАВ ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, такъв компот стана мила ,че пръстите си облизахме защото отворих един да опитаме.Мама ми е на гости и каза ,че това е компот бижу :) вярвам и ,защото и на мен много ми хареса. 15 буркана ги направих за 10 мин . много лесно и удобно.
      Капачките са много добре хлътнали и затворени!

      Изтриване
  2. Здравка, прекрасна рецепта. В апартамент е просто немислимо да се правят компоти, поне при нас няма такава възможност. Страхотна идея!
    Благодаря, че я сподели!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Aura благодаря!
      Пробвай мила и ще видиш каква бърза ,лесна и невероятно вкусна е рецептата ,защото плодовете остават почти същите не са разкапани или меки.
      Всичко ще правя така ще пробвам и с по твърдите плодове.
      До сега компоти не съм правила поради точно тази причина ,че трябва да се варят.
      Като направиш похвали се :)
      ПОЗДРАВИ НАЙ СЪРДЕЧНИ!

      Изтриване
  3. Много интересно, Здравче. Досега не съм срещала такъв вариант. Предполагам още един чифт ръце биха били полезни в случая. :)
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче ако имаш още един чифт ръце би било хубаво ,защото ще се справиш с бурканите за минути.
      Гледах пак бурканите дали няма бомбаж ,НЯМАААА... РЕЦЕПТАТА РАБОТИ!!!!
      УТРЕ ЩЕ ВЗЕМА ПРАСКОВИ ДА ПРОБВАМ И С ТЯХ!
      ПОЗДРАВИ И ОТ МЕН ИЛИАНЧЕ!

      Изтриване
  4. Аз също така си правя компоти.Живея в Гърция,а тук така си ги правят.Само,че предварително заварявам малко капачките и тогава затварям бурканите.По същия начин затварям доматена салца - без варене на буркани.Сварявам слацата и докато е гореща пълня бурканите.Поздрави и лек ден!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...