Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 21 октомври 2014 г.

Маринована риба





Рецептата е на Вили от "Къкрещо гърненце".
Тъй като сме рибари и хванахме едни едри каракуди ,та ги обезкостих и останаха филенцата. Потърсих рецепта за маринована риба и се спрях на тази на Вили.
Наистина стана страхотна и вече със сигурност ще си правим рибката така.
Рецептата я публикувам оригинала на Вили ,защото нищо не съм променяла.



Не е необходимо да давам грамаж на продуктите.
Количеството риба е по желание, важно е да е прясно уловена.
Става с всякакъв вид дребна риба,/това е каракуда филирана само филето да остане/ но ако питате мен, най-добър резултат се получава с уклей.
Рибата се почиства, махат се главите, костите и се измива хубаво.
Приготвя се саламура, като пропорцията е на 500 мл вода да се сложат 4 много пълни супени лъжици сол.
Аз следващият път ще сложа повече сол, защото ми е безсолна малко.
П.П. Опитах като зарих рибата с морска сол за 24ч стана страхотна

Рибата престоява в нея 24 часа.
Изплаква се леко и се полива с оцет да я покрие.
Стои 8 часа в него и отново се изплаква.
Приготвя се мазнината.
На котлона се загрява олио и в него се пуща кубче хляб.
Количеството мазнина преценете на око, трябва леко да покрие рибата в бурканчетата.
Щом хлебчето се зачерви, съдът се оттегля от огъня и се оставя да изстине.
Рибата се реди плътно в буркани, като се редува с дафинов лист, зърна черен пипер, а ако обичате люто, може и малко лют червен пипер.
Понякога ние слагаме и пресен девесил, когато му е сезонът.
Пуща се и бахар, но само по 1-2 зърна в буркан.
Изстиналата мазнина се полива и с помощта на вилица се прави място да навлезе между рибките.
Готовите буркани се прибират в хладилника и след 2 дни ще разполагате с прекрасно мезе!



Ето още една рецепта за маринована едра риба от Valentina Pavlova

Маринована риба от типа ТРИЦОНА , САФРИД , ХЕРИНГА , СКУМРИЯ
Солена саламура приготвена със яйце( добавя се сол във водата докато яйцето изплува и се покаже като монета от 20 стотинки )почистената риба престоява в нея 48 часа.
След това в оцет 12 часа , подрежда се във подходящ съд, а помежду се слага бахар и дафинови листа, поливаме със препържено олио това е нека ви е вкусно ....



6 коментара:

  1. Приготвяла съм прясна риба почти по същия начин.Аз я мариновам 24 часа в солена вода и 24 часа в оцет.Редя в бурканчета с чесън, копър, чер пипер и 1 зърно бахар.После заливам с препържено олио.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена следващият път ще направя по вашата рецепта ,благодаря!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Здравче,
      можеш да осолиш рибата само със сол - хубаво да се осоли с много сол за 24 часа, после се измива хубаво и 24 часа се залива с оцет.Отцежда се и се реди в бурканчета с подправките.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравка, благодаря ти за доверието! Много се радвам, че си се спряла точно на моята рецепта! Това е един специалитет, който много често присъства на трапезата ни и никога не ни омръзва. Справила си се чудесно! Ние винаги я правим с по-дребна риба, но ето една идея от теб, да опитам и с по-едра.
    Поздравявам те за чудесния блог и ти желая слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, и ние обичаме маринована риба, но я приготвям по различен начин от този. Следващият път непременно ще я направя така. Благодаря на теб и Вили за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси ,ако е възможно напиши ми рецептата която правиш ,за да я пробвам и нея.
      Благодаря предварително!

      Изтриване