Последователи

неделя, 18 януари 2015 г.

ПИТА С АЙРАН




Рецепта:
500 мл.- айран
2 -яйца,единият жълтък за намазване
1с.л- сол,
1с.л.- захар,
1 суха- мая на д-р Йоткер-7гр
120-130 гр -краве масло от което намазах и тавата..и малко сипах в тестото използвах и при оформянето.
Използвах около 800-900гр. брашно за средно меко тесто./брашното зависи колко е гъст айрана ,за това не може да се каже с точност колко поема/




Пекох в тава с диаметър 28 см. или ако имате електрична тенджерка става в нея супер.
ОФОРМИХ ВЕДНАГА БЕЗ ДА ВТАСВАМ ТЕСТОТО
Оформих като разделих тестото на 4.
Разточих на правоъгълник едната част и я нарязах с голяма чаша на кръгове.
Намазах обилно с масло кръговете и всеки прихлупих един път и още един път
ето така



В тавата сложих в средата малко от тестото като го разточих на кръг.
Върху него наредих готовите кръгчета
ето така


Другата част от тестото пак разточих на правоъгълник и намазах обилно с масло.
Навих на руло и отрязах краищата и оставих на страни после разделих рулото на три парчета .
Всяко парче разрязах в средата и съединих двата края във вид на дъга ,за да се разтвори и да се покажат пластовете.
Сложих от края на тавата.
Така процедирах и с останалото тесто.
Между големите парчета сложих краищата които бях отделила.



Така завих с кърпа и оставих във фурната на 50 градуса да втаса.
Намазах питата със смес от
яйце 1сл. олио и 1с.л.-прясно мляко
Увеличих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.







2 коментара:

  1. Леле, каква е пухкава и на конци! А и си я оформила много интересно.!
    Успешна нова седмица, Здравче!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива е станала, а и как само е бухнала.... Чудесна е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...