Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

МАРИНОВАНА ЦАЦА ХЕРИНГА,СКУМРИЯ,ШПРОТИ



Това е най сполучливата маринована риба която съм яла.
Опитайте и ще се уверите.
Хубавото на рецептата е ,че става с много видове риба.
Аз сложих шпроти и цаца,комбинирано.




ПРОДУКТИ

1 кг почистена цаца,бейби херинга,скумрия шпроти
олио за поливане на рибата

ЗА МАРИНАТА
2 литра-вода
240 г едра сол
260 мл оцет
1-2 дафинови листа
зърна черен пипер (може и смлян)

ПРИГОТВЯНЕ
От солта, оцетът, дафиновият лист, черният пипер и 2 л вода се приготвя марината.
Рибата се измива добре и се накисва в маринатата за най-малко 20 часа./АЗ ДЪРЖАХ 24 ЧАСА/



След това се опитва и ако има нужда се оставя още в маринатата, а ако е готова (узряла) се измива и разпределя в малки бурканчета.
Отгоре се залива с препържено и изстинало олио.
Бурканчетата се затварят, без да се запечатват и се съхраняват в хладилник.



Рецептата е взаимствана от Веселият готвач
и е на МАМЧЕТО



*****************************************************************



Хайде още една рецептата от Тодор Георгиев

24 часа в солта, след това 36 часа в оцет (за да "изчезнат" фините костици). После измиване, отцеждане.
Подправки по избор в буркана, и после мазнината по същия начин... Важното е да няма въздух.
 До 6-7 месеца трае в хладилник.
Правил съм я и с уклей ...

*****************************************************************

Поради големият интерес   и много различни начини за направа на маринована  риба ....... ето ви още една рецепта която ми допадна.
Рецептата е от Jenq Andreeva

След като почистя и измия рибата я държа 24 часа в силна далавера(като пуснеш сурово яйце да изплува 5 стотинки) .
След това 24 часа в оцет.
Запържвам олио и потапям рибка по рибка в горещото олио и веднага редя в буркан,като между рибата редя дафинов лист,черен пипер и бахар.
Издържа в хладилник 1 месец,макар че моите гладници не я оставят за месец. :)

МАРИНОВАН ПАЛАМУД, СКОМРИЯ почистен паламуда се осолява хубаво( покрива се ) със морска сол. Престоява 24 часа. Измива се ,накисва се в оцет за 1-2 часа.редя в буркани дафинов лист,бахар,черен пипер риба. Заливам с охладено препържено олио(охладено) Затварям и...готовооо

10 коментара:

  1. Зиче, чудесна е станала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравче,
    баща ми е почитател на рибата.Записах си рецептата, задължително ще я изпробвам, даже и сега в студеното време баща ми лови често риба на село и я приготвяме по различни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена ,щом е почитател ще я хареса особено за мезенце е супер. Моят мъж изяде на два пъти бурканчето.:)
      Сега ще пробвам скумрия да видим както казва мамчето ,че била хубава и тя.

      Изтриване
  3. хахах Здравче,не е моя рецептата във Веселия готвач-на pepolina е или по точно на Пепа Ненчева..само,че аз понеже най-много я ползвам и разпространявам хората са останали с убеждението,че е моя рецепта..Искам да се извиня на Пепи ,че така се е получило..а иначе рецептата е трепач..аз се скъсах да си правя скумрия по тази рецепта..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мамче, толкова няма значение на кого е рецептата важното е ,че аз от теб я видях и направих а и още по важното е ,че е супер вкусна и много сполучлива рецептата.
      Тя Пепито няма да се сърди ..а ако има нещо претенции ще напиша и нея ...никакъв проблем нямате. :)

      Изтриване
    2. Здравче, Мариянка, няма проблеми от моя страна. Важното е, че рибката се е харесала. Аз я правя доста често, но до снимка все не остава :) Видях от Мариянка и я правих и със скумрия и наистина стана божественна. Да ви е сладко момичета :)

      Изтриване
    3. Благодаря Пепче! Тези дни ще превя още ,че дедко търси още риба а я изяде.:)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Ако стане много солена какво предлагате че моуята цаца стана доста солена

    ОтговорИзтриване