Последователи

сряда, 29 април 2015 г.

Питка от старият тефтер



Продукти:
кубче- мая или 2 сухи по 7 гр.
3- яйца (отделете единия жълтък за намазване за питката)
 1 с.л.- захар и сол
1 кофичка - кисело мляко
1 ч.ч.- вода или прясно мляко
5 с.л. олио
около 1 килограм и 200 гр. брашно
50 гр.- масло за мазане на тавата и пластовете тесто



Приготвяне
Смесете топлата вода (прясно мляко) с маята и захарта./Ако е суха в брашното я сложете/
В отделен съд смесете киселото мляко с  яйцата , солта и олиото.
Пресейте брашното и в него направете кладенче, изсипете маята и сместа с киселото мляко и омесете средно меко тесто.
Брашното използвайте според твърдостта на тестото....ако иска още добавяне, добавете  или по малко сложете...тестото трябва да е нежно и меко като мекото на ухото.
Разделете го на 2 топки.

Намажете тавата, в която ще печете питката, с масло.

Разточете топките на кръг и нарежете на триъгълници ,



навийте на кифлички




и наредете в тавата по ваш избор./аз наредих като разрязах кифличките на две и обърнах с връхчетата нагоре/ наредих така



Оставете да втаса около 40-50 минути да удвои обема си.
Намажете готовата питка с жълтъка.
Печете  на 180 градуса.


3 коментара:

  1. Здравче,
    тази рецепта е наистина от старите тефтери.Баба ми навремето правеше такива вкусни пити.Но днес рядко правя, обикновено когато се налага за някой празник.Но твоята питка е станала прекрасна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много искам да я опитам със шарена сол-страхотия!Лятото идваш с питката ,от нас доматите на село.....
    Прегръщам те мила моя!

    ОтговорИзтриване
  3. Wanted to vote for your beautiful creation but not quite sure how?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...