Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 22 ноември 2015 г.

Луда питка




Направена е от тъй нареченото лудо тесто.
Много вариации има и много автори има това тесто за това няма да посочвам източник,защото си го направих по мой си начин.
Също така това тесто може да държите в хладилник в найлонова омаслена торбичка ,седмица поне и пак си е хубаво за пити,мекици,пърленки,хляб и закуски.



Ето и съставките които аз използвах.
3бр.-яйца от тях махаме 1 жълтък за намазване
1 мая- жива или 2 сухи от 7 гр.
400гр- кисело мляко
200гр.-прясно мляко
3-4 с.л.- олио
1 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2-3 с.л.-захар
около 1,200кг. брашно за меко тесто

Приготвяне
Затоплих прясното мляко и разтворих в него маята ,ако е суха няма нужда а направо в кладенчето всичко се изсипва.
Всички продукти се изсипват в кладенчето и се омесва средно меко тесто.
Тестото ако искате да го правите нещо веднага оформяте и оставяте да втаса ,после намазвате с отделеният жълтък разбит + малко прясно мляко и олио.
Ако искате да го съхранявате във хладилника ,намажете една голяма найлонова торбичка с олио и сложете тестото вътре и завържете торбичката така ,че да остане празно място в нея, за да има място когато втаса тестото в хладилника, да не се спука торбата.



Аз направо оформих тази пита ,покрих с кърпа и оставих да втаса във фурната на 50 градуса.
Намазах я със жълтъка и пекох на 180 градуса до готовност.







4 коментара:

  1. Зиче, как ги майсториш тези пухкавелки, винаги се чудя... Прекрасна питка! То за кой ли път при теб... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, Зиче, кога ще ме направиш един курс да ме научиш да оформям така тестото! Страхотна си! Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна пита! Ще пробвам за Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна пита! Ще пробвам за Коледа!

    ОтговорИзтриване