Последователи

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

ЛЮТ ОРИЗ - или още Блага чорба




Днешната рецепта е на Снежана Сиракова от Смолян!
Това са рецепти които никой не може да намери в книгите или тефтерите.
НАПЪЛНО АВТЕНТИЧНИ ,БЕЗ И КАПКА ИЗОПАЧАВАНЕ НА РЕЦЕПТАТА ОТ ТОВА КОЕТО Е БИЛА ПРЕДИ 100 ГОДИНИ!
Лют ориз се казва ,защото е направен от   сушени кисели ябълки и  вкуса му е сладко кисел ...от там, лют ориз. /лют на родопски е кисел/



Варят се шулулки (киселки) /сухи кисели ябълки/
Прецежда се от прода и в него са добавя ориз и захар на вкус.
Ако галите блачко :) / обичате сладко/, повече захар.
Малко карамфил за цвет и мирис и за каматно /красиво/ сухи сини сливи.

-------------------------------------------------------

Ето още едно подробно обяснение как се прави от Bistra Deriovska
Вечерта се сваряват ябълковите шушулки и се оставят да престоят до сутринта, прецеждат се и се добавя захар на вкус но по_добре да е повече.
Измервате с чаша от ябълковия сироп в тенджера и се оставя да заври който желае може да си сложи и карамфил за цвят и аромат, със същата чаша се мери и ориза 1:3/ ориз:сироп.
Например ако измерите 9ч. сироп 1ч. ориз.
Като заври сока се слага захар и ориза.
Бърка се да не загори докато започне да се сгъстява.
Изсипвате в купички и се украсява със сушени сливи.

4 коментара:

  1. Каматна работа....браво, Зиче, браво и на майсторките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ИГЛИКА ,и много блага /вкусна/:)
      Силно те прегръщам!

      Изтриване
  2. Здравче,
    навремето моята баба правеше сушени плодове с булгур в сладък вариант.Това е нещо подобно - стари български ястия.Много интересна тема си подбрала да представиш Родопските непознати ястия, неописани в книгите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еленка, аз ще направя всичко възможно колкото се може автентични неща да запазя за поколенията!
      Това е традиция и не трябва да я забравяме!
      Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...