Последователи

петък, 19 февруари 2016 г.

"Дулсе де лече"- сладко от мляко


Спомняте ли си едно време онези бонбони КАРАМЕЛ-МУ ?
Това е същото на вкус , невероятна наслада.

Необходими продукти:
(за около 350-400г)

950мл прясно мляко с висок процент масленост /моето беше домашно/
200г бяла кристална захар
1/4 ч л сода бикарбонат



В дълбока тенджера и на силен котлон слагаме млякото и захарта. Разбъркваме и изчакваме млякото да заври.
След като заври отнемаме от огъня и добавяме содата, която предварително сме разтворили в 2 чаени лъжички вода. Отново връщаме на котлона, но този път на една степен по-слаб котлон.
Сместа трябва да ври, но не къкрещо или прекалено силно.
На всеки 15 минути разбъркваме.
Ще започне да си променя цвета, така че го наблюдавайте.
След 30-те минути намалих на 3, а след 40 минути намалих на 2.



Бъркаме от време на време, защото цвета се променя към млечно кафяво.
В оригиналната рецепта пише, че след единия час да се бърка на 5 минути, а после постоянно. Но моята смес стана готова на 50-та минута и до него стоях да бъркам около две -три минути за да не изпусна гъстотата.


Не изчаквайте да стане много гъста сместа, защото след като отнемете от огъня още ще се сгъсти. След като придобие гъстотата на течен мед отнемете от огъня.
Оставяме да се охлади на стайна температура.
Може да го използвате веднага, след като се охлади или да го пресипете в буркан и да съхранявате в хладилник, но не повече от месец.



Рецептата взаимствах от Кулинарни изкушения с Нели!
Нищо не съм променила и стриктно спазих рецептата и се получи фантазия!
А тука в "Кулинарно — в кухнята с Йоана". може да видите подробно обяснение на целият процес.
Благодаря ви момичета за невероятната рецепта!

2 коментара:

  1. Чудно! Пък и домашно, какво повече може да иска човек. :)
    Зиче, ама ти си неизчерпаем извор за вкусотии!
    Поздрави и хубави почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери това ако не си го правила с ОБИКНОВЕНО ПЪЛНОМАСЛЕНО МЛЯКО ГО ПРОБВАЙ МНОГО Е ХУБАВО И МНОГО ЛЕСНО СТАВА!
      Онази рецепта с кондензираното в кутиите не ми хареса как се получава и много време 3ч. се прави и не може да се види каква е гъстотата на крема вътре.
      Поздрави и от мен и благодаря ,че намина!!!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...