Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 13 март 2016 г.

Пита ВЕТРИЛО






продукти
50мл. - топла вода,
500 мл.- прясно мляко,
2бр 7гр.- суха на Йоткер /или 1- кубче мая Юва /
1 с.л. захар,/ако искате по-сладка сложете 2-3с.л./
1 с. л. сол,
3 яйца, (2 от жълтъците за намазване отгоре ),
2с.л.-каймак от прясно мляко /може и заквасена сметана, маже и без двете/
2 с.л. олио - за тестото,
около 1,200кг.- брашно,за средно твърдо тесто
олио - при оформяне на питката.

Към 2 от жълтъците за намазване отгоре прибавям -
-1ч.л.олио и 1ч.л.прясно мляко и щипка захар за гланц, разбърквам хубаво и оставям настрани





Приготвяне
Аз използвах суха мая и нея не е нужно да я активирам и става по-бързо.
Иначе за тези които използват жива мая, натрошавам маята в съд, слагам 4с.л. брашно и 100мл. от общите 500мл. прясно мляко
Разбърквам до хомогенна смес.
Завивам с кърпа или стреч, отгоре и чакам да се активира.
Брашното изсипвам в дълбока купа.
Правя кладенче и слагам всички продукти в него и маята.
Бъркам с лъжица, а след това на ръка започвам да събирам тестото.
Замесвам хубаво, еластично средно на твърдост тесто.
След като го замеся удрям 100 пъти в масата или плота.
Повърхността трябва да стане гладка и да има мехурчета по него.
Това е знак , че тестото е готово за оформяне.
За хората със машини за месене или хлебопекарни ,всички продукти се слагат в контейнера и се меси, докато не маже под бъркалките.
Оформянето е по желание аз го направих така, много бързо, лесно и ефектно оформяне.

Разточих цялото тесто на голям правоъгълник и намазах с олио.


Нарязах от едната страна ленти един пръст широки.



Започнах да навивам от едната страна на руло.


Така до края настрани да се получи леко усукване.



Сложих навито на охлюв рулото в тава от елекрична тенджера.


Покрих с кърпа и на 50 градуса във фурната да втаса за около час.
Когато напълни тавата, намазах с готовата жълтъчена смес.




Може и семена да поръсите по желание.

Включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.




2 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря!Много беше вкусна ,макар ,че на вид не е нещо кой знай какво ,че бързах ,но вкуса е важен!

      Изтриване