Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 19 април 2016 г.

ДОМАШНО КРАВЕ СИРЕНЕ






Обожавам домашното сирене такова още меко и безсолно ...и ето на престраших се да пробвам.
Стана и то супер вкусно сирене.
Малко тънко го направих но следващият път, ще е както трябва.:)



Продуктите са само-
5л.-домашно прясно мляко и
25 капки - мая за сирене и кашкава
По 5 капки на литър

Така го направих
Млякото затоплих на котлон до телесна температура .
Леко да е топло на пръста ви. НЕ СЕ ВАРИ!!!!
Добавих 25 капки мая и  разбърквам много добре.
Оставих завито с одеяло  за 2ч, докато се пресече и стане твърдичко като кисело мляко.
Отделя се много суроватка това да не ви притеснява.
След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча. Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.
След това сиренето както е в цедилката го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли. След като се отцеди, се нарязва на парчета и се слага в саламура.
Саламурата се прави от суроватката и сол на вкус.
Зрее на температура 12 градуса до готовност 40 дни.
Ние го обожаваме безсолно и така си го ядем :)))

13 коментара:

  1. Ехааа.... това се казва хубаво домашно сирене. Браво, Здравче! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси ,обожавам го такова и безсолно.Стана супер!
      Силно те прегръщам.

      Изтриване
  2. Ох,такова меко го харесва и Боби,та ще взема да му направя.Вижда се лесна работа....Супер ти се е получило, Здравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе и аз си мислех ,че е много деликатна работа ,но изобщо не е трудно за направа.Ще си правя вече и сиренето, то вече по магазините не знаем какво ядем!
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Бате, стана и то много добре ,чак не повярвах ....
      Много вкусно беше.

      Изтриване
  4. Впечатлена съм! Явно ще се прави и у нас! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, придържай се към рецептата и ще стане,сигурна съм!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Поздрвления за хубавата идея ! Колко време трябва да зрее ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В къщи никога не е останало да зрее ,за това не мога да ви отговора на въпроса.
      Хапваме си го така прясно и не осолено.

      Изтриване
  6. Здравче,
    навремето моята баба правеше страхотно сирене.Не вареше млякото, още след издояването го прецеждаше и капваше маята.Но суроватката заедно с морска сол е саламурата.Сиренето зрее 2 - 3 месеца и става чудно.Но от овче мляко става много вкусно и прекрасно сирене.А кравето мляко е по - рядко.Навремето и биволското мляко е било много гъсто, както и овчето мляко.Този е начинът за правене на вкусно сирене - без варене на млякото и саламура - суроватка + морска сол.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване