Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 9 май 2016 г.

ПИТКА КЪДРАВЕЛКА




ПРОДУКТИ
500 мл.- прясно мляко, /или 250мл.вода и 250мл. прясно мляко/
1/2 кубче- мая,или 1 пакетче суха
1 с.л.- захар,ако искате по сладка сложете 2с.л.
1 с. л.- сол,
2 -яйца, (1 жълтък за намазване отгоре),
4 с.л. олио или зехтин - за тестото,
брашно около 800-900г
олио за оформяне
в жълтъка също олио 1с.л. и 1с.л. прясно мляко и щипка захар



ПРИГОТВЯНЕ
Брашното пресято изсипвам в дълбока купа.
Правя кладенче и слагам всички останали продукти.
Маята ако е жива я начупвам на ситно в брашното ,ако е суха направо я изсипвам в него.
Бъркам с лъжица, а след това с ръка докато се оформи хубаво еластично тесто.
След като се събере го удрям 100 пъти в масата.
В хлебопекарна замесвам ,под бъркалките да не маже тестото.
Оформям питката/тази е разточено тесто, намазано с олио, навито на руло, и нарязано с нож на шайби/ с намаслени ръце и оставям да втаса.



След като е удвоила обема си, намазвам с жълтъка и слагам да се пече на 180 градуса.
Оформянето всеки може да си го направи по негов избор.







2 коментара:

  1. изглежда сложно за изпълнение, но пък е много ефектно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не е сложно ,тестото се разточва и се навива на руло ,нарязва се и се подрежда в тавата.

      Изтриване