Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 11 септември 2016 г.

Риба консерва със зеленчуци -РОПОТАМО




Ето това е рибата /каракуда но голяма/която ще направя на консерва.



Може да се направи с всички видове риба,но със по сухите риби става по добре визуално ,защото при варенето не се разкъсва.

Тази рецепта я видях в интернет пространството и тъй като сме върли рибари ,пък и обичаме риба да си похапваме реших да направя и тази рецепта.
Не знам първоизточника на рецептата не пишеше,но му благодаря. Намерих го това е източника
Ще я напиша така както я видях и аз за да не се губи оригинала.



Продукти
скумрия 1.500 кг изчистена от главите и перките и вътрешностите (не забравяйте да премахнете черната ципа в коремната област и кръвта по гръбнака, те придават горчив вкус на рибата),/можете и с друга риба да я направите консервата/
300 мл.- олио,
150 мл -качествен винен оцет от 6%,
сол,
черен пипер на зърна,
5-6 -дафинови листа,
1 буркан -кисели краставички,
1 голяма консерва- сварен зрял боб от 800 гр. (може и вие да си го сварите),
400 гр -замразен грах,
200 гр.-доматено пюре-концентрат ,
1 чаена лъжичка захар,
300 гр--моркови леко сварени ,
може да добавите и месести резени чушка ,
лимонена киселина.

приготвяне на вкусната консерва с риба:

1* Измитата и почистена риба се нарязва на шайби 3-4 см, след което се подрежда плътно в тенджера под налягане (при мен се получиха 2 реда), посолява се (аз сложих 1 чаена лъжичка с връх сол), слагате 7-8 зърна черен пипер и 2 дафинови листа, поставя се отгоре една чиния да затиска рибата при варенето.
Наливате олиото и оцета и доливате студена вода да покрие рибата приблизително 2-3 см. затваряте и слагате на котлона.
Засичате от момента на завиране 50 минути.
Варенето на рибата става на бавен огън.
След изтичане на тези 50 минути отстранявате тенджерата и оставяте докато спре да изпуска пара и е готова за отваряне.
При различните марки тенджери под налягане това време е различно.
В случай, че не разполагате с такава тенджера, пригответе в обикновена като времето за варене на тих огън увеличете на час и тридесет минути.
Целта на дългото варене на тих огън е костите да омекнат перфектно и така няма да има нужда са се почистват от рибата (костите на рибата са полезни за човешкия организъм).



2* Зрелият боб за вашата консерва риба трябва да е предварително готов, в случай, че не ползвате консерва такъв.
3* Морковите се почистват и нарязват на по-едри шайби, сваряват се в леко подсолена вода, за кратко време.
4* Замразеният грах не се обработва предварително, оставяте го в купа да се размрази (може да ползвате и такъв от консерва).
5* Киселите краставички се нарязват на шайби или както вие прецените.
6* Чушките също се режат по-едро (на хапки).
7* Доматеното пюре (при мен концентрат разредих до гъстотата на сос с вода) се слага да се затопли на котлона като му се добавя захарта (1 чаена лъжичка), която ще убие киселината в него.

Когато всички продукти са готови, може да престъпите към подреждането на вашата консерва с риба.
На дъното на всеки буркан слагате по малко грах, боб, морков краставички, чушки и 2 лъжици от доматеното пюре.
Леко притискате и слагате парченца риба, 3-4 зърна черен пипер и парченце дафинов лист.
Наливате 1 черпак от бульона в който е вряла рибата и добавяте половин чаена лъжичка сол.
Отново редите от зеленчуците и завършвате вашата консерва с риба, с 2-3 лъжици от доматено пюре.
Когато сте приготвили всички буркани преди да ги затворите във всеки сложете по няколко кристалчета от лимонената киселина (4-5 кристала).



Заварете вашите консерви като засечете 1 час от момента на завиране. И 30 минути са достатъчни, но за по-сигурно, може да варите един час.
Горещите буркани обръщайте с капачката надолу върху дъска.
Оставете така докато изстинат.
Сега вече имате чудесна консерва с риба. :)



Направете я няма да съжалявате.



3 коментара: