Последователи

вторник, 21 февруари 2017 г.

Палачинка,пурета с кайма,майонеза и сладко кисел сос




Продукти
за палачинките

Продукти за около 20-24бр.

250 гр.-брашно;
0,5 литра -прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки - яйца
2 щипки- сол;
1 с. л.- пудра захар;
1 - ванилия;
1 с.л.- олио;
20 грама разтопено масло.

ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се слага в дълбок съд.
Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото.
Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг.
Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни.
Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пекат се в тефлонов тиган или сач на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.
Не е нужна тигана да се маже с мазнина ,много хубаво се отлепят .



за кюфтетата
500гр кайма,смес
сол,кимьон,
1 глава малка кромид лук на ситно нарязан или настърган
2 филии хляб накиснат във вода
Всичко това се омесва и са правят продълговати кюфтета и се пържат в олио.

Когато са готови и двете неща слагам палачинката на плота и намазвам със ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”

от единият край слагам кюфтето
ето така


Навивам като запрятам първо отстрани и навивам на пуричка
ЕТО ТАКА



Поднасям със сладко кисел сос отгоре
рецептата е

СЛАДКО КИСЕЛ СОС:
Захар се карамелизира и щом е готова върху нея се изсипва смес от:
кетчуп,
лют пипер(малко),може и без него
соев сос,
балсамов оцет.
Съставките са "на око" и на вкус .
После се бърка,докато се редуцира до желаната гъстота(като разредена боза)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...