Последователи

понеделник, 27 февруари 2017 г.

ХЛЯБ





ПРОДУКТИ ЗА 1 голям ХЛЯБ
20гр. мая жива/аз използвам Турска/или 1бр.7гр. суха
250мл.- топло прясно мляко
100мл.-топла вода
1ч.л.-сол
1ч.л.-захар
4с.л. олио
1с.л.-оцет
около 900гр. -брашно



ПРИГОТВЯНЕ
В топлата водичка слагам маята и захарта и бъркам да се разтвори хубаво маята.
Добавям малко брашно да стане като боза и завивам да втаса подкваса за около 10-15 мин.
Ако е суха, сипвам в брашното.
През това време си пресявам брашното.
Правя кладенче и изсипвам втасалата мая и останалите продукти.
Меся средно меко тесто /в машината ако е... да не маже под бъркалките/
Оформям хляба, поръсвам с брашно и с ръка разтривам навсякъде и нарязвам отгоре с бръснарско ножче и тогава слагам в тавичка, като предварително съм сложила хартия за печене.
Така оформен го завивам с кърпа и слагам във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато удвои обема си ....махам кърпата и увеличавам фурната на 180 градуса.
Така пека до готовност .

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...