Последователи

вторник, 7 ноември 2017 г.

ЯЙЧЕНИК





Предлагам ви още едно много вкусно родопско ястие.
Моят дедко умира за него и винаги "тормози" майка ми да му прави Яйченик когато отидем на гости :)



ПРОДУКТИ
1 кофичка -кисело мляко
3 -яйца
1 пълна ч.л.-сода бикарбонат
сол на вкус
брашно 1и1/2 - 2 ч.ч.-брашно според гъстотата на млякото
1 и 1/2 пакет от 125гр.- масло може и повече

ПРИГОТВЯНЕ
Във млякото гасим содата.
Чукаме яйцата,бъркаме.
Прибавяме по малко брашното.
Тестото трябва да стане гъстичко така ,че като дигнеш бъркалката да се стича и да се образуват фигури.
Тавата обилно се маже с масло, дебел слой.



Сипва се сместа и се разпределя с лъжица навсякъде в тавата.тава 28см.
Пускаме фурната на 220 градуса само на долно горене.
Печем докато стане на дупки тестото.



Приготвяме си друга тава която също намазваме обилно с масло.
Когато се запече хубаво отдолу го обръщаме в на маслената тава мажем отгоре с масло и слагаме да се пече отново и от другата страна.
Готов е яйченика когато хубаво се е припекъл.
Намазваме малко с масло докато е топло ако има нужда.
Коричката трябва да е напоена с масалце.



Ние обичаме направо от тавата да си го хапваме като го нарежа на квадрати или триъгълници.
Поднасям го с кисело мляко който обича.
Моя стана малко дебел ,а трябва да е по тънък и е още по вкусен .
Който няма долно горене, може да си го направи в тиган на котлона на порции.... с тази рецепта около 4 -5 порции ще станат.
Това е цялата работа става бързо и много ,много вкусно!!!

1 коментар:

  1. Здравче,
    ще го пробвам.Много е лесен , а и вкусен надявам се.Записвам си рецептата за проба.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...