Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 28 септември 2018 г.

Гръцка мусака




Ето ,че и дойде реда, на Гръцката мусака и в моят блог.
Много рецепти и различни начини за направата и,но аз се доверих на Люси Евтимова и блога и Lussi`s World of Artcraft ,защото при нея рецептите и са на 200% точни и вкусни.
Благодаря ти Люска за невероятната рецепта и аз също ще добавя ,че индийското орехче и канелата придобиват невероятен аромат на мусаката.
Ще си позволя да копирам рецептата на Люси за да не се губи оригинала ,а и нейните обяснения са толкова подробни и ясни.
Люска силно те прегръщам за това!

Необходими продукти:
500 г кайма ( телешка, смес, агнешка)
400 мл млени домати
1 с.л захар
2-3 бр. патладжана
2 бр. картофа
1 бр. глава лук
1 кубче телешки бульон
1/2 ч.ч. червено вино ( по желание)
подправки: сух риган, аз сложих щипка индийски орехче, щипка канела, червен пипер, черен пипер, сол
зехтин
галета

За заливката:
3/4 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
2 с .л. брашно
100 г крема сирене
малко фета сирене ( по желание)

Взимаме патладжанчетата , като ще ни стигнат три по-дребни и ли два средно големи. Измиваме ги и ги нарязваме на тънки резени.
Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят за около 30 минути. През това време нарязваме на ситно една по-голяма глава лук. Слагаме малко зехтин в тигана и запържваме докато лукът стане прозрачен.

Прибавяме каймата и пържим, докато се запържи добре. Овкусявам с подправките, които са на вкус, като може да ползвате лют или сладък червен пипер. За тези от вас, които гледат скептично на канелата ( и индийското орехче) - недейте. Определено си заслужава да са част от ястието и ще усетите една наистина по-различно ароматна кайма.
Добавете виното и оставете да изври, а след това прибавете млените домати и една супена лъжица захар. ( Може и по-малко захар, в зависимост от сладостта на доматите, но моите бяха прясно смлени на чопъра и самите те не бяха толкова сладки )
Прибавям и бульона, и ако е необходимо малко водичка и оставям ястието да заври, а след това намалявам и оставям да къкри, докато водата от доматите не изври и получим гъст, ухаен сос.


Докато сосът ври, запичаме патладжаните в тавичка на фурната с малко зехтин - отнема буквално минути, а картофите - измиваме, обелваме и нарязваме на тънки шайби. Бланширам за няколко минути във вряла вода, за да съм сигурна, че ще се се изпекат добре.


В тавичка с размери около 25-26 см в диаметър, слагаме малко зехтин и слагаме половината от картофите,


а отгоре половината от патладжаните.



Отгоре разпределяме каймата


и завършваме отново с ред патладжани


и ред картофи. Подправяме с щипка сол между пластовете.
Върху вторите картофи слагаме една-две супени лъжици галета и малко зехтин и пъхаме във фурната да се пече на 200 градуса.



През това време приготвяме заливката. В купа разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното, а после добавяме и крема сирене. Може да добавите и малко фета сирене, ако желаете.


Ястието вече е завряло, вадим от фурната, заливаме със заливката и пъхаме отново, като намаляваме на 180 и печем така до готовност около 40 минути до час.



Оставяме леко да поизстине и след това режем на парчета, като може да се насладите на пластове сочни и вкусни зеленчуци, изключително ароматен сос с месо и една от най-пухкавите и вкусни заливки, които може да опитате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар