Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 25 март 2010 г.

ПРИНЦЕСИ - ала Зиче






Каймата се омесва със сол,ким,чер пипер ,нарязан кашкавал на кубчета и вода да стане каймата по мека.
Филиите се мажат с омесената кайма .
Пекат се на партигрил или на фурна само горно горене.



КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА





Картофите се сваряват обелени и нарязани на парчета.След сваряването се изцеждат от водата и се прехвърлят в намаслена тавичка.Добавя се сол,млян черен пипер и натрошено сирене и няколко парченца масълце.Всичко се размесва.
В отделна малка тенджерка се запържват в олио 3-4 с.л. брашно,залива се с прясно мляко и се бърка за да стане гъсто сосче.Посолява се и се прибавят разбити 2 яйца с 1/2 кофичка кисело мляко.Заливаме картофите и печем до порозовяване във фурната.
Ако искате да има нещо месно вътре може да добавите шунка или варено пилешко месо.Също става много вкусно.





ИЗТОЧНИК :

петък, 19 март 2010 г.

СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - ягодов





СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички
2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.-брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко
Приготвяне:В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слага да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Когато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желание .
Гарнира се със сладко, конфитюр,плодове.
Няколко рецепти за крем :

МАСЛЕН КРЕМ
1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък

МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар

КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.



СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - шоколадов


СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко
Приготвяне:В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слата да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Котато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желаниеГарнира се със сладко, конфитюр,плодове.
Няколко рецепти за крем :
МАСЛЕН КРЕМ
1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък
МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар
КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.

СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА -боровинков


СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички
2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко



Приготвяне:
В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слата да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Котато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желаниеГарнира се със сладко, конфитюр,плодове.
Няколко рецепти за крем :

МАСЛЕН КРЕМ
1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък

МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар



КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.

четвъртък, 18 март 2010 г.

ПИТА - ала Зиче

Продукти:
750 гр- брашно 1ч.125мл.-хладка вода ,
1/2 кубче мая и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко
сусам








приготвяне:
Омесвам с продуктите средно меко тесто.Брашното според мекотата на тестото го прибавяме/понякога поема по малко или повече в зависимост гъстотата на киселото мляко/.Разделям го на 6 бр.топки.Всяка се разточва на кора мажат се със маргарин,масло,даже понякога слагам мас, на кората .
Така една върху друга ,докато топките свършат , навиват се на руло и се режат на парчета и се обръщат в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.Втасва и се пече на окуло 180-200градуса.


КОГАТО ИСКАТЕ ПИТАТА ДА ВИ Е ВИСОКА И ГОЛЯМА НАПРАВЕТЕ ДВОЙНА ДОЗА.

ТУТМАНИК - ала Зиче


Продукти:
750 гр - брашно
1в.ч.-хладка вода ,
1/2 кубче мая и щипка сода бикарбонат
3 бр -яйца
1 ч.л.-сол
3 с.л.- захар
1/2 кофичка -кисело мляко




Приготвяне:
Като се омеси в машината за хляб на програмата за месене и втасване се вади тестото . Може и на ръка да се омеси средно меко тесто.

Аз по някога го бия 100 пъти в масата и то се омесва перфектно.

Разделям го на 6 бр.топки.Всяка се разточва на кора мажат се със маргарин,масло,даже и някои слагат мас, на кората се слага натрошено сирене .Така една върху друга ,докато топките свършат , навиват се на руло и се режат на парчета и се обръщат в подмазана тава с масло ,маргарин ,олио.Втасва и се пече на 180-200градуса.


ЗА ПО ГОЛЯМ И ДЕБЕЛ ТУТМАНИК ПРАВИТЕ ДВОЙНА ДОЗА!

ЛЕКА ПЛОДОВА ТОРТА

продукти:
300гр - ягоди
2 - банана
4 - кивита
боровинки ,портокал ,ябълка ,круша
какъвто плод искате и имате
2 пакета - бисквити "ЗАКУСКА"
350 гр - обезсолена извара
3 с.л - мед
1 купичка - прясно мляко

приготвяне:

Разбъркайте хубаво изварата с меда, докато се получи мека кремообразна смес.
В не много голяма тава наредете един ред бисквити, като преди това сте потопили в купичката с прясно мляко всяка от бисквитките. Намажете отгоре слой медено-изварена смес, а върху него наредете и нарязаните на колелца банани.
Повторете същата процедура още два пъти (и с останалите плодове) като следвате последователността бисквити (топнати в мляко), извара, плод.
Когато наредите и последния трети пласт плодове, можете да украсите тортата с други плодове, коксови стърготини, шоколадови пръчици и с каквото още ви се услажда.
По желание може да я залеете и с желатин който е разтворен във вода ....
Сложете я в хладилник за около час, докато стегне.



неделя, 14 март 2010 г.

СВИНСКО С ГЪБИ - ала Зиче


Продукти:
свинско месо нарязано на хапки
гъби нарязани на едро
2 бр. -големи глави кромид
малко олио и малко масло
малко бира или водичка
сол

Приготвяне:

Всичко се пържи във тенджера докато остане на мазнина.

КРЕМ КАРАМЕЛ - ала Зиче





Продукти:

за карамела:
6-7 с.л.-захар


1л.- прясно мляко
5-6 бр.- яйца
1 водна чаша -захар
1бр. ванилия
Приготвяне:
Яйцата и захарта се бият до побеляване,прибавя се и млякото и ванилията и се разсипва във купичките или чашите със карамелизираната захар.

Пече се на водна баня като фурната е на не повече от 175 градуса за да не се получават шупли на крема.






САРМИ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКА - ала Зиче


ПРОДУКТИ:

за каймата
500ГР. -кайма
една каф. чаша-ориз
сол,кимион,
2-3 смлени зърна -бахар
чер пипер
смесва се всичко
за гъбите
400-500гр.-гъби измити и нарязани
2 - големи глави кромид това се запържват в олио
за пилешките гърди
300гр -пилешки гърди нарязани на ленти

1ч бира
подправки каквито имате, слага се по малко от всичко...
всичко това се размесва в една купа и се оставя няколко часа да стои /аз го приготвям вечер и стои цяла нощ/

1- средна кисела зелка..
Листата цели се завиват
Първо се слага от каймата
после от гъбите и лука
и по едно две парчета от пилешкото и се завива голяма сарма.
Нарежда се в глинено гърне с олио на дъното.Когато направим първия ред намазваме сармите с червен пипер и олио ... после другия ред...така процедираме до свършването на сърмите...

Пече се във фурната първо на силна и после на слаба докато са готови сармите.

Колаците на мама

Продукти голяма доза:

3- яйца
150гр.- захар
250гр.- кисело мляко
100гр.- прясно мляко
1 1/2 кг - брашно
1с.л. равна - сода бикарбонат
100гр. - олио
300гр. - сирене или извара
олио за пържене
1сл. - ракия
Продукти малка доза: 
2- яйца 
75гр.- захар 
125гр.- кисело мляко 
50мл.- прясно мляко 
+,- 700гр - брашно за меко тесто 
1ч.л.- сода бикарбонат 
50гр. - олио
1ч.л.- ракия 
150гр. - сирене или извара 
олио за пържене 



  Приготвяне:
От продуктите се меси меко тесто.
Разточва се тестото един см. дебело и с чаша изрязваме кръгчета.
Може и като пирожки да се направят.
Оставете нарязаните колачета да се отпуснат поне 10мин. покрити с кърпа.
Пържат се в много олио но да не е на силен огън.
Поръсват се със пудра захар по желание


ДОЗАТА Е ГОЛЯМА ТЪЙ, ЧЕ ПО ВАША ПРЕЦЕНКА, МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИТЕ ПРОДУКТИТЕ НА ДВЕ, ЗА ДА СТАНАТ ПО МАЛКО КОЛАЦИ.
СЪЩО МОЖЕ И ДА ОМЕСИТЕ ЦЯЛАТА ДОЗА И ДА СЛОЖИТЕ ТЕСТОТО В ХЛАДИЛНИКА И ДА НАПРАВИТЕ ОТ НЕГО СЛАДКИ МЕКИЧКИ, КАТО РАЗТЕГЛЯТЕ ТЕСТОТО И ПЪРЖИТЕ.




”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook 
 Също така и в Instagram 
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

ВКУСНИ КАРТОФИ С КАРНАЧЕ - ала Зиче


Продукти:
картофи
карначе
универсална подправка МАГИ
масло , малко
биричка , малко
червен пипер
Приготовление:

Карначетата се навиват за по една порция ..
Картофите се обелват и се нарязват на резънчета като за пържене.Слагат се в йена глас тенджерата поръсват се със подправката /сол не се слага защото подправката е солена/ и червеният пипер.
Полива се с бирата може и малко водичка да се сложи...слагат се да се поизпекат .
Отгоре се слагат кърначетата и се връща във фурната да се доизпекат картофите и кърначетата.

ФРИКАСЕ



Продукти:
пилешко месо предварително сварено

За соса:

80-90 г.- масло,
3-4с.л. - брашно,
4- жълтъка,
бульона от вареното пилешко(ако нямате 2бр. купешки бульон разтворен в топла вода)
лимон,
 сол



Приготвяне:
Пилешкото месо когато се свари нарязах на средни парчета.
В тиган запържих 80-90г. масло, прибавих 3-4 с.л. брашно  и леко запържих
Долях до необходимата гъстота от бульона, в който е вряло пилето./ние го обичаме по гъстичко/ и енергично бърках с тел, да се получи еднородна гладка смес.
Отделно разбих 3 жълтъка, които прибавих при постоянно разбъркване към брашнения сос.
Накрая подправих с лимон и лимонова кора.
Ако нямате лимон, сложете  лимонтозу.


”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook 
 Също така и в Instagram 
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

четвъртък, 11 март 2010 г.

ПАНИРАНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС - ала Зиче


за Панирането на чушки:

Чушките се потапят в разбито яйце после в брашно и пак в яйце ..
Пържат се в нагорещено олио.

за Соса:

Един кромид нарязан на ситно се запържва леко във олио.
Две три лъжици брашно да се запържи и то заедно с лука.
Прибавят се настърганите домати и веднага се прибавя и студена вода ,при интензивно бъркане с тел до желаната гъстота на соса.Прибавям му и листо дафинов лист ,чер пипер на зърна,и като го махна от огъна ситно нарязан магданоз.
Сервира се заедно с чушките в една чения.


НАПУКАНО РУЛО С ШИПКОВ МАРМАЛАД - ала Зиче




Продукти:
4бр - яйца единият жълтък за мазане на рулото
1.1/2-ч.ч захар
1  пълна ч.ч. - разтопена свинска мас
1ч.ч. - кис. мляко
1бр -амонячна сода ,
щипка сода бикарбонат,
ванилия ,настъргана кора от лимон,
брашно за меко тесто,
мармалад, орехи начукани







Приготвяне:

От продуктите се меси меко тесто да може да се точи.
Дели се на две и се разточва на един сантиметър дебелина.
Маже се с мармалад и поръсва с орехи и се завива на руло но да не е плътно навито а по рехаво..поставя се в намазана тава с олио и поръсено брашно или на хартия за печене.
Мажем рулата със жълтъка.
Ръси се с захар върху намазаното с яйце руло и се пече на 200 градуса



РОДОПСКИЯТ КЛИН -на мама


продукти за две големи тави:

500 гр -ориз
300-400 гр. -сирене или извара
250 гр -краве масло
5 бр -яйца
1 ч.ч. - прясно мляко
1/2 п. - точени кори
сол



приготовление:

В съд с вода се слага оризат да се свари докато поеме водата но без да се развари.
Като поизтине се прибавят яйцата ,сиренето ,прясното мляко и сол на вкус.
Сместа се разбърква.
Слагат се кори /не по малко от две на дъното/ в обилно намаслена тава, така че да е по голяма от дъното на тавата.
Изсипва се половината оризена смес и се загръщат краищата на първата кора , слага се отгоре втората като капаче.Клина се маже обилно с масло.
Клина се пече на печка или във фурната но само долният реотан да е включен.
След като се опече от едната страна се прехвърля в друга тава пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.
След изваждането и от фурната се завива с кърпа за да се задуши.


Към същата смес можем да прибавим спанак ,коприва,киселец и става превъзходно.
Аз прибавих към останалата половина спанас и направих втората баница по същият начин.





ПРИЯТЕН АПЕТИТ..


РОДОПСКИ КОЛАЦИ - на баба




Продукти:

2бр.-яйца
1 кофичка- кисело мляко
около 400гр-брашно
1 пълна к. л. -сода бикарбонат
1/2 ч.л. - сол




Приготвяне:
В киселото мляко се сипва содата ,солта, захарта и се прибавя брашно като за гъст кекс ,и накрая се чукат яйцата.
Бърка се добре за да се получи гъстичко кексово тесто ако има нужда се прибавя още брашно.
Оставяме за 5-10мин. да постои.
Печем на предварително загрят сач,или тефлонов тиган в който са сипани няколко капки олио или се маже с тампон.
НЕ ги разстиламе като палачинката, а само изравняваме тестото с лъжицата.
Когато са готови от едната страна обръщаме да се изпекат и от другата.
Когато ги извадим се мажат веднага с масло.



По желание сервирате се с мармалад,сладко,мед,а по автентичната рецепта така чисти се консумират само смаслото.









МНОГО ВКУСНИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ОПИТАТЕ!