За тестото:
600 гр. брашно
150 мл пресно мляко
50 гр. краве масло
2 яйца.
20 гр мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
За овалване на кифличките:
100 гр. мак
100 гр захар.
100мл олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Разтваряме маята в топлото мляко, добавяме солта, захарта, яйцата, разтопеното масло и замесваме средно меко тесто.
Оставяме го да втаса 30-40 мин.
В удобна чиния или купа смесваме мака и захарта, в друга сипваме олиото.
Втасалото тесто слагаме на набрашнена повърхност, понамесваме го, откъсваме неголеми парчета от него, малко по-големи от орех и оформяме топчета с намаслени ръце. Тестото е много нежно и топчетата може и да не са със съвсем правилна форма.
Всяко топче потопяваме в олиото или го намасляваме с ръце и овъргалваме в захарта и мака. Нареждаме топчетата в намаслена тава или форма с диам 27-30 см на два реда.
Пекат се в загрята на 170 -180 градуса фурна 20-25 минути, но все пак съобразете с вашите фурни. Хубаво е да не се препичат.
ИЗТОЧНИК