Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

сряда, 30 юни 2010 г.

РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАН-ала Зиче



ПРОДУКТИ:
Плънка за чушките
8-9 бр чушки
3-яйца
250гр-извара
250гр-телешки салам/шунка, наденица/
5 скилидки-чесън/нарязан на ситно/
сол,чер пипер,щипка ким,щипка шарена сол

Всичко това се обърква и се пълнят чушките,и леко запържваме в олио да се дигне коричката.Ако използвате печена чушка става също много вкусно..и нея леко запържете..





4бр -патладжани нарязан на дълго
4 домата нарязани на шайби
4 моркова нарязани на ленти
Всичко леко запържваме .




Патладжана нареждаме в йена глас тавичка като се стараем да запълним стените и дъното ...
Слагаме едно до друго чушките отгоре се нарежда моркова и доматите .Загръщаме с краищата на патладжана и слагаме във фурната да се пече ...
Като е готово запекано и останало на мазнина го обръщаме в капака на йена гласа или в подходяща тавичка...Стържем отгоре кашкавал и ръсим магданоз .Запичаме за малко.

вторник, 29 юни 2010 г.

СПАГЕТИ ВЪЗЕЛЧЕ- ала Зиче


ПРОДУКТИ:
1/2 пакет -спагети
1глава -крумид лук
1- чушка
1-МОРКОВ
шунков или телешки самлам /с кайма става също много вкусно/
магданоз ,
2-3скилидки чесън смачкани с ножа
домати на кубчета /пресни или консерва/
1бр -пилешки бульон ,сол,ким,подправки за скара всякакви по ваше желание...
1к.ч.-олио
кашкавал за настъргване





ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти нарязваме на ситно и задушаваме в олиото до згъстяване..
В тенджера слагаме вода със малко сол и една лъжица олио да заври ...поставяме спагетите да се сварят.Когато са готови ги плакнем в гевгир на студена вода.
При сервиране вземам няколко спагети и връзвам на възелчета като ги слагам в кръг на ченията...и така докато направя порцията ... В средата сипвам топлият сос и стържа кашкавала.

ПП..възелчетата се правят за по удобно взимане на спагетите вместо да ги навиваш ...


понеделник, 14 юни 2010 г.

ПАРФЕ - ала Зиче





ПРОДУКТИ:
3-яйца разделени на жълтъци и белтъци
2пакетчета -суха сметана
1 пак.-желатин
1ч.ч.-захар
2 пакетчета котешко езиче




сока от компот или сок какъвто и да е аз използвах за тази разтворим "Танг"
1пак- желатин
плодове по желание






ПРИГОТВЯНЕ:
Жълтъците,захарта ,сметаната се разбъркват.
Белтъците на сняг .
Желатина с 5 с.л. вода да набъбне и се разтопява на водна баня.
сипва се в крема и се прибавят и белтъците на сняг ...
В тава за блатове се слагат на дъното и отстрани..Заливаме с крема и слагаме в хладилника да стегне .
През това време разтапяме втория желатин и прибавяме към сока ...
Заливаме отгоре и украсяваме с плодове по желание...




СЛАГА СЕ ПАК В ХЛАДИЛНИКА ДА СТЕГНЕ ..сервира се студено.


ПИЛЕШКО БУТЧЕ С КАРТОФИ - ала Зиче



ПРОДУКТИ
1-2 -пилешко бутче
1кг -картофи
универсална подправка МАГИ
1 кофичка заквасена сметана
малко кашкавал
5 стръка магданоз
МАСЛО
1-2 стръка -пресен кромид нарязан




ПРИГОТВЯНЕ
Пилешкото бутче го овалваме с подправка Маги и слагаме в средата на тавата ..
Картофите обелени и нарязани ги ръсим с подправката и нарязания кромид и слагаме около бутчето..
Нарязваме парчета масло върху бутчето и картофите и печем когато са готови картофите изсипваме сметаната отгоре и пак запичаме до зачервяване накрая стържем малко кашкавал и слагаме само да се разтопи ...

ЛОЗОВИ САРМИ - ала Зиче



ПРОДУКТИ
500гр. кайма
1ч.ч -ориз
сол ,чер пипер ,червен пипер ,магданоз ,кимьон ,
1-крумид лук
олио
1-морков
1-домат
ЛОЗОВИ ЛИСТА ако са пресни се попарват с топла водаза да омекнат





ПРИГОТВЯНЕ
Крумида се нарязва на ситно моркова също и се задушават в олио ..
Прибавя се нарязания домат и каймата която сме я разбъркали с 1 -ч.ч. вода
Изчакваме 5мин да се посвари и прибавяме ориза ,подправките и махаме от огъня ..
Навиваме сарми с плънката и нареждаме в глинен съд като ги навием всички сипваме обилно олио и вода да покрие сармите.Слагаме във фурната и печем от начало на най силно после, намаляме ...
Сервираме с кисело овче или краве мляко и счукан чесън с оцет


понеделник, 7 юни 2010 г.

ЗАПЕКАНКА - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
5-чушки
2-моркова
2гл-кромид лук
3 малки -тиквички
1/2връзка -магданоз
1- македонска наденица
сол, чер пипер,олио



заливка:
3-яйца
1/2ч.ч.-кисело мляко
1/2ч.ч.-прясно мляко
брашно -да стане каша
кашкавал за настъргване



ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти се нарязват и задушават с олио.Сипваме в подходяща тавичка и запичаме да остане на мазнина само.
Поливаме с заливката тръскаме тавата да влезне между зеленчуците.Запичаме и като порозовее отгоре настъргваме кашкавала и пак слагаме за 2-3 минути...

четвъртък, 3 юни 2010 г.

КАРАМЕЛИЗИРАН БАНАН




ПРОДУКТИ:
3-банана
30 гр. масло
3 лъжици -кафява захар
3-4 лъжици - ром
канела,
ядки каквито имате под ръка



ПРИГОТВЯНЕ:
Разрязваме бананите на дълго.
Разтопяваме маслото в тефлонов тиган ,и слагаме бананите с нарязаната част надолу.При непрекъснато разклащане ги запържваме да поемат част от маслото.
Отстранете тигана и прибавете захарта и рома и продължете да запържвате докато захарта се стопи.Разклащаме постояно да се заливат бананите.
Добавяме канелата и пържим до стягане на соса.
Посипваме с ядките и сервираме със сладолед докато е още топъл банана.

сряда, 2 юни 2010 г.

КИФЛИ С КРЕНВИРШ, - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
1 пакетче -суха мая д-р Йоткер (18-20 г прясна)
1с.л. -захар
1/2 с.л.- сол
1 -яйце
3 с.л.- олио
1 ч.ч. -прясно мляко(леко затоплено на котлона)
брашно за меко тесто

около 50 г разтопено краве масло
КРЕНВИРШ или колбас,



ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите замесваме меко тесто.

Разделяме го на две части и разточваме всяка на кръг намазваме с разтопеното масло.
Режем на 8 триъгълника .На всеки трийгълник в широката част слагаме парче кренвирш и завиваме на кифличка.Слагаме в подмаслена тава оставяме да втасат и печем на 180 градуса.Като ги извадим мажем отгоре с масло да омекне коричката.

САЛАТА ВИКИ - ала Зиче



ПРОДУКТИ:
1 голям -домат нарязани за салата
1 малка - краставица нарязани на кубчета
парче -пуешки пушен бут нарязан /може и колбас /
парче -кашкавал
1 с.л. -извара
1с.л.-майонеза
сол, олио,оцет
галета



Приготвяне:
Всички продукти се нарязват и се поливат със
сол ,олио ,оцет разбъркани да побелее ...
изсипва се върху зеленчуците и се разбърква.
Прибавя се изварата и майонезата и пак разбъркваме. Най отгоре ръсим с галета.

вторник, 1 юни 2010 г.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С "КРЕМА СИРЕНЕ" - ала Зиче




Домата се одрязва на половина и се издълбава .Пълни се с крема сирене и маьонеза.Украсявате по ваш избор...Много подходящи за гарнитури на всяко сухо ястие.







ДОМАТА се нарязва на ивички но не до края да стане като ветрило.Между пърчетата се слага "крема сирене"
Тука гарнитурата е такава-

ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
олио за пържене
сол,
6-7 -чушки "сиврия"ето от тези-



за заловката:
200гр-сирене
3бр. яйца
кашкавал по желание за настъргване



Приготвяне:
Чешките се измиват и подсушават с кърпа.Цепват се на две до средата осоляват се вътре.Пържат се зо златисто в олиото.Нареждаме ги в тавичка.
Разбиваме натрошеното сирене и яйцата и ги поливаме.Запичаме във фурна до зачервяване на 200 градуса.По желание може и кашкавал да настържите отгоре също става много вкусно.

ХРУПКАВИ ПРЕСНИ КАРТОФИ


ПРОДУКТИ:
1кг картофи
100-150гр брашно
2склидки чесън
копър
босилек
къри
растителна мазнина
шарена сол
сол



ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме картофките с вода даже с четчица ги мия .Може да използваме и стари картофи,като предварително се обелят и нарежат.Отцеждаме с гевгир.На равна повърхност слагаме хавлиена кърпа и върху нея няколко пласта хартия.Изсипваме картофите и разстиламе равномерно.Поръсваме с брашното и овалваме добре картофите с него ,така че да полепне по всички страни.Оставяме така около 30 мин.В тава наливаме около един пръст растителна мазнина и загряваме във фурната.Картофите изсипваме във гевгир и леко изтръскваме неполепналото брашно,след което ги изсипваме в тавата.Печем на около 220-250 С.От време на време разбъркваме внимателно с дървена лъжица.След като се зачервят прибавяме начукания чесън,босилека,кърито,шарената сол и солта, и отново разбъркваме.
Може да поръсите с копър по желание.


ИЗТОЧНИК: