Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
сряда, 30 юни 2010 г.
РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАН-ала Зиче
ПРОДУКТИ:
Плънка за чушките
8-9 бр чушки
3-яйца
250гр-извара
250гр-телешки салам/шунка, наденица/
5 скилидки-чесън/нарязан на ситно/
сол,чер пипер,щипка ким,щипка шарена сол
Всичко това се обърква и се пълнят чушките,и леко запържваме в олио да се дигне коричката.Ако използвате печена чушка става също много вкусно..и нея леко запържете..
4бр -патладжани нарязан на дълго
4 домата нарязани на шайби
4 моркова нарязани на ленти
Всичко леко запържваме .
Патладжана нареждаме в йена глас тавичка като се стараем да запълним стените и дъното ...
Слагаме едно до друго чушките отгоре се нарежда моркова и доматите .Загръщаме с краищата на патладжана и слагаме във фурната да се пече ...
Като е готово запекано и останало на мазнина го обръщаме в капака на йена гласа или в подходяща тавичка...Стържем отгоре кашкавал и ръсим магданоз .Запичаме за малко.
вторник, 29 юни 2010 г.
СПАГЕТИ ВЪЗЕЛЧЕ- ала Зиче
ПРОДУКТИ:
1/2 пакет -спагети
1глава -крумид лук
1- чушка
1-МОРКОВ
шунков или телешки самлам /с кайма става също много вкусно/
магданоз ,
2-3скилидки чесън смачкани с ножа
домати на кубчета /пресни или консерва/
1бр -пилешки бульон ,сол,ким,подправки за скара всякакви по ваше желание...
1к.ч.-олио
кашкавал за настъргване
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти нарязваме на ситно и задушаваме в олиото до згъстяване..
В тенджера слагаме вода със малко сол и една лъжица олио да заври ...поставяме спагетите да се сварят.Когато са готови ги плакнем в гевгир на студена вода.
При сервиране вземам няколко спагети и връзвам на възелчета като ги слагам в кръг на ченията...и така докато направя порцията ... В средата сипвам топлият сос и стържа кашкавала.
ПП..възелчетата се правят за по удобно взимане на спагетите вместо да ги навиваш ...
понеделник, 14 юни 2010 г.
ПАРФЕ - ала Зиче
ПРОДУКТИ:
3-яйца разделени на жълтъци и белтъци
2пакетчета -суха сметана
1 пак.-желатин
1ч.ч.-захар
2 пакетчета котешко езиче
сока от компот или сок какъвто и да е аз използвах за тази разтворим "Танг"
1пак- желатин
плодове по желание
ПРИГОТВЯНЕ:
Жълтъците,захарта ,сметаната се разбъркват.
Белтъците на сняг .
Желатина с 5 с.л. вода да набъбне и се разтопява на водна баня.
сипва се в крема и се прибавят и белтъците на сняг ...
В тава за блатове се слагат на дъното и отстрани..Заливаме с крема и слагаме в хладилника да стегне .
През това време разтапяме втория желатин и прибавяме към сока ...
Заливаме отгоре и украсяваме с плодове по желание...
СЛАГА СЕ ПАК В ХЛАДИЛНИКА ДА СТЕГНЕ ..сервира се студено.
ПИЛЕШКО БУТЧЕ С КАРТОФИ - ала Зиче
ПРОДУКТИ
1-2 -пилешко бутче
1кг -картофи
универсална подправка МАГИ
1 кофичка заквасена сметана
малко кашкавал
5 стръка магданоз
МАСЛО
1-2 стръка -пресен кромид нарязан
ПРИГОТВЯНЕ
Пилешкото бутче го овалваме с подправка Маги и слагаме в средата на тавата ..
Картофите обелени и нарязани ги ръсим с подправката и нарязания кромид и слагаме около бутчето..
Нарязваме парчета масло върху бутчето и картофите и печем когато са готови картофите изсипваме сметаната отгоре и пак запичаме до зачервяване накрая стържем малко кашкавал и слагаме само да се разтопи ...
ЛОЗОВИ САРМИ - ала Зиче
ПРОДУКТИ
500гр. кайма
1ч.ч -ориз
сол ,чер пипер ,червен пипер ,магданоз ,кимьон ,
1-крумид лук
олио
1-морков
1-домат
ЛОЗОВИ ЛИСТА ако са пресни се попарват с топла водаза да омекнат
ПРИГОТВЯНЕ
Крумида се нарязва на ситно моркова също и се задушават в олио ..
Прибавя се нарязания домат и каймата която сме я разбъркали с 1 -ч.ч. вода
Изчакваме 5мин да се посвари и прибавяме ориза ,подправките и махаме от огъня ..
Навиваме сарми с плънката и нареждаме в глинен съд като ги навием всички сипваме обилно олио и вода да покрие сармите.Слагаме във фурната и печем от начало на най силно после, намаляме ...
Сервираме с кисело овче или краве мляко и счукан чесън с оцет
понеделник, 7 юни 2010 г.
ЗАПЕКАНКА - ала Зиче
ПРОДУКТИ:
5-чушки
2-моркова
2гл-кромид лук
3 малки -тиквички
1/2връзка -магданоз
1- македонска наденица
сол, чер пипер,олио
заливка:
3-яйца
1/2ч.ч.-кисело мляко
1/2ч.ч.-прясно мляко
брашно -да стане каша
кашкавал за настъргване
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти се нарязват и задушават с олио.Сипваме в подходяща тавичка и запичаме да остане на мазнина само.
Поливаме с заливката тръскаме тавата да влезне между зеленчуците.Запичаме и като порозовее отгоре настъргваме кашкавала и пак слагаме за 2-3 минути...
четвъртък, 3 юни 2010 г.
КАРАМЕЛИЗИРАН БАНАН
ПРОДУКТИ:
3-банана
30 гр. масло
3 лъжици -кафява захар
3-4 лъжици - ром
канела,
ядки каквито имате под ръка
ПРИГОТВЯНЕ:
Разрязваме бананите на дълго.
Разтопяваме маслото в тефлонов тиган ,и слагаме бананите с нарязаната част надолу.При непрекъснато разклащане ги запържваме да поемат част от маслото.
Отстранете тигана и прибавете захарта и рома и продължете да запържвате докато захарта се стопи.Разклащаме постояно да се заливат бананите.
Добавяме канелата и пържим до стягане на соса.
Посипваме с ядките и сервираме със сладолед докато е още топъл банана.
сряда, 2 юни 2010 г.
КИФЛИ С КРЕНВИРШ, - ала Зиче
ПРОДУКТИ:
1 пакетче -суха мая д-р Йоткер (18-20 г прясна)
1с.л. -захар
1/2 с.л.- сол
1 -яйце
3 с.л.- олио
1 ч.ч. -прясно мляко(леко затоплено на котлона)
брашно за меко тесто
около 50 г разтопено краве масло
КРЕНВИРШ или колбас,
ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите замесваме меко тесто.
Разделяме го на две части и разточваме всяка на кръг намазваме с разтопеното масло.
Режем на 8 триъгълника .На всеки трийгълник в широката част слагаме парче кренвирш и завиваме на кифличка.Слагаме в подмаслена тава оставяме да втасат и печем на 180 градуса.Като ги извадим мажем отгоре с масло да омекне коричката.
САЛАТА ВИКИ - ала Зиче
ПРОДУКТИ:
1 голям -домат нарязани за салата
1 малка - краставица нарязани на кубчета
парче -пуешки пушен бут нарязан /може и колбас /
парче -кашкавал
1 с.л. -извара
1с.л.-майонеза
сол, олио,оцет
галета
Приготвяне:
Всички продукти се нарязват и се поливат със
сол ,олио ,оцет разбъркани да побелее ...
изсипва се върху зеленчуците и се разбърква.
Прибавя се изварата и майонезата и пак разбъркваме. Най отгоре ръсим с галета.
вторник, 1 юни 2010 г.
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С "КРЕМА СИРЕНЕ" - ала Зиче
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ - ала Зиче
ПРОДУКТИ:
олио за пържене
сол,
6-7 -чушки "сиврия"ето от тези-
за заловката:
200гр-сирене
3бр. яйца
кашкавал по желание за настъргване
Приготвяне:
Чешките се измиват и подсушават с кърпа.Цепват се на две до средата осоляват се вътре.Пържат се зо златисто в олиото.Нареждаме ги в тавичка.
Разбиваме натрошеното сирене и яйцата и ги поливаме.Запичаме във фурна до зачервяване на 200 градуса.По желание може и кашкавал да настържите отгоре също става много вкусно.
ХРУПКАВИ ПРЕСНИ КАРТОФИ
ПРОДУКТИ:
1кг картофи
100-150гр брашно
2склидки чесън
копър
босилек
къри
растителна мазнина
шарена сол
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме картофките с вода даже с четчица ги мия .Може да използваме и стари картофи,като предварително се обелят и нарежат.Отцеждаме с гевгир.На равна повърхност слагаме хавлиена кърпа и върху нея няколко пласта хартия.Изсипваме картофите и разстиламе равномерно.Поръсваме с брашното и овалваме добре картофите с него ,така че да полепне по всички страни.Оставяме така около 30 мин.В тава наливаме около един пръст растителна мазнина и загряваме във фурната.Картофите изсипваме във гевгир и леко изтръскваме неполепналото брашно,след което ги изсипваме в тавата.Печем на около 220-250 С.От време на време разбъркваме внимателно с дървена лъжица.След като се зачервят прибавяме начукания чесън,босилека,кърито,шарената сол и солта, и отново разбъркваме.
Може да поръсите с копър по желание.
ИЗТОЧНИК:
Абонамент за:
Публикации (Atom)