Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
събота, 30 май 2020 г.
Салата от арабски кускус
Много хубава и нежна е тази салата.
Ето този кускус използвах аз .
Продукти за 3-4 порции
250мл-вода
250гр-арабски кускус
1- месест домат или само твърдото на домата
1с.л.-масло
чушка може и краставица
сол
ситно нарязан магданоз
пармезан за поръсване
Приготвяне
Прочетете в съдържанието на пакета как се процедира за направата на кускуса.Всички видове са по различен начин.
Аз почти винаги го правя като измеря кускуса с купичка, към него добавям две купички вряла вода.
Оставям настрана, като периодично разбърквам, докато водата се абсорбира.
Нарязах на ситно домата ,краставицата/по желание/ ,чушката
Смесих всички продукти + разтопеното масло в готовата вече кускусена смес.
Отгоре поръсих чушката./може и вътре да я прибавите/
По принцип този кускус става със всички пресни зеленчуци, даже със пържени или гриловани.
Това е по ваше желание,моят вариант е такъв който сега ви представям.
Поръсих с пармезан /може и кашкавал ситно настърган/
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Диетични кюфтета от черен боб и картоф
Грозни на вид но безумно вкусни!
Продукти
250гр.-черен боб на- KRINA
2 -картофа сварени и намачкани
1 глава- червен кромид на ситно
1-червена печена чушка нарязана на ситно
чер пипер
джоджен
зехтин
сока от 1 лимон
сол
Сварих фасула много добре да е разварен в херметична тенджера ,около час .
Сварих и картофите и намачках
на ситно нарязаният лук и него прибавих
солта сока от лимона и хубаво обърках.
Оформих като кюфтета и овалях във пълнозърнесто брашно за тези които са на диета.
Кюфтетата само с брашното сложих в тефлонов тиган който намазах малко с олио и така пекох на котлона до готовност.
Може също и да ги изпечете във фурната с малко зехтин.
Това е много лесна и вкусна рецепта ,която може да се консумира от диетуващи и не диетуващи.
Аз я използвах за 90 дневната диета за
2 ДЕН-ВАРИВА/СКОРБЯЛА
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
четвъртък, 28 май 2020 г.
МЪФИНИ С ЧЕРЕШИ
ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр- яйца слагат се последни
ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Гъстотата на сместа е малко по твърда от кексовото.
Сместа се изсипва в намаслените форми до средата и се нареждат отгоре череши със дръжките.
/ТОВА С ДРЪЖКИТЕ ГО ВИДЯХ ПРИ МОЯТА ПРИЯТЕЛКА ИВАНА И БЛОГА И
С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА/
Пече се на 180-200 градуса.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
вторник, 26 май 2020 г.
Понички пълни с крем
Продукти за тестото
400мл.- топло мляко
1 бр.- суха мая 7гр.или-11гр.
7 с.л.- захар
сол на върха на ножа
60 гр.- меко масло
3-яйца
2с.л.- ракия, (уиски, коняк,ликьор)
1-ванилия
5-6 ч.ч.- брашно (около 700-800 гр.)за меко тесто /за тези ми отиде 5,1/2ч.ч.брашно/
олио за пържене
Приготвяне:
Омесих добре тестото и го завих в купа за час да втаса на топло място.
Тестото трябва да е много, много меко и със шупли за да разберете ,че е втасало.
След това омесих тестото още веднъж.
Разточих тестото с дебелина 1-2 см.
Нарязах кръгчета с чаша и оставих на топло място, върху хартия за печене, поръсена с брашно,за да удвоят обема си.
Изпържих в горещо растително масло.
Напълних с домашен яйчен крем
Поръсих с пудра захар или може да ги потопите целите или до половината в шоколад бял или кафяв и да поръсите с цветни пръчици, или да ги напълните със шприц със мармалад ,течен шоколад или крем
Продукти за крема
1 л.- прясно мляко
4-жълтъка
5 с.л- брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо
ванилия
Размиват се с 1ч.ч.- прясно мляко, всичките продукти, да стане каша.
Приготвяне
Прясното мляко, завира
Тогава сложих сместа предварително разбъркана във вид на каша.
Когато се сгъсти, махнах от котлона и оставих да поизстине .
С пош и остър накрайник, напълних изстиналите понички.
Предлагам ви още две рецепти за понички
Бухти и понички
ПОНИЧКИ
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
вторник, 19 май 2020 г.
Торта с домашен крем и орехи
Стара, много стара рецепта от старият тефтер.Ще се радвам ако ви върна в детството, когато бабите ни правеха тази невероятно вкусна торта.
Необходими продукти:
за блатовете:
6бр. - яйца
3,1/2ч.ч.- брашно
2 ч.ч- захар
1 ч.ч.- олио
1 ч.ч.- кисело мляко
1 пакетче- бакпулвер
1 ч.л.- сода бикарбонат /загасена във млякото/
2бр. - ванилии
В тава – се слага хартия за печене, намазнена и се пекат отделно 3бр. блатове.
/Аз пекох всичко на един блат и като изстина разрязам на три, макар, че този път на две ,че ми беше малко крема/
Ако искате нещо по различно -Разделете сместа в три купички по равно, като в една от тях сложите какао или канела.
Домашен яйчен крем-
1,1/2 л.- прясно мляко
5-жълтъка
10 с.л- брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо
Размиват се с 1 ч.ч.- прясно мляко, всичките продукти.
Сироп за напояване на блатовете
1ч.ч.- вода
1 ч.ч. захар
15 мин да ври на котлона да се сгъсти
Останалото мляко се слага в тенджера да заври.
Слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти.
Белтъците се разбиват на сняг с малко пудра захар и ванилия.
След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем.
Така става много пухкав.
Изстиналите блатове се поръсват с горещият сироп.
Всеки блат се намазва с крем и се поръсва с натрошени орехови ядки.
Отгоре обилно поръсваме със смлени орехи.
Оставяме в хладилника да престои една нощ и на другият ден- ОООО НАСЛАДА ЗА НЕБЦЕТО .
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Панирани и пържени пърхутки
Съжалявам ,че това само успях да снимам ,изядоха ги.
За панираната пърхутка
пърхутки
За панировката
2ч.ч.-брашно
2-яйца
масло и олио 1:1 за пърженето на гъбите
черен пипер
червен пипер
сол
Изрязах корената система.
Тогава хубаво ги измих.
С нож обелих външната обвивка, /понякога се обелва заедно с вътрешната по-жилава ципа/.
Измих хубаво белите гъби.
Нарязах ги на филии дебели 1см.и осолих
За панировката
В дълбок съд чукнах яйцата и ги разбих.
Отделно сипах брашното за панировката и смесих с подправките.
Топвах в яйцата и след това овалвах в подправеното брашно и отново във яйцето.
Пържих в сгорещена мазнина до златисто.
Оставях ги върху салфетка или кухненска хартия да попие излишната мазнина.
Поднасят се в съчетание със свежа салата според сезона.
Може да ги поръсите със песто от магданоз ,чесън и копър.
За пържената пърхутка
пърхутки (ливадна, зърнеста, мека или друг ядлив вид)
100 г масло
сол
по желание за поръсване пасирани-копър, магданоз, чесън
Изрязах корената система.
Тогава хубаво ги измих.
С нож обелих външната обвивка, /понякога се обелва заедно с вътрешната по-жилава ципа/.
Измих хубаво белите гъби.
Разрязвах на две гъбите и ако вътре е напълно бели ги посолих и изпържих до златисто в маслото.
Яжте ги докато са топли, може поръсени с пасираните копър,магданоз и чесън.
Леко пърхутката докато е топла, намирисва на йод, но на нас ни харесва и така.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
сряда, 13 май 2020 г.
Магданозено песто
Продукти
1 връзка- магданоз
2 скилидки- чесън
50 гр.-орехи
50 гр.- настърган кашкавал или пармезан
50 мл.- зехтин
сол
черен пипер
Приготвяне:
В купа сложих всички продукти и със пасатор пасирах на хомогена смес.Може да смелите и в блендер или комбайн.
Сипах го в подходяща купичка и отгоре сипах още зехтин.
Да ви е сладко.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
вторник, 5 май 2020 г.
Рибена супа
Продукти:
1бр- риба - скумрия,шаран,бяла риба ,сом,каракуда,платика
2бр.-средни картофа
1бр.-кромид лук
2- моркова
девесил,
сол,
магданоз
50мл-олио
за застройка
1-яйце
2-3 л.- кисело мляко.
ПРИГОТВЯНЕ
Рибата я изчистих и измих хубаво и я варих за 10мин. в подсолена вода на бавен огън само да къкри.
След като се свари я извадих и я обезкости много внимателно да не останат кости.
Бульонът прецедих ,и отново върнах в тенджерата.
Прибавих към бульона, нарязаните на дребно зеленчуци -лукът,морковите ,картофите.
Прибавих олио и обезкостената риба.
Оставих да ври още 10 мин. и прибавих повечко девесил и магданоз.
Накрая застроих с яйце и кисело мляко.
Отделно в една по-голяма чаша си правя
Пресовам 1 глава чесън,
прибавям малко сол
1ч.л.- едър чили пипер за чорби
2с.л.-зехтин
1с.л.-оцет.
От това нещо всеки си слага на вкус в супата.
Направих и Рибени кюфтета от риба това е рецептата .
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Рибени кюфтета
ПРОДУКТИ
400-500 гр.- бяла риба,костур,каракуда,шаран,може и друга но обезкостена и хубаво смляна
1-2- яйце
1 малка глава- настърган кромид
2 с.л.-царевичен грис
2 щипки- сода бикарбонат
сол
черен пипер
чубрица
девесил
царевичен грис за овалване
олио - за пържене
Така направих:
Изчистих и измих хубаво рибата.
Рибата сварих във подсолена вода за 10мин.
Извадих рибата и отстраних всички кости.
Смлях месото в комбайн... /,може и със пасатора,може и на месомелачка няколко пъти да се пусне за да се смелят ако сме пропуснали някаква костица./
Сложих по ред продуктите във смляната кайма
сол,кромида,яйцето,царевичният грис,галетата, содата,чер пипер,чубрица,девесил
Смесих всички подправки с рибната кайма.
Омесих добре каймата и с мокри ръце оформих кюфтенца.
Овалях всяко в царевичен грис и изпържих до златисто на средна температура.
Направих и рибена супа от друга рибка и бульона в който вряха рибите.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Абонамент за:
Публикации (Atom)