Всяка година си правя някакви експерименти за пити и козунаци преди Великден.
Кога се е получавало, кога не толкова ,но сега вече съм сигурна ,че
-това е тестото,
-това е вкуса,
-това е което исках да се получи!
Искрено ви препоръчвам това тесто и за пита и за козунак.
Много лесна рецепта, без предварително втасване, невероятни, нежни ,пухкави и безумно вкусни са и козунака и питата .
Опитайте няма да съжалявате!
Великденски козунак
Продукти за козунака
3-яйца 1 жълтък за намазване
115мл.-вода
115мл-мляко
50гр. -разтопено масло
3 ч.л. - мас
2 ч.л.-маргарин (да се събере от трите около 100гр.,може и половината масло ,половината маргарин ,или само масло )
200-гр -захар
1 щипка -сол
1 -суха мая на Йоткер
ванилия
сушени плодове
около 600 -700 гр.-брашно за меко и еластично тесто
Приготвяне
Затоплих малко прясното мляко със водата.
Маслото ,мастта и маргарина разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите ..../Маята в брашното сипах а другите в кладенчето и месих около 5 мин. да стане гладко и меко тесто./
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся и захлупвам тестото ,докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих още 10 мин.
Тестото трябва да е меко еластично но нежно.
Върху намазан плот със олио разделих тестото на 4 равни части и оформих всяка част на фитили.
Сложих две по две на кръст и започнах да поставям фитилите нод ред ту отдолу ту отгоре.
За по ясна представа вижте ТУКА оформянето.
Така сплетеното тесто го сложих във тава постлана с хартия за печене и в средата сложих една чаена чаша за да стане дупка.
Завих с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих със сушените плодове и начукан небет шекер, или навлажнена захар.
Може преди да почнете да сплитате да сложите сушените плодове вътре.
Великденска пита
Продукти за питата
3-яйца 1 жълтък за намазване
115мл.-вода
115мл-мляко
60гр -разтопено масло (може и половината масло половината маргарин или мас)
60гр -захар(4с.л. не пълни)
1 ч.л.-сол
1 -суха мая на Йоткер
около 500-600 гр.-брашно
Приготвяне
Затоплих малко прясното мляко и водата.
Маслото разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите... /Маята в брашното сипах, а другите в кладенчето и месих около 5 мин. да стане гладко и меко тесто./
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся и захлупвам тестото докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих още 10 мин.
С длан върху намазан плот със олио притиснах тестото и оформих на дълъг и тесен правоъгълник.
Нарязах от двете страни на ивици както се прави плетен пирог и започнах да сплитам ту от едната ту от другата страна.
Така сплетеното тесто го сложих във тава постлана с хартия за печене и в средата сложих една чаена чаша за да стане дупка.
Завих с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих със маково семе и счукан небет шекер.
Пекох до готовност на 180 градуса.
Това е още една пита от същото тесто